Поради лікаря за вибором компресійного трикотажу

Дата публикации: 25.10.2016
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Людям, у яких діагностували порушення в роботі венозної системи або є ризик їх виникнення, лікарі призначають компресійний трикотаж. Він дозволяє ефективно боротися з патологічними процесами. Здавлювання розширених вен перешкоджає скупченню і застою венозної крові, на цьому заснована дія даних виробів. Їх використання – невід'ємна частина консервативного і хірургічного лікування. Компресійна терапія важлива, як на першому етапі захворювання, коли потрібно зупинити прогресування, так і після оперативних втручань. Тип виробів підбирають в залежності від тяжкості захворювання, після консультації з флебологом. Трикотаж підрозділяється за призначенням – профілактичне, лікувальне, антіемболіческое. Моделі виробів представлені панчохами, гольфами, колготами. Для рук використовують компресійні рукава і рукавички.

Профілактичний трикотаж

З метою профілактики даний тип виробів лікарі призначають людям із спадковою схильністю до венозних захворювань або вимушеним тривалий час знаходиться « на ногах ». Моделі рекомендують тим, хто активно займається спортом, оскільки великі навантаження на нижні кінцівки викликають венозну недостатність. Тип виробу вибирають залежно від області локалізації проблемної ділянки. Якщо венозні зірочки з'явилися нижче колін, достатньо купити гольфи, коли проблемні ділянки розташовані вище – вибирайте колготи чи панчохи. Також профілактичні компресійні гольфи , колготи, панчохи лікарі призначають людям, які здійснюють тривалі поїздки або перельоти.

Лікувальний ефект

Панчішно-шкарпеткові лікувальні вироби флебологи призначають при варикозі, тромбофлебіті, тромбозі, трофічних виразках і лімфедеме. Дія виробів лікувальних компрессий засноване на стисненні, підтримці, уражених захворюванням, вен. Це здійснюється за рахунок надання фізіологічно правильного тиску – максимальна компресія внизу в області гомілки, мінімальна - вгорі стегна. Це знижує просвіт периферичних вен, покращує функціонування клапанного апарату, роботу м'язової помпи – кров виштовхується нагору до серця.
 

Класи компресії для лікування

Поширений питання покупців - як вибрати компресійний трикотаж при варикозі? Всі моделі діляться за силою тиску, що чиниться на нижні кінцівки - класам компресії.  
• 1 клас (18-21 мм рт. Ст.) – рекомендують носити постійно людям з першими ознаками варикозного розширення вен, при сильно виділяються підшкірних венах, судинних зірочках, вагітним, а також, якщо після тривалого статичного положення з'являються болі, набряклість в області гомілки і щиколотки;
• 2 клас (23 – 32 мм рт. Ст.) – застосовують при варикозі, тромбофлебіті;
• 3 клас (34 – 46 мм рт. Ст.) - Використовують при важкій венозної недостатності, трофічних порушеннях;
• 4 клас (49 і більше мм рт. Ст.) – призначають рідко, якщо виявлені лімфатичні набряки.
Людям, вперше купують дані вироби, не слід відразу брати модель другий і вище ступеня компресії, якщо це призначення не зробив лікар, оскільки для судинної системи вона може виявитися занадто сильною.
Протипоказання до застосування
Компресійний трикотаж, як і інші лікувальні вироби, мають протипоказання, одним пацієнтам його категорично не можна застосовувати, іншим – тільки після ретельної діагностики.   При відносних протипоказання необхідна консультація ендокринолога, кардіолога, дерматолога.
1. Абсолютно протипоказані компресійні вироби людям з атеросклерозом, облітеруючий тромбангіїт, аорто артериитом, ендартеріїтом.
2. Не можна застосовувати трикотаж при серцево-легеневої недостатності, якщо відзначаються порушення кровообігу навіть у стані спокою, септичному флебіті.
3. Небажано носіння, якщо спостерігаються запальні шкірні захворювання, дерматити, відкриті рани, пролежні, екземи, гострі тромбофлебіти.
4. З обережністю потрібно застосовувати компресійну терапію пацієнтам з чутливим шкірним покривом.
5. До відносних протипоказань відносяться: цукровий діабет, так як при даному захворюванні спостерігаються ураження судин нижніх кінцівок.
Міфи про шкоду компресійної терапії
Існує думка обивателів, що носіння трикотажу, що створює компресію, викликає атрофію м'язового шару венозних стінок, а після виходу з обігу виникає протилежний ефект. Однак флебологи спростовують це і наводять аргументи:
- Людина не носить трикотаж цілодобово, а значить, атрофія не виникає;
- Кровотік зменшується, але не припиняється;
- В основному атрофія м'язової стінки спостерігається в разі генетичної схильності, венозній застої, місцевому запаленні, а компресія навпаки зменшує дані прояви;
- Іноді виникають такі відчуття при припиненні носіння виробів, але це ознаки що атрофії і прогресування варикозу, а лише короткочасного зниження тонусу венозних стінок.
На що звернути увагу при покупці?
Щоб уникнути підробки, придбайте вироби лише в спеціалізованих торгових точках. Для лікувального трикотажу є стандарти якості, зокрема найсуворіший євростандарт RAL-GZ-387. Якщо виробник ставить даний логотип на свій товар, це означає, що він сертифікований в Швейцарії або Німеччині. Такий трикотаж гарантовано створює тиск 100-70-40% і має право називатися лікувальним. Вироби обов'язково повинні бути гіпоалергенними, оскільки носяться кожен день. Щоб визначити, чи є товар таким, шукайте спеціальний значок на упаковці, що означає відповідність євростандарту екологічної безпеки - Oeko-Tex Standard 10.
Як надягати?
1. Не можна надягати вироби, як звичайні панчохи, збираючи в гармошку і натягуючи вгору. Виверніть навиворіт, а потім повільно надягайте, розрівнюючи кожну складку;
2. Одягайте вранці, не встаючи з ліжка. Якщо потрібно надіти днем, то попередньо полежте 10-15 хв, поклавши ноги на піднесення;
3. На руках не повинно бути задирок, шорсткуватих нігтів, які викликають зачіпки;
4. Виріб повинен строго розподілятися по нозі – не припустимі складки;
5. Вироби вище 2 класу легше надягати з використанням спеціального пристосування, званого « батлер », яке продається в магазинах і ортосалонах.
Догляд за компресійним білизною
Купуйте 2 пари виробів, так як прати потрібно щодня, щоб позбутися від смітинок, здатних пошкодити волокна. Температура води - максимум 40 º С, використовуйте дитяче мило або засоби для делікатного прання. Пам'ятайте, застосування кондиціонерів, ополіскувачів здатне зруйнувати структуру матеріалу. Чи не викручуйте, що не віджимають, сушіть в горизонтальному положенні, розклавши на рівну поверхню. Силіконові гумки на панчохах вимагають дбайливого ставлення, не стирайте їх, оскільки, маючи контакт із водою, вони втрачають первинні властивості і перестають прилипати до шкіри – краще протріть спиртової серветкою.


Коментарі до статті
Здрастуйте підкажіть при вимірюванні ноги обхват ікри на 5 розмір а решта на 4 -який розмір вибрати
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як вибрати компресійний трикотаж?
Як вибрати компресійний трикотаж?
Особливо уважним треба бути людям із спадковою схильністю, серцевими захворюваннями, які мають надмірні навантаження і специфічні умови роботи.
21.10.2016
Детальніше
ТОП-3 виробників компресійного трикотажу
ТОП-3 виробників компресійного трикотажу
Кращою альтернативою, давно застосовуються в якості компресійної терапії, еластичним бинтів став спеціальний лікувальний трикотаж.
21.10.2016
Детальніше
Комплекс вправ при варикозі
Комплекс вправ при варикозі
Захворювання венозної системи нижніх кінцівок вимагають комплексного лікування, обов'язковою складовою якого є заняття ЛФК. Їх дія спрямована на нормалізацію кровообігу, поліпшення крово-, ліфооттока, попередження їх застою. Вправи гімнастика при варикозі ніг дозволяє поліпшити втрачену еластичність судин, позбутися набряків і судом, попередити судинні сіточки.
02.07.2020
Детальніше
Компресійні пристосування для вашого тіла: фіксація і профілактичну дію
Компресійні пристосування для вашого тіла: фіксація і профілактичну дію
Щоб правильно підібрати компресійний трикотаж, треба відвідати флеболога, який підкаже який ступінь компресії і який вид вироби необхідний в кожному конкретному випадку.
26.01.2018
Детальніше
Розгорнути