Для чого потрібні монітори добового АТ

Дата публикации: 25.10.2014
Дата обновления: 31.03.2023
При обстеженні пацієнта разові вимірювання артеріального тиску (АТ ) , часто не завжди достовірно відображають результати , тобто не дають уявлення про добову динаміку . Це дуже ускладнює діагностику , а значить і підбір адекватного лікування. Найчастіше при візиті до лікаря у людей спрацьовує , так званий « ефект білого халата », вони починають нервувати і при вимірюванні АТ цифри виявляються на 20 − 40 мм рт.ст. вище , ніж при домашніх вимірах . Завдяки добового моніторування артеріального тиску в умовах звичайної життєдіяльності , можна отримати точну діагностику і визначити , чи необхідно призначати будь-яке лікування . Також можна виявити помилково- негативні випадки , тобто коли при одноразовому вимірі отримують нормальні величини АТ , але на ділі виявляється , що протягом дня відбуваються скачки тиску. &Nbsp;
Принцип роботи моніторів добового АТ
Вимірювання проводиться за допомогою спеціального приладу , який складається з манжети , з'єднаної з реєструючим модулем . Проведення процедури не вимагає попередньої підготовки. Лікар одягає манжету на домінуючу руку пацієнта трохи вище ліктя , а монітор поміщається в спеціальну сумочку і носиться на поясі або по діагоналі через груди . Перший вимір кров'яного тиску здійснюється після прикріплення монітора . Далі , через певні проміжки часу , як правило , вдень – через 15 хвилин і вночі – через 30 хвилин (можна задати інші інтервали ) компресор буде накачувати повітря в манжету і вироблятися вимір артеріального тиску. Процедура триває близько хвилини і не доставляє ніякого дискомфорту. Якщо прилад почав вимір в невідповідний момент , наприклад , коли ви ведете машину , то процес легко призупинити , натиснувши спеціальну кнопку . Через добу лікар зніме монітор добового АТ і проаналізує показання за допомогою комп'ютерної програми .
В чому перевага добового моніторингу АТ
Звичайно , самостійне вимірювання артеріального тиску в домашніх умовах дуже важливо , особливо коли пацієнт проходить курс лікування. Однак коли вимір здійснюється 2-3 рази на добу можна пропустити епізоди короткочасних , але значних коливань АТ , оскільки пацієнт не може кожні 30 хвилин проводити вимірювання , особливо в нічний час . Тому добовий моніторинг в деяких випадках , вкрай необхідний захід , що дозволяє уникнути виникнення та прогресування серйозних захворювань .
Коли необхідний добовий моніторинг АТ
• Запаморочення, головні болі , зниження зору , слуху , напади почервоніння обличчя , шум у вухах ;
• Дискомфорт , болі в області серця (періодичні чи постійні) ;
• Перепочинок при фізичному навантаженні , набряки (як правило , нижніх кінцівок ) ;
• Підвищений рівень холестерину і глюкози крові ;
• Надлишкова маса тіла ;
• Хронічна хвороба нирок , патологія надниркових або щитовидної залози ;
• Гіпотонія , гіпертонія , вегето - судинна дистонія або серцева недостатність ;
• Часті носові кровотечі або непритомні стани .
Крім того , бувають випадки , коли людина не відчуває змін у своєму самопочутті і не здогадується про наявність хронічного захворювання , однак при плановому обстеженні виявляються деякі зміни. Наприклад , ЕКГ або Ехо- КГ показує , що є ознаки гіпертрофії і ішемії серцевого м'яза або збільшення розмірів серця , УЗДГ судин шиї виявляє збільшення товщини стінки великих судин , а також наявність в них атеросклеротичних бляшок . Також показання аналізів можуть говорити про підвищення креатиніну та сечовини в крові , білка в сечі , що може бути ознакою ниркової недостатності . В цьому випадку   рекомендується вимірювання тиску за допомогою добових моніторів . Завдяки приладу можна відстежити повну динаміку в зміні АТ й скласти найбільш підходяще лікування . Таким чином , значно знижується ризик багатьох страшних захворювань – інфаркт , інсульт ,   ішемічна хвороба серця , а також ураження судин та інші гіпертонічні хвороби .


Коментарі до статті
Розгорнути