Як вибрати медичний бандаж

Дата публикации: 05.09.2016
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Бандаж медичний – це пояс з ортопедичними властивостями, виготовлений з еластичного матеріалу з вставками, ременями і застібками, застосовуваний для стабільної фіксації, підтримки і корекції органів в ході реабілітаційних заходів в післяопераційному періоді, до і після пологів і при різних патологіях організму людини.

Типи бандажів

Ці ортопедичні вироби відносяться до товарів для здоров'я, так як вони використовуються не тільки для корекції, але і для запобігання, а також профілактики всіляких проблем зі здоров'ям.
 
За типом підтримки, яку надають бандажі , їх можна розділити на кілька основних груп:
· Грижові – у жінок при опущенні внутрішніх органів малого тазу і при побоюванні випинання через грижові ворота органів очеревинної порожнини. До цієї групи належать пахові бандажі;
· Післяопераційні – використовуються в періоді після оперативного втручання і травмування органів порожнини очеревини і грудної клітини. При використанні значно зменшується больовий синдром, термін регенеративних процесів, знижується ризик формування грижі;
· До- і післяпологові або застосовуються в обох випадках (комбіновані) необхідні для підтримки живота. Ця підтримка розвантажує хребетний поперековий відділ, зменшує і повністю ліквідує тягнуть болі, знижує ризик утворення розтяжок, а також прискорює процес відновлення скорочувальної здатності матки, підвищує тонус м'язів і шкіри після пологів;
· Тазові для підтримки суглобів і зняття болів при розходженні кісток тазових. Це може відбуватися на останніх термінах вагітності і в посттравматичному періоді;
· Для ліктьових і колінних суглобів, які застосовуються при артритах, артрозах, вивихах, розривах зв'язок. Забезпечують помірну фіксацію, не змінюючи сгибательно-розгинальні функції, і обмежують горизонтальну рухливість суглоба;
· Для шиї (для дорослих і дітей). Для зняття підвищеного тонусу шийних м'язів, больового синдрому при деформації шийних дисків або кривошиєві у новонароджених.
 

Загальні принципи вибору бандажа

 
Бандажі різної спрямованості мають загальні принципи вибору:
 
· Необхідно точно визначитися, який варіант бандажа потрібен для кожного індивідуального випадку. Для правильного підходу і попередження помилки, треба обов'язково отримати консультацію узконаправленного фахівця-медика – гінеколога, акушера, хірурга, травматолога;
· При виборі обов'язково розглянути матеріал, з якого виготовлений бандаж. Якщо людина, для якого призначений бандаж, схильний до алергічних реакцій, необхідно підбирати бандаж, виготовлений з матеріалів з антиалергічні властивості. Кращим варіантом буде бандаж з мінімальною кількістю швів і рубців, які можуть натирати шкіру і викликати роздратування;
· Ефективність бандажа повністю залежить від правильності підбору розміру. Якщо бандаж великий – він не буде виконувати підтримуючу і фіксуючу функцію, якщо маленький – буде передавлює тіло, натирати шкіру і створювати незручності при носінні;
· Вимірювання слід проводити з урахуванням того, як буде носитися бандаж – на голе тіло або на одяг. У другому випадку при вимірюванні одяг знімати не слід.
 

Вибір бандажа допологового і післяпологового

 
Починати носити допологової бандаж найдоцільніше на 4-5 місяці вагітності, коли хребет і м'язи черевного преса самостійно не можуть впоратися з навантаженням. В окремих випадках - при швидкому збільшенні маси і зростання живота, носіння можна починати раніше. Носити слід до кінця вагітності, періодично консультуючись з лікарем, керуючись станом організму і власними відчуттями.
Це може бути бандаж-трусики з ущільненим плетінням під животом, бандаж-шорти, бандаж-пояс із застібкою на липучку збоку або під животом (є можливість регулювання розміру).
 
Післяпологовий бандаж починають носити відразу після пологів для максимально швидкого ефекту. Спеціаліст-консультант підкаже в момент, коли жінка купує післяпологовий бандаж як вибрати правильний розмір і модель виробу.
Може бути у вигляді широкого еластичного пояса (15-18 см – 25-30 см) із застібкою на липучку на боці або животі.  
Самий практичний бандаж, який використовується до і після вагітності – комбінований. Одна частина пояса ширше, ніж інша, посилена кісточками і твердої накладкою. До пологів – широка частина розташовується на стороні спини, вузька підтримує живіт, після пологів – широка частина повернена на живіт для міцної утяжки і фіксації розтягнутих м'язів.
 
Для правильного вибору одного з цих бандажів визначають обхват стегон під животом і по розмірній сітці виробника вибирають необхідний розмір. Іноді потрібно виміряти ще і обхват талії.
Розмірна сітка у кожного виробника своя і прочитати її можна на упаковці.
Слід пам'ятати, що виробники закладають запас на зростання живота, коли формують сітку. Тому вибирати бандаж « на виріст » не слід.
 
Вибір бандажа грижового пахового і пупкового
 
· При виборі пахового бандажа враховується розташування грижі (ліва, права або двостороння). Бандаж буває ліво, правобічний (односторонній), 2-х сторонній і універсальний (забезпечується знімними вкладишами (Пелота));
· Ретельно вимірюють обхват стегон і вибирають бандаж по розмірної таблиці;
·   При виборі пупкового бандажа вимірюють обхват талії і за цим показником визначають розмір.
 
 
Вибір бандажа на колінний суглоб
 
Відповідність розміру забезпечує надійність фіксації. Якщо бандаж великий, не буде необхідної горизонтальної фіксації, що загрожує порушенням суглоба при найменшій фізичному навантаженні.
Для правильного визначення розміру вимірюють окружність стегна в нижній 1/3 частини і 1/3 частини гомілки або по обхвату коліна, все залежить від розмірної сітки виробника. Дивимося по розмірної шкалою і визначаємо розмір бандажа.
 
Вибір післяопераційного бандажа
 
При виборі цього бандажа є деякі особливості, які пов'язані з тим, що після операції, знижується маса тіла.
Якщо бандаж призначений для підтримки органів черевної порожнини, вимірюється обхват талії і зростання, порівнюється з розмірної таблицею.
При цьому враховується місце розташування операційних швів. Краї бандажа повинні заходити за шви, як мінімум, 10 сантиметрів. Це потрібно, щоб краю бандажа не торкалися швів і не привели до того, що шви розійдуться.
 


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як визначити розмір післяопераційного бандажа
Як визначити розмір післяопераційного бандажа
Перед тим, як вибрати бандаж, необхідно правильно визначити розмір. Важливо пам'ятати, що після операції часто маса тіла знижується, в результаті об'єм тіла теж змінюється. Тому дуже важливо знати, як правильно підібрати бандаж післяопераційний потрібного розміру.
11.03.2020
Детальніше
Бандаж і його різновиди
Бандаж і його різновиди
Купити бандаж можна абсолютно вільно в нашому магазині
29.07.2010
Детальніше
Як прати післяопераційний бандаж?
Як прати післяопераційний бандаж?
Бандаж виготовляється з натуральних і синтетичних тканин, деякі моделі не рекомендується прати в машинці, але більшість виробів відмінно переносять машинне прання. Тому важливо знати, як правильно прати післяопераційний бандаж, щоб він максимально довго зберігав властивості і залишався еластичним.
11.03.2020
Детальніше
Як правильно вибрати ортопедичний корсет для дитини?
Як правильно вибрати ортопедичний корсет для дитини?
Розвиток хребта і формування постави слід контролювати з дитинства, але навіть якщо час упущений ситуацію можна виправити. Для цього використовують спеціальні пристрої - ортопедичні корсети.
11.05.2017
Детальніше
Розгорнути