Як правильно вибрати аксесуари для глюкометра: порівняльний огляд брендів

Дата публикации: 16.07.2018
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:

Цукровий діабет - це складне захворювання ендокринної системи, яке характеризується підвищеним вмістом глюкози в крові. При тривалому перебігу і неправильної терапії викликає порушення роботи різних систем органів, знижує здатність організму до регенерації, погіршується зір, знижується імунітет, страждає нервова система. І це ще далеко не всі негативні наслідки діабету.
Тому пацієнти з цим захворюванням повинні мати все необхідне устаткування для самостійного контролю вмісту цукру в крові - глюкометр, а також відповідні моделі ланцети і супутні товари - тест-смужки, голки. При неправильному підборі витратних матеріалів, прилад буде видавати неправильні показання або взагалі не буде працювати. Щоб допомогти споживачеві правильно вибрати необхідні матеріали, в цій статті надано відповіді на наступні питання:
1. Що таке ланцети і їх різновиди;
2. Яким ланцетам віддати перевагу;
3. Тест-смужки і принцип дії;
4. Тест-смужки для приладів різних виробників;
5. Де купити

Що таке ланцети, їх різновиди

Ланцет - це тоненька голка, призначена для швидкого і безпечного забору крові, необхідної для проведення аналізу на цукор. Являє собою пластиковий корпус зі вставленої тонкою голкою, яка може бути закрита пластиковим ковпачком для безпеки. При використанні ланцета травмування шкіри мінімальне, процедура практично безболісна, регенерація шкіри швидка.
Ланцети бувають двох видів:

ланцет

- Автоматичні ланцети з інноваційною, особливо тонкою голкою, яка знаходиться всередині приладу до і після проколювання, що виключає можливість випадкового пошкодження шкіри і захищає персонал від контакту з кров'ю хворого. Завдяки особливо тонкої заточування і збільшення швидкості проникнення голки в шкіру, проколювання проходить практично непомітно і безболісно, що значно зменшує біль і розмір проколу. Всі автоматичні ланцети стерильні, при їх використанні немає небезпеки занести якусь інфекцію. Тиск на проколюють ділянці строго дозовано, що забезпечує контроль глибини, оптимальну швидкість кровотоку і паркан достатньої кількості крові. Автоматичні ланцети використовуються тільки один раз, так як при розтині стерильність втрачається, повторне використання неможливо, завдяки тому, що після проколювання лезо забирається всередину.
- Універсальні ланцети, які використовуються з будь-яким видом глюкометрів, крім глюкометра Softlix Rosh. Вони вставляються в спеціальну ручку, яку можна налаштувати відповідно до індивідуальних характеристик шкіри пацієнта. У ручці знаходиться спеціальна пружинка, що приводять у рух за допомогою спеціального пускового пристрою. Крім універсальних ланцетів існують ланцети до певних видів пускового пристрою. При покупці таких ланцетів, треба бути дуже уважним, так як невідповідність ручки і ланцетів, не дозволить проводити процедуру.

Яким ланцетам віддати перевагу

Ланцети, голки для глюкометра вибирають в залежності від марки та моделі приладу, а також переваг користувача. Кращим вибором буде автоматичний ланцет, який не вимагає попередньої підготовки для процедури забору крові.
При виборі треба врахувати глибину проколу:
• Глибина 1,2-1,6 мм для дітей та пацієнтів з дуже тонким шкірним покривом. Саме такі ланцети підійдуть для тих, хто регулярно проводить дослідження і часто робить проколи. Вони забезпечують мінімальне пошкодження шкірного покриву для забору необхідної кількості крові, що гарантує швидку регенерацію і безболісність.
• Глибина проколу 1,8-2,1 мм рекомендується для користувачів з товстим або занадто огрубілим шкірним покривом, коли меншого проколу для отримання необхідного обсягу крові недостатньо.

