Біль у п'яті при ходьбі - причини та лікування

Дата публикации: 07.10.2019
Дата обновления: 15.05.2023
Содержание:
Напружений ритм життя «на бігу» часто дається взнаки наприкінці робочого дня, коли ноги просто «гудуть» від втоми. Особливо це стосується людей, які за родом своєї діяльності проводять весь день на ногах. Звичайна річ, відпочили – і все минулося. А ось частий біль у п'яті ігнорувати не варто. Чому болить у п'яті під час ходьби? Саме тоді зростає навантаження на стопу. Причини болю у п'яті під час ходьби можуть бути дуже різні. Від незначних, що не потребують лікування, до дуже серйозних, аж до хірургічного втручання.
 
У цій статті ви дізнаєтесь:
 
  1. Які причини болю у п'яті під час ходьби?
  2. Методи лікування болів у п'яті під час ходьби

Які причини болю у п'яті під час ходьби?

 
Щоб знайти причину болю, насамперед потрібно з'ясувати, який біль турбує людину. Гострий біль у п'яті при ходьбі зранку характерний для хронічного запального процесу в м'язі п'яти. Це захворювання називається плантарний фасцит (п'яткова шпора). Ця хвороба найчастіше розвивається і натомість поздовжнього плоскостопості. При цьому виникає неправильне розподілення навантаження на стопу, що веде до деформації сухожилля. Через це у місцях кріплення сухожилля до кістки починається запалення. На цьому фоні можуть з'являтися кісткові розростання, які називають «п'ятковою шпорою». Хвороба розвивається не відразу і виявляється поступово. Зазвичай, основною ознакою фасциту є біль у п'яті при ходьбі, іноді супроводжується онімінням ніг. Хворі зазвичай описують цей біль як укол голкою або цвяхом. Біль локалізується у центрі п'яти, рідше відчувається у центрі стопи чи з її сторонам. Однак, зовнішні прояви захворювання відсутні. Найбільш сильний біль виникає вранці, коли хворий встає з ліжка та робить перші кроки. Часто протягом дня біль стає менш помітним і майже незначним, проте до вечора він відновлюється.. Якщо хворобу не лікувати, то розвиваються настільки сильний біль у п'ятах при ходьбі, що людині складно пересуватися. Тут допоможе бандаж на гомілковостоп для шпори п'яти - спеціальний ортопедичний виріб, що знімає зайве навантаження на стопу. Крім того, бандаж надійно фіксує гомілковостоп, що сприяє зменшенню болю при ходьбі. Також показано медикаментозне лікування, фізіотерапія та масаж.
 
 
 
Але біль у ділянці п'ят при ходьбі може мати й інші причини. Їх можна розрізнити характером болю.
 
  1. Оніміння в п'яті, що супроводжує біль, може свідчити про здавлений нерв при варикозі, розтягуванні або іншій травмі.
  2. П'ятковий апофізит може спровокувати біль у задній частині п'яти. Це захворювання, у якому розвивається запаленні ядра кістки за її формуванні. Зустрічається у підлітковому віці.
  3. Больові відчуття у центрі п'яти зустрічаються при ахіллобурсіті. У цьому уражається сухожилля і виникає припухлість. Щоб уникнути розвитку серйозних патологій, нога потребує спокою. Лікування проводиться лише лікарем.
 
Також біль близько п'яти при ходьбі може бути результатом захворювання або травмування опорно-рухового апарату.
 
  • Бурсит – запальний процес у сухожиллі п'яти. Йому часто сприяє носіння неправильного тісного взуття. Зазвичай усунення причини захворювання припиняє біль.
  • Остеохондроз хребта в поперековому відділі, що віддає в п'яту та задню поверхню стегна.
  • Остеопороз, що вражає весь скелет. Виникає через нестачу кальцію в організмі.
 
Крім вищеназваних причин, неприємності з п'ятами можуть бути викликані такими причинами як шкіра, що огрубіла, суха мозоль, тріщини на п'ятах. У свою чергу, такі проблеми можуть бути викликані:
 
  • порушенням обміну речовин,
  • нестачею вітамінів,
  • гастритом,
  • цукровим діабетом,
  • грибковими ураженнями шкіри п'ят.

 

 

Методи лікування болів у п'яті під час ходьби

 
Як бачимо, причини появи болю у п'ятах дуже різні. Відповідно, і лікування залежить від правильного діагнозу. Тому при появі болю не варто затягувати візит до лікаря. До якого лікаря звернутись? До невролога, ревматолога, хірурга-ортопеда, травматолога. Дотримання режиму щадіння до з'ясування діагнозу також піде на користь.
 
