Норма артеріального тиску у дітей: таблиця

Дата публикации: 11.09.2019
Дата обновления: 15.05.2023
Содержание:
Кожна мама повинна знати, яка норма артеріального тиску в дітей віком, і, власне, вміти вчасно помітити зміни. Для початку варто відзначити, що артеріальний тиск у дітей, порівняно з дорослими, нижчий – у ранньому віці стінки судин дуже тонкі, з широким просвітом. Капілярна мережа більша, ніж у дорослої людини і кров'яний тиск, відповідно, нижче. Але із віком ситуація змінюється.
 
У цій статті Ви дізнаєтесь:
 
  1. Причини підвищеного артеріального тиску у дітей
  2. Які норми артеріального тиску в дітей віком?
  3. Правила вимірювання артеріального тиску
 

Причини підвищеного артеріального тиску у дітей

 
Норма артеріального тиску у дітей - питання яке турбує багатьох батьків. Важливо пам'ятати, що фактором, який сприяє підвищенню артеріального тиску, є (серед іншого) надлишкова вага. Підвищений артеріальний тиск може виникати як результат фізіологічних факторів і виявлятися після сильних емоційних потрясінь або фізичного навантаження. З іншого боку, знижений тиск найчастіше спричинений патологічними станами, такими як порушення функції щитовидної залози, цукровий діабет або інфекційні захворювання.
 
Якщо Ви помітили, що рівень тиску вашої дитини іноді змінюється, не варто раніше панікувати. Адже на стрибки тиску можуть вплинути такі фактори, як:
  • Стрес;
  • Зміна погоди;
  • Нестача фізичної активності або навпаки, надто інтенсивні фізичні навантаження;
  • Примітно, що тиск у дівчаток віком від 5 до 10 років вищий, ніж у хлопчиків, потім – навпаки.
А от якщо відхилення від норми трапляються часто, і на додаток до цього у дитини погіршується самопочуття та з'являється головний біль – це явний привід для візиту до лікаря. Для того щоб не допустити розвитку серйозних патологій, потрібно вчасно помітити наявність у дитини проблем з тиском і якнайшвидше діяти. Яка норма артеріального тиску у дітей? Для кожного віку вона є окремою. Взагалі "нормальний" тиск - це загальний показник 3 значень - САД (систалічного або верхнього), ДАТ (діастолічного, так званого нижнього) тиску та пульсу. Різниця між САД та ДАТ – це пульсовий тиск.
 

Які норми артеріального тиску в дітей віком?

 
Є спеціальна таблиця норми тиску у дітей різного віку, згідно з якою показники САД та ДАТ:
  • У новонароджених перебувають у межах 60-96 та 40-50 одиниць;
  • Нормальний тиск у віці до 1 року становить 90-112 та 50-74 одиниці;
  • Правильний тиск у дітей у 4 роки – 110-116 та 60-76.
 
 
Що старша стає дитина, то вище норма. Але в таблиці вказані усереднені показники для певного віку. Як зрозуміти, який має бути тиск у дітей у 5 років? Або який тиск дитини 7 років не повинен викликати побоювання у батьків? Визначити норму АТ для конкретного віку можна, скориставшись формулою – до років дитини для визначення САД додаємо 90 одиниць, а для ДАТ – 60. Для вимірювання тиску використовується спеціальний прилад – тонометр. Тонометри бувають механічними чи електронними.
 

Правила вимірювання артеріального тиску

 
Щоб отриманий результат був якомога точнішим, варто дотримуватися певних правил:
  • Вимірювання проводиться у стані спокою, найкраще після пробудження;
  • Руки повинні бути на твердій поверхні долонями вгору;
  • Манжета тонометра кріпиться до рук таким чином, щоб між нею можна було просунути палець;
  • Накачуйте та спускайте повітря з приладу повільно;
  • Для більш точного результату рекомендується зробити 2-3 виміри та вибрати найменше значення;
  • Якщо у дитини часто болить голова і вам необхідно отримати результати для подальшого обстеження, вимірювайте тиск кілька днів поспіль, але в певний час - так Ви отримаєте найбільш точні показання.

