Як скло: принцип дії і різновиди алкотестерів

Дата публикации: 16.07.2018
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

Існують види діяльності, які вимагають від працюючого граничної концентрації уваги, точності і координації рухів, до них не допускаються співробітники, в крові яких міститься алкоголь. На таких підприємствах існує спеціальна система контролю для визначення точної концентрації алкоголю в крові, де використовуються сучасні пристрої - алкотестери для професійного та індивідуального використання. Щоб правильно вибрати пристрій, треба точно знати, де його будуть використовувати і скільки контрольних замірів необхідно зробити за певний проміжок часу, наприклад, за добу. Щоб допомогти споживачеві правильно вибрати і купити алкотестер, в цій статті розглянуті наступні питання:
1. Що таке алкотестер і для чого він призначений;
2. Класифікація пристроїв за типом датчика;
3. Індивідуальні алкотестери;
4. Спеціальні алкотестери;
5. Пристрої для професіоналів;
6. Витратні матеріали;
7. Що таке алкотестер онлайн;
8. Критерії вибору приладу для індивідуального використання.

Що таке алкотестер і для чого він призначений

Алкотестер - це прилад для аналізу повітря, що видихається з метою визначення відсотка, що міститься в ньому алкоголю. Одиниця виміру - проміле (0/00) дорівнює одній тисячній частці, 1/10%.
Все алкотестери працюють за одним принципом: алкотестер
Людина видихає повітря через спеціальну трубку (мундштук) або безпосередньо в алкотестер протягом 5-6 секунд. Після накопичення необхідного для аналізу обсягу повітря, прилад подає сигнал про те, що процедуру можна припинити. Повітря потрапляє на спеціальний чутливий датчик всередині приладу, який виробляє власний сигнал і посилає його на мікропроцесор для обробки. Результати дослідження виводяться на екран. Алкотестери використовуються для професійного обстеження і самоконтролю водіїв перед виїздом, працівників, які виконують роботи, де потрібні особлива концентрація уваги або перед проведенням небезпечних виробничих процесів, а також в побуті.

Класифікація пристроїв за типом датчика

- Електрохімічні алкотестери, де в датчику відбувається контактування спеціального реагенту і спиртових парів, результат взаємодії перекладається в електричний сигнал. Реагент не вступає у взаємодію з іншими компонентами повітря, що видихається;
- Напівпровідникові алкотестери мають сенсор, який необхідно розігріти до високої температури, спиртові пари спалюються на його поверхні, результат трансформується в електросигнал. Вибірковість датчика менше, він може реагувати з низькомолекулярними сполуками, що видихається (кетонами, альдегідами). В результаті такого контакту з'являється «фізіологічний» фон. Вимірювальний елемент в цих приладах необхідно міняти кожні 3-4 місяці;
- Існують фотометричні і інфрачервоні алкотестери, які використовуються рідше. Точність показань цих пристроїв практично не змінюється в процесі досліджень, на відміну від вищеописаних моделей.

Індивідуальні алкотестери

Персональні алкотестери орієнтовані на вільне продування повітря, в них не використовуються одноразові мундштуки. Період спрацьовування досить тривалий, вони не призначені для великої кількості вимірювань (до 5 досліджень на добу), результати не відрізняються особливою точністю. Похибка становить 0,05-0,1 проміле, що залежить від датчика. Прилади з електрохімічним датчиком дорожчі і, відповідно, точні, пристрої з напівпровідниковим сенсором коштують дешевше і видають менш точні результати. Індивідуальний пристрій підходить для самоконтролю перед поїздкою після вживання спиртного.

Спеціальні алкотестери

Являють собою проміжні пристрої між професійними та індивідуальними приладами. Дозволяють проводити до 50 вимірів на добу. Часто використовуються на невеликих автопідприємствах. Це високоточні пристрої, але за ціною значно дешевше, ніж професійні прилади.

Пристрої для професіоналів

Професійні алкотестери (алкометру) - це пристрої з електрохімічним датчиком, на свідчення якого практично не впливають зовнішні фактори. Крім того, вони не дають можливості симулювати видих. Це високоточний прилад, який використовують співробітники ГИБДД. Дозволяє проводити більш 50 вимірювань в добу з точністю до 0,01 проміле. Мають накопичувачі для збереження великого інформаційного обсягу і підключаються до принтера для роздруківки необхідних даних. Індивідуальне використання недоцільне, через високу вартість і значних габаритів, крім того, прилад вимагає проведення калібрування кожні 1/2 -1 року.

мундштук Витратні матеріали

Існують різні способи забору повітря, що видихається на аналіз, в залежності від чого все алкотестери діляться на дві групи:
• Безмундштучні, в яких видих відбувається в спеціальний отвір;
• З мундштуком, коли видих проводиться в спеціальну трубочку. Цей спосіб забезпечує більш точні вимірювання, так як виключений будь-який контакт повітря, що видихається з навколишньою атмосферою.
Змінні датчики, одноразові мундштуки, папір для друкувального пристрою (принтера) - це витратні матеріали до алкотестера, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Мундштуки призначені тільки для одноразового використання, так як на їх внутрішній поверхні осідають пари етилового спирту, що спотворюють показання приладу при повторному застосуванні. Залежно від приладу існують мундштуки зі спеціальною мембраною, яка унеможливлює симуляцію видиху або зі спеціальною перегородкою для запобігання попадання слини в досліджуваний зразок. Принтер пов'язаний з алкотестером через USB-роз'єм або через Bluetooth, роздруківка відбувається на термобумагу, яка використовується в касових апаратах. Датчик (сенсор) замінюється в разі повного зносу, коли калібрування не дає необхідного результату.

Що таке алкотестер онлайн

Якщо користувач знаходиться вдома, а не за кермом автомобіля і йому необхідно провести тест на алкоголь перед поїздкою, можна використовувати алкотестер онлайн, який видасть результат на основі введених даних - кількість випитого (в мл), вид алкоголю (% вміст спирту), стать, час, що минув після вживання алкоголю, вага тіла. Результати цього тесту не можна приймати за абсолютну істину, так як в ньому не враховується безліч факторів, що існують в реальності - фізичні навантаження, ступінь потіння, наприклад, при прийомі алкоголю в сауні, фізіологічні особливості організму, вид і кількість їжі та інші.

Критерії вибору приладу для індивідуального використання

Вибираючи прилад для індивідуального використання, слід врахувати такі особливості:
- Вид датчика - електрохімічний (дорожчий і точний) або напівпровідниковий, який забезпечує меншу точність дослідження, але коштує дешевше;
- Діапазон і похибка вимірювання;
- Кількість тестів на добу;
- Частота калібрування і заміни датчика;
- Тип продування - безмундштучне або з мундштуком;
- Тривалість періоду для готовності до проведення поточного тесту;
- Розмір пам'яті і можливість підключення принтера;
- Розмір пристрою. Існують кишенькові алкотестери-брелоки, які придатні для проведення тільки якісного аналізу. На панелі є три лампочки, що характеризують три стану - тяжкий ступінь сп'яніння, сп'яніння і тверезість. Прилад не дає конкретних показників.

Де купити

Алкотестери і алкометру від різних виробників можна вибрати і купити в магазинах або на сайті med-magazin.com.ua. Зробивши вибір, можна замовити доставку товару в будь-яку точку України.



Коментарі до статті
Через який час після прийняття алкоголю алкотестер покаже вміст алкоголю в повітрі, що видихається.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Цілком залежить від моделі. /item_n6212.htm; /item_n6351.htm; найкращі варіанти. Все одно точно неможливо сказати. У різних ситуаціях буде по-різному. Погодьтеся, після сауни результат тесту буде зовсім інший, ніж після застілля у звичайних умовах.


Вам також може бути цікаво

Класифікація алкотестерів
Класифікація алкотестерів
Алкотестери діляться ( це підрозділ йде на основі кількості щоденних тестів , на яке розрахований прилад ) на чотири основні групи .
11.11.2011
Детальніше
Для чого потрібен Алкотестер ?
Для чого потрібен Алкотестер ?
Який же Алкотестер купити , і для чого він потрібен ? Алкотестер по поєднанню ціна / якість - оптимальний вибір у нашому магазині .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути