Спірографи та їх види

Дата публикации: 09.11.2014
Дата обновления: 31.03.2023
На жаль , багато людей , помічаючи у себе проблеми з диханням , не поспішають звертатися до лікаря. Але іноді , проста отдишка або не минаючий після застуди кашель можуть бути показником досить серйозних легеневих захворювань . Для того щоб виявити проблему на ранніх стадіях , в арсеналі сучасних медичних центрів є спеціальні прилади – спірографи . Завдяки їм здійснюється спостереження за функціонуванням легенів у людей будь-якого віку . Сфера застосування даних приладів досить широка: лікарська експертиза , підготовка до операцій , реабілітаційний період , профзахворювання та підбір лікарських препаратів , спортивна медицина і т.д .
Що таке спирограф
Спірограф – це спеціальний діагностичний медичний прилад, за допомогою якого можна визначати різні параметри дихання . Зокрема , він виробляє виміру обсягу легких при найбільшому вдиху і видиху , визначає споживання кисню , глибину і частоту дихання , а також графічно реєструє ці показники . Сучасні спірографи компакти , зручні в експлуатації і є високоефективними системами , визначальними і реєструючими найважливіші робочі функції легень . Такі прилади відрізняються високою ефективністю і точністю. Інформація , одержувана спірографом , буває статичної та динамічної . Статичні дані дають лікарю уявлення про обсяг , ємності , еластичності легенів , а також про стінках грудної клітки . До динамічних даних належать : кількість і швидкість повітря, що проходить через легені за певний час. Спірограф застосовується для основного дослідження функції легень . З його допомогою при діагностиці пацієнтів можна виявити або виключити бронхіт , астму , емфізему , визначити причини перепочинок , оцінити вплив забруднюючих речовин на функції легень , ефективність ліків , а також   прогрес в лікуванні захворювання.
Які бувають спірографи
Стаціонарні спірографи володіють максимальною функціональністю і є досить габаритними приладами. Вони обладнані вбудованим термопринтером і клавіатурою ,   це дозволяє фіксувати діагностичну інформацію для подальшої інтерпретації . Що поставляється зі спірографію пакет спеціальних аналітичних програм є надійним інструментом в проведенні всебічного аналізу . Прилади надійні і виключають випадки перехресної інфекції . Стаціонарні спірографи застосовуються в різних медустановах .
Портативні спірографи - це невеликі зручні пристрої, що мають певний обов'язковий набір для проведених вимірювань , а також можливість підключення датчиків SpO2 і наявність принтера . Такі прилади з вбудованими акумуляторами особливо зручні для обстежень поза стаціонарними умов . У продажу є навіть кишенькові моделі, призначені для самостійного застосування . Даний вид спірографів взаємодіють з комп'ютером , який використовується для складної обробки результатів або створення бази даних. Всі функції приладу зрозумілі навіть людині , яка не має медичної освіти. Такі прилади дуже зручні у випадках , коли потрібно простежити динаміку роботи легенів в стані спокою або фізичних навантажень пацієнта .
Комп'ютерні спірографи являють собою пристрої, підключені до комп'ютера. Спеціальні встановлені програми дозволяють діагностувати стан легенів , за допомогою пневмотахометрии . Такі спірографи беруть участь не тільки в постановці діагнозу і надають отримані показники , а й видають рекомендації щодо подальшого лікування .
Як вибрати спирограф
Перш ніж придбати прилад слід відповісти на кілька запитань :
- Стаціонарне або портативний пристрій ;
- Можливість роботи від ПК ;
- Розрахунок спірограмми за часом ;
- Чи включені в звіти виміру : реальні , стандартні і чи є розрахунок відсотків від стандартних значень;
- Функція петлі обсяг - потік ;
- Облік респіраторного статусу;
- Респіраторні діагнози ;
- Формат формування звіту;
- Можливість друку на принтері (тип паперу ) .
Така процедура не доставляє дискомфорт пацієнту і займає 7-10 хвилин. Обстеження проводиться вранці натщесерце , перед процедурою ( за 7-8 годин ) не можна пити каву , алкоголь , а також курити . Якщо спирограф купити від відомого , добре зарекомендував себе виробника , то ви отримаєте високоточний прилад, що дозволяє швидко і максимально точно поставити діагноз пацієнтам, що мають симптоми захворювань дихальних шляхів .


Коментарі до статті
Який спірограф найкращий для приватної клініки? Підкажіть будьласка
Добрий день! /ua/cat_341.htm Спірографи
Купити спірометр для дитячого санаторію, що порадите?

Можете розглянути такі моделі:
Портативний спірограф SP 10, Heaco (Велика Британія)


/item_n2990.htm#b-show-all
муфта одноразова – витратний матеріал – потрібно буде докуповувати.

або
Портативний спірометр (спірограф) SPIROBANK G
/item_n9111.htm

Датчик стійкий до дії вологи, ударів. Його легко замінити;
- 100% дотримання гігієнічних вимог завдяки тому, що датчики одноразові;
- вбудований датчик BTPS дозволяє не проводити калібрування спірометра;
- Спірометр швидко підключається до персонального комп'ютера за допомогою USB-інтерфейсу. Можна працювати з програмним забезпеченням WinspiroPRO для комп'ютера. Це допоможе вести клієнтську базу, аналізувати тести та вести статистику, формувати звіти та експортувати числові параметри та криві у різні формати;
- результати тестування швидко завантажуються зі спірометра для їх подальшого відпрацювання та формування звітності;
- Застосовують у педіатричній практиці. Для цього є спонукальна анімація та витратні матеріали.
Дякую за звернення!
Розгорнути