 

 
І, звичайно, не варто відразу діагностувати у свого чада якусь хворобу. Довірте цю справу тільки професіоналам і не займайтеся самолікуванням. Те, що Ви можете зробити – налагодити режим дитини. Побільше гуляйте з ним на свіжому повітрі, обмежте час за комп'ютером, нормалізуйте режим харчування. Не забувайте про помірну, але регулярну фізичну активність.
 


Коментарі до статті
Доброго дня. Який тиск є нормальним для дівчинки 6р з вагою 38кг?
Добрий день ! Нормальний кров'яний тиск у дітей може коливатися в залежності від багатьох факторів, включаючи вік, стать, розмір тіла та інші фізіологічні характеристики. Зазвичай, для дітей віком 6 років оптимальний тиск знаходиться в межах 90-110 мм ртутного стовпчика для верхнього (систолічного) тиску та 60-70 мм ртутного стовпчика для нижнього (діастолічного) тиску.

Однак, важливо пам'ятати, що кожна дитина є унікальною, і її кров'яний тиск може коливатися. Якщо у вас є питання або сумніви стосовно кров'яного тиску Вашої дитини, краще звернутися до педіатра чи лікаря для проведення перевірки. Вони зможуть надати точні рекомендації та консультацію з цього питання.
Здрастуйте який тиск має бути у 16 річної дитини
Добрий день ! Яким має бути тиск у 16 років? У віці 16-20 років нормальні показники становлять 100/70
Який АТ має бути у дитини жіночої статі в 14 років?
Добрий день ! У підлітків верхній рівень може бути в межах 100-140 мм рт. ст., а нижній – у межах 70-90 мм рт.
Дуже дякую
Який тиск має бути у дитини у 8-9 років
Добрий день!
Нормальний артеріальний тиск у дітей залежить від багатьох факторів, включаючи вік, стать, ріст та вагу. Зазвичай середня норма для дітей 8-9 років становить близько 100-120 мм ртутного стовпа для верхнього (систолічного) тиску та 60-80 мм ртутного стовпа для нижнього (діастолічного) тиску. Проте, ці значення можуть варіювати в залежності від конкретної дитини. Якщо у вас є питання або стурбованість щодо артеріального тиску вашої дитини, рекомендую звернутися до педіатра для консультації та оцінки.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Порівняння тонометрів AND 777 і 888
Порівняння тонометрів AND 777 і 888
Тонометри AND відмінно зарекомендували себе на ринку медичної техніки. Пропонуємо порівняти популярні моделі AND 777 і 888.
11.07.2019
Детальніше
Порівняння тонометрів Omron і Microlife
Порівняння тонометрів Omron і Microlife
Omron і Microlife є провідними світовими брендами на ринку медтехніки. Їх тонометри займають лідируючі місця в міжнародних рейтингах. Чим же відрізняються товари двох брендів?
14.05.2019
Детальніше
Порівняння тонометрів Омрон M2 Classic і Basic
Порівняння тонометрів Омрон M2 Classic і Basic
Omron - один з лідерів на ринку медтехніки. Особливою популярністю користуються тонометри японського бренду. Пропонуємо порівняти варіації моделі M2 Classic і Basic.
11.07.2019
Детальніше
Тонометри на плече або зап'ясті - що краще?
Тонометри на плече або зап'ясті - що краще?
Перед покупкою тонометра кожен потенційний користувач задається питанням , якої моделі віддати перевагу. З одного боку , зап'ястні тонометри простіше одягаються , компактні, що дозволяє носити їх з собою в сумочці. З іншого боку прийнято вважати , що вони не настільки точні , як моделі на плече. Спробуємо розібратися , що правда , а що міф на прикладі декількох популярних тонометрів .
22.04.2014
Детальніше
Розгорнути