Все про діагностичних вагах

Дата публикации: 27.03.2012
Дата обновления: 01.04.2023

Здоров'я, як відомо, є найвищою цінністю людини. Не дивно, що велика кількість людей в міру своїх можливостей тим чи іншим чином намагаються підтримувати його у хорошому стані - хтось відвідує спортзал, хтось займається самостійно, а хтось просто стежить за своїм харчуванням і позбавляється від шкідливих звичок, якщо такі є. В наших магазинах Ви завжди зможете придбати діагностичні ваги різних видів.

Якщо Ви і Ваші близькі вирішили долучитися до людей з активною життєвою позицією, прийшовши до висновку про те, що фізичний аспект життєдіяльності зовсім не є другорядним і вирішили усунути це упущення, крім твердого бажання і твердої волі будуть потрібні і деякі технічні пристрої, здатні об'єктивно вимірювати різні фізичні показники.
Одним з найбільш необхідних пристроїв є всім відомі підлогові ваги. Не варто занадто поблажливо ставитися до цього виду приладів. Сучасна промисловість випускає величезну кількість моделей, і зараз зустрічаються такі пристрої, функціональні можливості яких людині не досвідченому в тонкощах технічної думки здадуться просто фантастикою.
Як би Ви відреагували, якби після стандартної і звичної процедури зважування дізналися б не тільки свою вагу, а ще й процентний вміст жиру і води в Вашому організмі, кісткову і м'язову масу, оцінку фізичного стану у вигляді балів за шкалою оцінювання? А якби пристрій ще і порахувало рівень оптимального денного споживання калорій?
Фантастика? Аж ніяк. Всього лише діагностичні ваги.
Принцип дії такого типу пристроїв полягає у вимірюванні дуже слабкого і абсолютно безпечного електричного сигналу пропускається через тіло за допомогою контакту ступень з електродами, вмонтованими в платформу приладу. Прийнятий назад сигнал аналізується у відповідності зі спеціальними алгоритмами і введеними вихідними даними про вік, стать, ріст , рівні фізичного навантаження, на підставі чого робиться об'єктивний фізично і математично обгрунтований висновок про стан організму, виражений у вигляді абсолютних і відносних значень. Висловлюючись більш точно, в основу роботи пристрою покладений принцип аналізу біоелектричного опору тіла людини, який полягає в особливості проходження електричного сигналу по різних тканин організму. Реєструючи параметри цього сигналу, мікропроцесор пристрою розраховує їх відносне співвідношення. Приміром, м'язові тканини завдяки більшій кількості води краще проводять струм, чим жирові відкладення.
Давайте докладніше розглянемо функціональні можливості діагностичних ваг. В залежності від конкретної моделі, вони можуть вимірювати:
вага
процентний вміст жиру
рівень вісцерального (внутрішнього) жиру
процентний вміст води
кісткову масу
м'язову масу
рейтинг фізичного розвитку
рівень базального метаболізму, ккал
денне споживання калорій
Вміст жиру в організмі - цей показник характеризує відсоток жирової тканини в організмі. Підвищений його вміст є значним фактором ризику виникнення таких неприємних наслідків як проблем з артеріальним тиском, серцево-судинних і онкологічних захворювань, цукрового діабету та ін
Рівень вісцерального жиру - Вісцеральний жир - це жир, навколишній внутрішні органи людини. Зміна його оптимальної кількості вкрай негативно позначається на стані здоров'я.
Вміст води в організмі - показник характеризує відносний вміст рідини в організмі від загальної маси тіла. Вода відіграє життєво важливу роль у багатьох процесах організму людини і її можна виявити в будь-якій клітині, тканині або органі. Збереження здорового рівня вмісту води в організмі свідчить, що організм функціонує ефективно, що скорочує вірогідність розвитку проблем в організмі. Будь-які значні зміни вмісту води в організмі можуть вплинути на показники складу організму. Наприклад, після довгого сну тіло схильне до втрати води, також є відмінності у розподілі води в організмі вдень і вночі.
Кісткова маса - цей показник відображає вагу скелетних кісток в організмі. З огляду на те, що кісткова тканина не схильна істотним змінам протягом короткого періоду часу, дуже важливо зберігати і розвивати здоров'я кісткової системи шляхом здорової збалансованої дієти і оптимально підібраних фізичних навантажень.
Рейтинг фізичного розвитку - цей параметр оцінює фізичний стан відповідно до співвідношення кількості жиру і м'язової маси в організмі. Якщо людина стає більш активним, і кількість жиру в організмі знижується, його рейтинг фізичного розвитку відповідним чином також змінюється. Навіть якщо загальна вага не змінюється, рівні м'язової маси і жиру можуть змінюватися, роблячи людину більш здоровим і знижуючи ризик деяких захворювань.
Рівень базального метаболізму - характеризує мінімальний рівень енергії, необхідний організму для забезпечення ефективний роботи всіх органів і систем організму в стані спокою. Цей показник становить приблизно 70% від загальної кількості споживаної організмом енергії. Збільшення м'язової маси призводить до збільшення витрат енергії організму на їх роботу під навантаженням, що стимулює і прискорює скорочення жирової маси в організмі. Найдорожчі моделі діагностичних ваг на основі цього показника можуть розраховувати відносний біологічний вік організму.
Денне споживання калорій - виходячи з початкових даних про вік поле і зростанні, а також отриманих значень перерахованих вище показників діагностичні ваги прораховують оптимальне значення денного споживання калорій достатня для покриття потреб організму на роботу всіх органів і систем (рівень базального метаболізму ), а також для підтримки оптимальної працездатності, покриття енергією фізичних навантажень. Невиправдане перевищення споживання калорій в залежності від індивідуальних особливостей організму може призвести до порушення балансу м'язової, жирової та кісткової маси, що негативно позначається на загальному фізичному стані людини.
Як бачимо, кількість параметрів доступних для вимірювання та контролю досить велике. Багатьом людям таку велику кількість може здатися зайвим і не суттєвим. Насправді це не так.
Необхідно згадати також про доречність використання діагностичних ваг в період відновлення і реабілітації. У період хвороби їх застосування є недоцільним, через зміну властивостей біоелектричного опору тканин - показання приладу будуть спотворені і непридатні для об'єктивного оцінювання.
Ще раз відзначимо, що числові показники норми кожного з параметрів залежать від статі, віку, росту і рівня фізичної підготовленості людини. Застосування діагностичних ваг показано для осіб старше 16 років, зважаючи об'єктивної складності оцінювання бурхливо розвивається дитячого організму алгоритмами розробленими для дорослої людини.
Для забезпечення об'єктивних результатів виробляти вимір необхідно не раніше ніж через три години після прийняття їжі та фізичних навантажень - бажано вранці, перед сніданком, або перед вечерею і виключно босоніж. Регулярні вимірювання з дотриманням цієї умови дозволять отримувати об'єктивні результати високого ступеня точності.
До речі, практично всі моделі передбачають можливість їх використання декількома людьми. Під час Процедура першого зважування нового користувача вводяться його початкові дані, а під час усіх наступних просто вибирається номер профілю. Всі без виключення моделі мають пам'ять на останні вимірювання користувача, що полегшує ведення графіка фізичного стану організму.
За допомогою діагностичних ваг дуже зручно і наочно контролювати фізичний стан під час проведення дієт і тренувальних програм, допомагаючи об'єктивно оцінювати їх вплив. Необхідними вони виявляться і просто всім тим, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за своїм здоров'ям.


Коментарі до статті
Розгорнути