тест-полоска Тест-смужки і принцип дії

Для функціонування глюкометра необхідні тест-смужки, вибір яких залежить від марки і класу приладу. Кожен виробник випускає тест-смужки для різних марок своїх приладів. У тонометрах деяких марок смужки для вдосконалених моделей використовують для пристроїв попередніх моделей.

Принцип роботи:
Смужка з одного кінця покрита спеціальним напиленням. При нанесенні на цю область краплі крові починається біохімічна реакція, яка зраджує силу і характер струму, що фіксується приладом. Цифрові показники виводяться на екран. При фотометричному методі оптична система досліджує колір реагенту, нанесеного на смужку. При контакті з глюкозою, що знаходиться в крові, колір реагенту змінюється, пристрій вимірює інтенсивність фарбування.
Тест-смужки для глюкометра знаходяться по 50, 25 і 10 штук в пластикових пеналах. Для апробації та отримання навичок експлуатації прилад укомплектований упаковкою, що містить 10 смужок. Якщо вимірювання треба проводити щодня або кілька разів на день, то вигіднішою буде упаковка на 50 одиниць, при разовому контролі, проведеному періодично - на 25.

Тест-смужки для різних приладів

Для глюкометрів Gamma Spiaker і Gamma Mini необхідні Тест-смужки Gamma MS. Зразок досліджуваної цільної крові набирається з пальця, долонь, плеча, передпліччя, гомілки, стегна. У глюкометра використовується електрохімічний метод дослідження. Для отримання точного результату, обсяг повинен бути не менше 0,5 мкл. Тест-смужка вставляється в спеціальний отвір глюкометра, на неї наноситься крапля крові, втягує в прилад автоматично. Після проходження реакції, цифрові показники з'являються на моніторі. Величина виміру лежить в межах - 1,1-33,3 ммоль/літр. Прилад з автоматичним кодуванням, тобто при покупці нової упаковки не треба вводити вручну новий код. Упаковки на 25 і 50 одиниць.

Тест-смужки Accu Chek Active можна використовувати з глюкометрами Акку-Чек, Акку-Чек Плюс, пристроями з лінії "Глюкотренд", де використовується фотометричний метод дослідження. Прилади цього класу підходять для домашнього дослідження, коли немає значних перепадів температури, атмосферного тиску і вологості. Для дослідження треба нанести 1-2 мкл крові на вільну або вставлену в приладовий приймач смужку. При недостатньому обсязі краплі, можна протягом 5 секунд додати кров в момент, коли смужка вже в приладі. Візуально можна порівняти колір шкали для контролю на тубусі з кольором в контрольному віконці. Виробляються в тубусах по 25 або 50 штук.

Тест-смужки One Touch Select підходять до глюкометрів One Touch Select і One Touch Select Simpl. Смужка має 2-х електродну будову, що забезпечує додаткову можливість контролю точності шляхом порівняння результатів 2-х робочих електродів. Код для тест-смужок встановлюється одноразово (при першому дослідженні), потім він зберігається і тільки підтверджується, коли розкривається нова упаковка. На смужку наноситься 1 крапля крові, необхідну кількість втягується спеціальним капіляром, якщо крові недостатньо, на моніторі виникає повідомлення про помилку. Зона контролю ічутливі зони захищені від підвищеної температури, вологи, УФ-променів і забруднень. Якщо користувач доторкнувся до зони контролю, точність вимірювань не знижується. Якщо смужка вставлена в прилад неправильно, то контрольні смуги на її поверхні не дадуть приладу включитися. Упаковані по 25 або 50 штук.

Де придбати

Тест-смужки для певної моделі можна підібрати і купити на сайті або в точках роздрібної торгівлі мережі «Ваше здоров'я». Крім стандартних, тут можна знайти акційні упаковки 2 * 25, 2 * 50.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Коли і як потрібно стежити за рівнем глюкози в крові ?
Коли і як потрібно стежити за рівнем глюкози в крові ?
Цукровий діабет - це порушення обміну речовин , в основі якого лежить недостатнє вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути