Чим промити ніс при нежиті?

Дата публикации: 23.04.2020
Дата обновления: 15.05.2023
Содержание:
У деяких народностях промивання носа – традиційна щоденна гігієнічна процедура, така сама, як чистка зубів. Лікарі говорять про те, що як профілактика, здорова доросла людина може промивати носові проходи вранці та ввечері. Якщо є нежить, процедура промивання носових проходів може самостійно проводитись 3 або 4 рази на день.
 
У цій статті ви дізнаєтесь:
 
  1. Причини виникнення нежитю
  2. Чим можна промивати носа?
  3. Загальні правила для промивання носа
  4. Пристосування для промивання носа
  5. Промивання носа дітям
  6. Кому не можна промивати ніс у домашніх умовах
  7. Чим не можна промивати ніс

Причини виникнення нежитю

 
Існує ряд факторів у звичайному житті людини, які можуть стати причиною нежитю:
 
  • Опалювальний сезон. Сухе повітря в кімнаті сушить слизову оболонку носових проходів, і як наслідок – з'являються зайві виділення слизу.
  • Сезонна алергія. Особливо в літній та весняний період, коли відбувається цвітіння.
  • Забруднене повітря. Часто у жителів мегаполісів спостерігається риніт через загальну погану екологічну ситуацію.

 

Чим можна промивати носа?

У питанні «чим промити ніс дорослій людині?» фахівці віддають перевагу традиційним, перевіреним аптечним препаратам. Хоча є альтернатива – розчини, які можна приготувати самостійно вдома.
 
  • Розчини антисептиків. Водний розчин (1:1) хлоргексидину або мірамістину. Відповідний засіб у питанні чим промити ніс при нежиті гнійного характеру. Антисептичні розчини знешкоджують хвороботворні бактерії та віруси, що перебувають у слизу.
  • Фізрозчин. Препарат (розчин хлориду натрію), склад якого є фізіологічним для організму людини. Перевага в тому, що він продається в будь-якій аптеці за прийнятними цінами, стерильний і вже готовий до використання. Фізрозчин абсолютно безпечний для здоров'я. Його рекомендують як рідину для промивання носа, дітям і вагітним жінкам.
  • Сольовий розчин. Звичайна (очищена!) харчова сіль розчиняється у склянці кип'яченої теплої води. Також додається 1 чайна ложка харчової соди і 1 крапля йоду. Ця концентрація може підійти не кожному. Тому, якщо при першій процедурі відчувається печіння слизової оболонки носових проходів - в розчин варто додати більше води. Перш ніж промити ніс при гайморит розчином солі, обов'язково отримайте консультацію медика.
  • "Морська вода". Розчин морської солі має антисептичну властивість, містить цілющі мікроелементи. Розчин на основі природної води морський відмінно очищає носові проходи від слизу, частково знімає набряк, покращує природні процеси відновлення слизової оболонки носа.
 
Варто врахувати – фахівці не рекомендують робити розчин морської солі самостійно, тому що у самій солі можуть бути алергенні частки та забруднення. У виборі, чим краще промити ніс, варто віддавати перевагу тільки готовим аптечним препаратам, створеним на основі натуральної морської води.
 
 

 

Загальні правила для промивання носа

  • Рідина не повинна бути холодною. Ідеально температури тіла людини – 36,6 градусів.
  • Процедуру промивання проводять за 30 хвилин до їжі або через годину після їди.
  • Якщо спостерігається часткова закладеність носа, перш ніж промити ніс від соплів, перед процедурою капають судинозвужувальні краплі.

 

 

Пристосування для промивання носа

 

  • Шприц. Використовується (без голки) для промивання носа у дорослих людей.
  • Груша-спринцівка із м'яким кінцем. Побутовий спосіб частіше використовується для дітей віком старше 5 років.
  • Система «зозуля». Сучасний медичний набір для промивання носа у дітей та дорослих. Продається в аптеках із вже готовими пакетованими сумішами для промивання.
  • "Чайник". Давньоіндійський пристрій, який і зараз застосовується в медицині аюрведа.

 

Промивання носа дітям

Перш ніж промити ніс немовляті або дитині старшого віку, варто повчити професійну консультацію у педіатра. Медики не рекомендують малюкам до 4 років робити промивання носових проходів за допомогою безперервного струменя під натиском. У ранньому віці підійде зрошення, краплі чи спреї. Як рідина може бути звичайна кип'ячена вода, стерильний фіз. розчин або так звані «морські краплі».
 
 
 

 

Кому не можна промивати ніс у домашніх умовах

Медики категорично не рекомендують займатися промиванням носа самостійно за таких симптомів:
 
  • Поліпи.
  • Скривлена носова перегородка.
  • Відчуття повної закладеності (непрохідності) носових проходів.
  • Фізіологічні зміни (збільшення) носових раковин.
  • Запалення вуха.
  • Відчуття закладеності у вухах.
  • Схильність до носових кровотеч.
 
Варто врахувати, що ніс не можна промивати перед виходом на вулицю, тим більше холодної пори року. Між процедурою та прогулянкою по свіжому повітрі має пройти щонайменше 30 хвилин.

 

Чим не можна промивати ніс

Будь-які розчини, які можуть спричинити алергічну реакцію – небезпечні для здоров'я. Алергію можуть спричинити настої з часником або травами, медом. Дітям не рекомендується зрошувати носові проходи саморобними сольовими розчинами з додаванням йоду.


Коментарі до статті
Чим промити закладений ніс. ТЕМПЕРАТУРА 37
Добрий день ! Як промивати ніс при заложеності? промиваємо ніс солевим розчином. Цим ми звільняємо його від слизу, зволожуємо і дезінфікуємо. Важливо використовувати достатню кількість фізраствору для промивання носа - 100-250 мл. Його можна придбати в аптеці або приготувати вдома з солі та води за спеціальним рецептом.
Розгорнути