Також рекомендується:
 
  1. Виключити надмірні навантаження на стопу, давати відпочинок ногам,
  2. Відмовитися від високого підбора або його повної відсутності, носити зручне взуття,
  3. При необхідності знизити вагу,
  4. Якщо виключено травму, займатися лікувальною гімнастикою для стоп.
 


Коментарі до статті
Добрий день. Маю однакову проблему з обома п'ятками одразу. Проблема почалась місяць тому. Вдень, вночі, вранці, будь коли, після 15-30 хвилинного відпочинку ніг (тобто не ходжу, а сиджу), стаю на ноги і не гостра, а наче надавив на синець, але відчувається біль в кості. Біль нікуди не віддає. Має локацію центра п'ятки. Достатньо зробити 5-7 кроків і біль зникає, до наступного руху після відпочинку. Можливо щось порадите мені.
Добрий день ! Зверніться до Вашого лікаря для обстеження.
Вже кілька днів біль у середині підошви. Коли наступаєш, болить як синець, не гостра, але є. Коли п'ята в спокої, хворіє, тягне.
Добрий день ! Для повного обстеження зверніться до Вашого лікаря.
Болить пятка, при ходьбі ще більше, на рентгені нічого не виявили, з тим і відправили додому,мазь діклофен не допомагає
Добрий день ! Тільки лікар при очній консультації та повному обстеженні може поставити діагноз.
Доброго дня у мене дуже пече ступня і кінцівки на обог ногах підкажіть що робити
Добрий день ! Зверніться до Вашого лікаря для повного обстеження.
У мене вже 3 день біль коло п'ят тільки при ходьбі
Коли ходжу роблю кроки відчуваю невелику біль з зовнішньої нижньої сторони стопи коло пяти на двох ногах але на одній відчувається трохи більше
але ходити можна.
Добрий день ! Вам потрібно звернутись до Вашого лікаря для обстеження.
Доброго дня також болить п'ята лівої ноги,протягом дня ні а от якщо зранку стаю зліжка неможливо наступити поки нерозхожу, що потрібно робити і до кого звернутися
Добрий день !
Обов'язковою є консультація у лікарів неврологів та терапевтів. За необхідності також призначають додаткові обстеження, такі як КТ або МРТ діагностика, ретгендіагностика, УЗД.
Пекучий тягнучий біль з внутрішньої сторони п'яти, коли нахиляюся. При ходінні болю немає. Триває близько трьох тижнів. Починає боліти й зранку, коли встаю.
Добрий день ! Зверніться до Вашого лікаря для обстеження.
Доброго дня. Все почалося одного ранку, коли я почав робити кроки і помітив, що болить пʼята на правій нозі. Я спочатку не звернув увагу, але біль не проходив і на другий день. Пʼята набрякла. Ступати на неї я не міг через біль. Почав застосовувати різні методи самолікування, прикладав холод, мастив маззю на основі ібупрофену. Потім ще й вдався до народної медицини, прикладав на ніч листя білокачанної капусти, так як бабуся радила. Пройшло 5 днів, біль вщух, але пʼята так і лишилася набрякла. І над пʼятою зсередини (під внутрішньою гулькою) зʼявилися маленькі вени. Майже повноцінно ходити я вже можу, але всеодно трохи присутній дискомфорт через набряк пʼяти. Допоможіть будь ласка, підкажіть що можна зробити і чим вилікувати.
Добрий день ! Поставити діагноз зможе лікар після повного обстеження.
Доброго дня. Син футболіст і коли бігає у буцах печуть п*яти, що це може бути?
Добрий день ! У здорових людей симптоми печії в ногах спричинені носінням незручного взуття, перевтомою, частими переохолодженнями, голодуванням, м'язовим перенапруженням, зневодненням, дефіцитом вітамінів, алергією,
Біль в п'яті після бігу

Добрий день!
Біль у п'ятці після бігу часто може бути спричинений плантарною фасціїтісом, що є запаленням плантарної фасції, товстої стрічки тканини, яка працює як природний амортизатор для стопи. Це часте ускладнення серед бігунів. Інші можливі причини болю в п'ятці після бігу включають стресові переломи (зазвичай пов'язані зі збільшеним навантаженням), ахіллодинію (запалення зв'язок, що з'єднує п'ятку з м'язами гомілкової ділянки), а також перенавантаження або пошкодження п'яткової кістки.

Якщо ви стикаєтеся з болем у п'ятці після бігу, рекомендується:

Відпочинок: Дайте своїм ногам відпочинок від вправ, які спричиняють біль.

Лікування льодом: Нанесіть лід на п'ятку протягом 15-20 хвилин кілька разів на день, щоб зменшити запалення.

Застосування протизапальних засобів: Застосуйте протизапальні засоби, такі як ібупрофен або напроксен, за рекомендацією лікаря.

Закріплення: Застосуйте бандаж або намотайте підтримуючу стрічку для підтримки п'ятки.

Відповідна взуття: Впевніться, що ваше взуття підходить для бігу та має достатньої амортизації.

Розтяжка: Регулярно розтягуйте м'язи стопи та гомілки.

Якщо біль не зникає або погіршується, обов'язково зверніться до лікаря або фахівця з реабілітації для оцінки та лікування.
З'явився 2 дні тому біль у п'яті ступати боляче коли наступаєш віддає по нозі начебто по сухожиллях аж до ляшок і до сідниці. Підкажіть будь ласка, що робити і коли воно пройде Якими може мазями мазати Велике ДЯКУЮ!!!!
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Це класичний прояв гострого плантарного фасціїту (запалення підошовної зв'язки стопи). Потрібно зняти запалення та біль, носити індивідуальні ортопедичні устілки (наприклад, /item_n1766.htm; /item_n18134.htm;), домашнє ортопедичне взуття https://med -magazin.ua/item_n18519.htm; /item_n18520.htm; Лікування може бути призначене на консультації у нашого лікаря травматолога, і устілки також підбирає він безпосередньо під Ваші ноги (виготовляються індивідуально після обстеження та рекомендацій). Можете записатись на консультацію за номером телефону, вказаним на сайті.
З'явився біль тупий у п'яті, вже другий день, ступати Боляче віддає по нозі всередині аж по ляшкн до сідниць, але У п'яті пече і ниє якось незрозуміло.. такого раніше не було???
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Схоже на прояв гострого плантарного фасціїту (запалення підошовної зв'язки стопи). Потрібна знеболювальна та протизапальна терапія (симптоматичне лікування, що може бути призначене на консультації у нашого лікаря щодо попереднього запису). Індивідуальні ортопедичні устілки підібрані безпосередньо під ваші стопи на консультації. І домашнє ортопедичне взуття /item_n12244.htm;
Добрий день. Вже давно болить нога в області п'яти лівої ноги і кісточки вище стопи, при ходьбі і в спокійному стані. Більше ввечері. ,що це може бути і до якого лікаря звернеться і можливо якісь обстеження пройти?Спасибі.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Якщо не було попередньої травми або перевантаження проблемної області, це класичний прояв плантарного фасціїту (запалення підошовної зв'язки стопи). Коліно болить вже як наслідок через неправильний розподіл навантаження. У таких випадках найкращим лікуванням (та й єдиним не лише симптоматичним) це індивідуальні ортопедичні устілки /item_n1766.htm; /item_n18251.htm; це приклад, на консультації у нас лікар-травматолог Вас обстежить і устілки виготовляться саме під ваші ноги. Еластичний бандаж на гомілковостоп для зменшення навантаження на проблемну область /item_n2230.htm; /item_n3735.htm; знеболювальне та протизапальне лікування, призначене лікарем на консультації. Можете записатись за номером телефону на сайті.
Добрий день) болить п'ята з червня місяця, була у лікарів робили рентген, не чого не знаходять, але причина тобто! біль тупа в кістки, вранці або вночі не можу стати на неї, як розходжу, то трохи легше, до кінця дня в області кістки припухлість, що робити вже не знаю, мажу які мазі призначили, таблетки теж пропила, нічого не змінюється, тільки гірше стало (( майже завжди ношу еластичний бинт, підкажіть будь ласка, що робити? Попередньо вдячна).
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Найбільш підходить діагноз плантарний фасцин – запалення в ділянці підошовної зв'язки. На рентгені далеко не відразу буде видно шпору, запальний процес з больовим синдромом може мучити місяцями і навіть роками, перш ніж на рентгені щось з'явиться. Лікується – індивідуальні ортопедичні устілки, правильне взуття (не на плоскій підошві, не можна ходити босяком), ударно-хвильова терапія. Спочатку хворітиме сильніше, це нормально, через два-три тижні біль повинен повністю або майже повністю пройти.
