У постільному режимі: навіщо потрібні протипролежневі матраци

Дата публикации: 04.01.2018
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Якщо людина в результаті важких травм, операцій, тривалих хвороб виявився повністю прикутим до ліжка, є небезпека виникнення потертостей і запалень на шкірі, які при відсутності належного догляду, перетворюються в пролежні.
Пролежні - це пошкодження шкіри і розташованих під нею тканин в результаті їх тривалого здавлення, що і відбувається, коли людина не може самостійно перевернутися і тривалий час знаходиться в одному положенні.
У комплекс заходів з профілактики формування пролежнів і їх лікування входить лікарська терапія, хірургічне видалення відмерлих і некротизованих тканин і, звичайно, використання медичної ліжка і протипролежневі матраци.
Питання, розглянуті в цій статті, допоможуть розібратися в особливостях різних матраців та правильно вибрати необхідний виріб:

Принцип дії протипролежневі матраци

Одноманітне положення призводить до застою крові, зниження активності кровообігу, застою лімфи, утворення потертостей і запальних процесів на шкірі, які перетворюються в рани, а згодом саме з них формуються пролежні. Протипролежневі матраци забезпечують зміну положення тіла за рахунок поперемінного поддуванія різних ділянок (секцій) і призначені для запобігання і лікування пролежнів різного ступеня розвитку. При зміні положення Піддути секцій змінюється тиск на різні ділянки тіла і забезпечується масажує дію. В результаті цього активізується рух крові і лімфи, поліпшується приплив кисню до тканин, поліпшується тонус м'язової тканини, що в свою чергу запобігає формуванню пролежнів.

причини використання Противопролежневый ячеистый матрац

Причини для використання протипролежневі матраци можуть бути наступними:
• Післяопераційний період, коли хворому заборонено вставати протягом тривалого часу;
• Період відновлення після інфаркту або інсульту. В цьому періоді хворому не рекомендується занадто активно рухатися, йому приписаний в основному постільний режим;
• Повна втрата здатності рухатися після травм, операцій і хвороб;
• Для пацієнтів опікових відділень з метою полегшення болю, обдування уражених ділянкою та оптимізації процесу загоєння.

види матраців

Матрац утворений безліччю камер, поперемінно заповнюються повітрям. Залежно від розташування піддувала секцій розрізняють два види матраців:
- Ніздрюваті матраци, що складаються з безлічі осередків, що нагадують стільники, які будують бджоли. Заповнення повітрям відбувається в шаховому порядку. Матраци цього типу використовуються при пролежнях 1 і 2 ступеня для пацієнтів вагою до 135 кг. На 1-й стадії шкіра може бути не пошкоджена, на ній є вогнища запалення в формі червоних або більше темних плям, хворобливих і не змінюють кольору при натисканні. На 2-й стадії утворюються рани в формі виразок або лопнули бульбашок. Своєчасне придбання матраца допоможе уникнути формування пролежнів, а також допоможе відновити цілісність шкіри і поліпшити процеси кровообігу;
- Трубчасті (балонні) матраци складаються з довгих горизонтальних камер, які заповнюються по черзі повітрям. Такі матраци рекомендуються для пацієнтів з пролежнями 3-4 стадії, коли пролежні є глибокі рани з великим некрозом. Балонний матрац підійде для користувачів з масою 135-150 кг. Балонні протипролежневі матраци з компресором характеризуються низьким шумовим робочим рівнем і мінімальним енергоспоживанням. Компресор можна встановити під ліжком, поряд з нею або повісити на спинці ліжка. Поверхня матраца має лазерну мікроперфорацію для додаткового обдування тіла. Постійний повітряний потік покращує стан поверхні рани, підсушує шкіру, зменшує запалення і полегшує стан пацієнта.
матеріали матраців
Протипролежневий матраци виготовляються з полівінілхлориду (ПВХ). Це міцний матеріал, який легко очищується простими миючими засобами. Він відповідає існуючим санітарним нормам і добре підходить для пацієнтів з нетриманням. Недоліком матраців з ПВХ є погана повітропроникність, в результаті чого тіло може потіти, що призводить до збільшення пролежнів. Для вирішення цієї проблеми до ПВХ додають нейлон, який має відмінну пропускною спроможністю і вологостійкість. Для виготовлення матраців може використовуватися пінополіуретан, який добре пропускає повітря, його температура не залежить від температури навколишнього середовища. Матраци з ППУ - це найкращі матраци, які забезпечують в ліжку оптимальний мікроклімат.
Противопролежневый секционный матрас критерії вибору
Протипролежневий матрац, купити який можна в спеціалізованих магазинах медтехніки, буде надавати необхідну дію тільки в разі, якщо він обраний з урахуванням наступних критеріїв:
• Матеріал поверхні матраца. При важких формах нетримання краще вибирати матрац з ПВХ з мікрообдувом, що компенсує погану повітропроникність матеріалу. Для обробки поверхні такого матраца можна використовувати антисептичні санітарні рідини;
• Вага користувача. При вазі до 135 кг можна користуватися ніздрюватим матрацом, до 150 кг - балонним. Якщо вага пацієнта врахований неправильно, то матрац не чинитиме необхідного дії. Велика давить маса не дозволить осередкам повертатися у вихідне положення, тобто матрац не чинитиме масажує дії;
• Рівень шуму при роботі компресора. Якщо нагнітач повітря працює занадто голосно, це заважає хворому, несприятливо впливає на стан нервової системи. Його не можна включати в нічний час. Матраци, в яких компресор працює тихо можна включати вночі для додаткового обдування;
• Розмір ліжка і зростання хворого. Матрац повинен відповідати цим розмірами. В іншому випадку, він буде звисати або не повністю покривати поверхню ліжка, створюючи додаткові незручності;
• Чохол повинен бути з вологовідштовхувальним тканини.
Як правильно використовувати матрац
Щоб матрац надавав максимальний ефект, треба дотримуватися наступних правил:
- Його укладають поверх звичайного матраца. Компресор встановлюється на підлозі або на ліжковий спинці;
- Сполучні трубки повинні перебувати з боку ніг пацієнта;
- Запускають шляхом включення регулятора тиску, розташованого на передній панелі. Повне заповнення матраца відбудеться за 15-20 хвилин;
- Матрац застеляють бавовняної простирадлом;
- Потужність насоса регулюється відповідно до ваги лежачу людину;
- Компресор може працювати цілодобово.
де придбати
Протипролежневі матраци різних типів і розмірів можна придбати на сайті або в роздрібних точках мережі « Ваше здоров'я », де представлені моделі провідних виробників. Консультанти магазину ознайомлять з наявною продукцією і порекомендують необхідний виріб відповідно до габаритів і станом користувача.


Коментарі до статті
Де можна придбати матрац
Доброго дня. Можете розглянути варіанти у нас на сайті: /zaporozhye/cat_99.htm /> Дякуємо за звернення.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Особливості сотових протипролежневі матраців
Особливості сотових протипролежневі матраців
Пролежні не тільки доставляють біль і дискомфорт , а й згубно впливають на загальний стан організму .
01.10.2013
Детальніше
Інструкція по протипролежневі матраци: як працює, як надути і здути?
Спеціальні матраци від пролежнів діють завдяки своєму особливому пристрою. Дані вироби відмінно пропускають повітря, не завдають шкоди дермі свого володаря і навіть надають помірний масажний ефект. Процес їх застосування простий. Але ефективність залежить від вірного вибору вироби і правильної експлуатації.
26.07.2021
Детальніше
Розгорнути