Вітаю! Дуже щемлять п'яти, особливо вночі, таке відчуття, що прям горять, спочатку думала, що жорстка підошва, тому почала ходити в кімнатних тапочках цілими днями, але за 4 місяці легше не стало. а коли ходжу босоніж по м'яких килимах, це пряме щастя для п'ят ... Що це може бути і як лікувати? Буду дуже вдячна за пораду, бо ще ніде не була.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Це класичний прояв плантарного фасціїту (запалення підошовної зв'язки стопи, з чого потім розвивається шпора). Не можна ходити у взутті з м'якою підошвою, потрібно зробити індивідуальні ортопедичні устілки, краще підібрати ортопедичне взуття, якщо сильно болить можна використовувати місцево протизапальні мазі на базі диклофенаку, також добре допомагає ударно-хвильова терапія, або фізіопроцедури для зняття запалення за призначенням травматолога.
Доброго дня. Болять п'яти дуже сильно. Мені 27. Можу пів дня бігати в баскетбол і нічого страшного, але декілька годин стоячої роботи(босяком, якщо це має значення) і п'яти жахливо болять.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. За описом причина ідеально підходить під діагноз плантарний фасцит, запалення плантарного апоневрозу. Стояча робота босяком має велика значення. Якщо заняття спортом відбувається в правильній якісній спортивній обуві то больовий синдром може не проявлятися. Для полегшення стану потрібно звернутись до травматолога, зробити індивідуальні ортопедичні устілки, дуже добрий ефект має ударно-хвильова терапія. Індивідуальні орт устілки розгружають запалену область стопи та полегшують біль та частково знімається запалення, при дуже вираженому больовому синдромі лікар травматолог може назначити тимчасову симптоматичну протизапальну обезболюючу терапію. Дякуємо за звернення.
Вранці болить п'ята. Чотири роки тому мені зробили операцію з варикозного розширення вен. У мене надмірна вага. Які ліки мені слід вживати
Добридень. Біль у п'яті в більшості випадків це симптом плантарного фасциту (запалення підошовної зв'язки стопи, яка кріпиться до кістки п'яти), або шпора. Враховуючи операцію в минулому і надмірну вагу, швидше за все, ця проблема з'явилася через дефект ходьби та неправильну установку стопи при ходьбі, неправильне взуття (плоска підошва) та плоскостопість. Можливі інші деформації стоп (вальгусна або варусна установка стоп і колін). Фармакологічне лікування не показане як основна терапія. Якщо сильно болить, можна використовувати протизапальні мазі для місцевого впливу (наприклад диклак-гель або аналоги). Але основна терапія для зняття запального процесу і попередження його виникнення це фізіотерапія, яка включає: корекцію установки стоп при ходьбі - індивідуальні ортопедичні устілки (після консультації ортопеда-травматолога), гімнастика стоп, ортопедичне взуття, ударно. Також рекомендується обстежити колінні та кульшеві суглоби (рентген), щоб не пропустити можливі дегенеративні зміни у суглобах (артроз), у вашому випадку є підвищений ризик виникнення. Дякую за звернення.
Вітаю. У чоловіка коли він багато ходить починають хворіти на п'яту що нам робити з цим підкажіть будь ласка?
Доброго дня, Анастасія. У більшості випадків причиною болю в п'яті є підошовний апоневроз (запалення підошовної фасції - плантарний фасцит), у народі говорять "шпора". Причиною може бути травма, включаючи мікротравми, постійне навантаження на запалену ділянку, неправильне взуття (з плоскою підошвою), неправильний розподіл навантаження на стопи через неправильне встановлення стоп під час ходьби, плоскостопість. Конкретного фармакологічного лікування немає. У крайніх випадках можливе хірургічне лікування. Але класика, яка має найбільш сприятливий прогноз, це – фізіотерапія з використанням індивідуальних ортопедичних устілок (основа), гімнастика стоп, ударнохвильова терапія. При сильному больовому синдромі можна місцево використовувати мазі або гелі з протизапальною дією (диклак-гель та аналоги з диклофенаком). Дякую за звернення.
Доброго дня, болить пята уже більше місяця ,після того як невдало пригнув ,синяків і опухлості не було ,і по признакам це не шпора, просто дискомфорт ,і зранку або в кінкі дня коли находився побалює,але на протязі дня ,коли розходився болі майже немає але дискомфорт відчувається
Здрастуйте, у мене хворіла п'ята правої ноги, потім біль перейшов на ліву ногу, жахливо болить кістка трохи вище п'яти, щоранку для мене жах, ледве пересуваюся, не знаю що робити. Дякую.
Доброго дня. Для перелому п'яткової кістки дійсьно характерна сильна гематома, через її велике кровопостачання. А от плантарний фасцит (запалення плантарного апоневрозу - підошвенної фасції стопи, що кріпиться до п'яткової кістки) якраз характеризується біллю в ділянці п'ятки, що особливо виражена зранку, поки людина не розходиться, та вечером після повного дня навантаження. Причиною виникнення може бути видима травма чи мікротравматизація. Саме в цьому мсці без правильного лікування та профілактики з часом виникає шпора. Для того щоб зняти запальний процес потрібно в першу чергу розгрузити п'ятку за допомогою індивідуальних ортопедичних устілок, підбирати правильну обув (плоска підошва категорично не рекомендується, має бути амортизація, та різниця у висоті підошви між носком та п'яткою 0,5-1,5 см, для чого добре підходить спортивна обув), гімнастика для стоп з фізіотерапевтом, ударнохвильова терапія на проблемну ділянку, ортопедичне взуття. Для того щоб виключити травму самої кістки варто зробити рентген-діагностику стопи у двох проекціях. дякуємо за звернення.
Здрастуйте у мене вже давно болить права п'ята пила немпсулід але вже не допомагає і плюс до того набрякає порадьте що мені робити
БІЛЬ Посеред п'ятки, вранці не можу прямо стати (ЛЕВ. НОГА), маленька припухлість знизу. ШВИДКО РОЗХОДЖУЙСЯ, АЛЕ БІЛЬ ПОЧУВАЮ. ПОЛІЖУ, ВІДПОЧИНУ - ЗНОВУ ТРЕБА РОЗХАЖИВАТИ НОГУ. БУВ У ТРАВМАТОЛОГА. РЕНГЕН ПОКАЗАВ, ЩО ШПОРИ НЕМАЄ. ПРИПИСАВ - МАЗЬ ДИКЛОФЕНАК, - РІДИНА ДИМЕКСИД, І ТАБЛЕТКИ НІМІД - НЕ ДОПОМОГЛО.. ЦІЛИЙ ДЕНЬ НА НОГАХ. 66 РОКІВ.ІНОГІ НАХОДЖУЮ ДО 45000 КРОКІВ В ДОБУ (У СЕРЕДНЬОМУ 17 - 22 ТИС. КРОКІВ В ДОБУ) РОБОТА ТАКА. Сподіваюся почути ПРАВИЛЬНИЙ ДІАГНОЗ І ЛІКУВАННЯ хоч народне, хоч МЕДИЧНЕ. ЗАЗДАЛЕГІДЬ ВЕЛИКЕ СПАСИБІ. ЗДОРОВ'Я І ДОБРОГО ВАМ ДНЯ!
Добридень. Це класичний прояв запалення підошовної фасції (плантарного аппоневрозу), там саме з часом і з'являється шпора, але все починається із запалення, і на появу шпори потрібно багато часу. Призначене лікарем лікування однозначно актуальне, але лише симптоматичне. Я розумію умови роботи та навантаження п'яти, то біль ніколи не пройде. Необхідно розвантажити хвору п'яту. Для цього використовують індивідуальні ортопедичні устілки, правильне взуття (не можна ходити на плоскій підошві, має бути каблучок до 3 см), ударнохвильова терапія та гімнастика стопи з фізіотерапевтом. Дякую за звернення.
Дуже сильна біль в районі пятки на протязі цілого дня до якого лікаря звертатись?
Доброго дня. Це, судячи з характеру болю, запалення планетарного апоневрозу (підошвинної фасції, яке з часом переростає у шпору). Тут потрібно звертатись виключно до травматолога. Полегшувати біль можна НПВЗ (нестреїдними протизапальними), наприклад німесулідами (німід), але це не є лікування. Класичним лікуванням є фізіотерапевтичне, до якого входить: індивідуальні ортопедичні устілки, гімнастика стопи, ударнохвильова терапія на область п'ятки. Дякуємо за звернення.
Нестерпно біль впятах, до якого врача звернутись. Чи можна приймати сольвенцій і, кальцій. Привіт
Доброго дня. Це, судячи з характеру болю, запалення плантарного апоневрозу (підошвинної фасції, яке з часом переростає у шпору). Тут потрібно звертатись виключно до травматолога. Полегшувати біль можна НПВЗ (нестреїдними протизапальними), наприклад німесулідами (німід), але це не є лікування. Класичним лікуванням є фізіотерапевтичне, до якого входить: індивідуальні ортопедичні устілки, гімнастика стопи, ударнохвильова терапія на область п'ятки. Характерним проявом даної патології також є загострення болі зранку, перших 30-40 хв ходи, та вечером після цілого дня навантаження, може бути набряк та місцеве підвищення температури. Дякуємо за звернення.
Дуже больно ставати на п'ятки,вранці,і на протязі дня теж дуже боляче ходити
Доброго дня. Це, судячи з характеру болю, запалення плантарного апоневрозу (підошвинної фасції, яке з часом переростає у шпору). Тут потрібно звертатись виключно до травматолога. Полегшувати біль можна НПВЗ (нестреїдними протизапальними), наприклад німесулідами (німід) та місцево можна використовувати мазі протизапального ефекту (диклак-гель наприклад, там найбільша доза диклофенаку), але це не є лікування. Класичним лікуванням є фізіотерапевтичне, до якого входить: індивідуальні ортопедичні устілки, гімнастика стопи, ударнохвильова терапія на область п'ятки. Характерним проявом даної патології також є загострення болі зранку, перших 30-40 хв ходи, та вечером після цілого дня навантаження, може бути набряк та місцеве підвищення температури. Дякуємо за звернення.
Настала на камінь відчула біль у підошви ноги тепер болить і пече.
Внезапна біль в задній частині п'ти.Припухлість біля кісточки . Сильна біль при ходінні.Як обезболити ?
Маріє, привіт. Ми рекомендуємо з цим питанням звернутися до профільного лікаря, який зможе точно діагностувати причину болю.
Біль у п'ятах під час вставання на ноги
Доброго дня Надія. З вашою проблемою потрібно звернутися до вашого лікаря за місцем проживання.
Добридень! Рекомендуємо звернутися до ортопеда.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Комплекс вправ після перелому кісточки
Комплекс вправ після перелому кісточки
Вимушене знерухомлення при знаходженні гомілковостопного суглоба в гіпсі викликає істотне ослаблення м'язово-зв'язкового апарату, погіршення кровообігу і харчування тканин. Щоб прискорити відновлення функцій, для активізації поставки поживних речовин до травмованої області, необхідних для прискорення зрощення кісток, потрібно починати розробляти ногу, коли вона ще знаходиться в гіпсі. Для цього лікарі розробили ефективні вправи після перелому кісточки.
25.06.2020
Детальніше
Комплекс вправ після перелому гомілкостопа
Комплекс вправ після перелому гомілкостопа
Гомілковостопний суглоб є рухомим зчленуванням, що з'єднує гомілку зі ступнів. Якщо в ньому відбувається перелом, то в обов'язкову програму реабілітації входять заняття ЛФК. Вправи для розробки голеностопа після перелому покликані попередити м'язову атрофію, нормалізувати кровообіг в пошкодженій області, відновити функціональність в суглобі, знизити ризик ускладнень. Слід пам'ятати, що вправи при оперованому переломі гомілки можна починати тільки через 3-4 тижні після накладення гіпсу, в той час, як при травмі без ускладнень потрібно розробляти ногу вже через кілька днів. Незалежно від характеру перелому на 2-3 день після іммобілізації дозволені легкі рухи пальцями і виконання статичних вправ для тренування м'язів гомілки і стегна.
02.07.2020
Детальніше
Як захистити голеностоп ?
Як захистити голеностоп ?
Ці вироби мають свої особливості , вони досить сильно відрізняються один від одного і мають різні показання до застосування .
29.07.2010
Детальніше
Як носити бандаж на гомілковостопний суглоб?
Як носити бандаж на гомілковостопний суглоб?
Сучасні ортопедичні вироби допомагають максимально зберегти рухливість і колишній спосіб життя при травмуванні. Бандаж призначається при різних ступенях травм гомілковостопного суглоба і в якості профілактики розтягнень і переломів. Людям, які постійно контактують з фізичними навантаженнями, а також тим, у кого є схильність до травм м'язів, необхідно знати, як правильно носити бандаж для голеностопа.
10.03.2020
Детальніше
Розгорнути