Справа першої важливості - швидке і точне вимірювання температури тіла

Дата публикации: 11.09.2017
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Важливим показником стану здоров'я людини є температура тіла. Будь-які відхилення від норми - в сторону підвищення або зниження - це ознака того, що в організмі щось не в порядку. Тому вимір температури - це дуже важливий процес в ході діагностування і лікування різних захворювань. Щоб виміряти температуру тіла , необхідний простий вимірювальний прилад - термометр - ртутний, інфрачервоний або електронний. Ця стаття допоможе розібратися, чим відрізняються ці термометри один від одного і як правильно вибрати потрібний прилад. У ній користувач зможе знайти відповіді на наступні питання:

Особливості та переваги ртутних термометрів

Вимірювання засноване на нагріванні розташованої в резервуарі ртуті, яка рухаючись по стовпчику зі шкалою, досягає позначки, що відповідає її поточної температурі.
Термометр являє собою скляний циліндр, в якому розташована трубка капілярна. Ця трубка запаяна з обох кінців, всередині вакуум. На кінці капіляра розташований резервуар зі ртуттю, який відділений від нього тонким перешийком. Більш тонка частина запобігає зворотний хід ртуті. Для визначення температури в цифровому вираженні є планка з нанесеною шкалою в діапазоні 34С-42С, прикріплена до капіляри.
Після досягнення ртуттю позначки відповідній температурі тіла, вона не повертається у вихідне положення, для цього термометр треба «струсити».

переваги Термометр цифровой

- Головна перевага ртутного вимірювача - це його точність. Незважаючи на сучасні технології, які використані при виробництві електронних термометрів, найбільш точні свідчення дає саме ртутний термометр;
- Друге за значимістю перевага - дешевизна. У порівнянні з електронними та інфрачервоними аналогами, він стоїть іноді в десятки разів дешевше. Тому такі термометри є в кожному будинку. Однак ця перевага може з часом зникнути, так як електронні технології удосконалюються і розвиваються, а продукція з їх використанням стають все дешевше. У той час як ртуть - це дорогий метал, і з часом він стає все дорожче;
- Третє, важлива перевага - простота дезінфекції. Ртутні термометри просто промивають в проточній воді і занурюють у дезінфікуючий розчин, де витримують певний час, після чого споліскують і витирають насухо.

недоліки

Основний недолік ртутного термометра - небезпека ртуті для людини, якій міститься до 2 г в кожному приладі. Якщо термометр розіб'ється, ртуть починає випаровуватися при Т = + 18С, і навколишнє повітря насичується ртутними парами, які потрапляючи в організм, викликають інтоксикацію. При падінні ртуть розбивається на безліч маленьких кульок, які можуть потрапити в щілини, ворс килима, прибрати їх практично неможливо. Отруйні випаровування будуть постійно присутні в атмосфері і відповідно, ртуть кумулируется в організмі людини.
Електронні термометри - безпечний та комфортний спосіб вимірювання
Незважаючи на те, що ртутні градусники продовжують широко використовуватися, все більше і більше людей віддають перевагу електронному термометру. Електронний термометр купити рекомендується для швидкого, безпечного вимірювання у дорослих і дітей.
Переваги електронних термометрів
- Безпека - одне з найважливіших переваг цього приладу. Відсутність ртуті, яка дуже небезпечна для здоров'я людини, робить його абсолютно безпечним в побутовому використанні;
- Швидкість вимірювання, яке триває 1-2 хвилину (до звукового сигналу). Однак, незважаючи на заявлені виробником 60 секунд, лікарі рекомендують при аксілярной вимірі після звукового сигналу тримати термометр ще 2-3 хвилини, щоб на 100% бути впевненим в точності результатів;
электронный термометр-соска Для вимірювання температури у малюків існують оригінальні моделі термометрів, які значно полегшать процес:
  • Термометр в формі соски-пустушки, яку малюк буде сприймати, як звичний для себе предмет, допоможе швидко і без проблем виміряти температуру оральним способом;
  • Термометри з оригінальними наконечниками у формі мультяшних героїв відвернуть увагу дитини. Таким термометром легко виміряти температуру в пахвовій западині.
Пристрій і принцип роботи електронного термометра

Термометр електронний складається з термодатчика і електронної схеми, що розташовуються в пластиковому корпусі. Термодатчик виготовлений зі сплаву двох металів, завдяки чому при нагріванні виникає слабкий електричний струм, необхідний для роботи електронних схем. Коли термометр знаходиться в пахвовій западині, прямій кишці або ротової порожнини, сплав нагрівається. Коли температура піднімається до позначки, що відповідає температурі тіла, вона перестає змінюватися. У цей момент звучить сигнал, що сповіщає про те, що вимір закінчено. На табло виводиться значення температури в цифровому вираженні. Якщо необхідно спостерігати за змінами температури в динаміці, варто подумати про придбання приладу з пам'яттю на одне або кілька останніх вимірювань.

Сучасні виробники подбали про те, щоб термометр можна було дезінфікувати. Існують водонепроникні моделі, які можна сміливо мити і навіть використовувати для вимірювання температури води. Швидкість вимірювання в цьому випадку дозволить мамі швидко визначити, наскільки вода в ванні комфортна для малюка.
Існують моделі з гнучким наконечником, які забезпечують особливий комфорт і безпеку при вимірюванні оральним, аксілярной і ректальним способом. Таким термометром можна виміряти температуру у сплячого малюка, не перериваючи його сон, і не боячись пошкодити м'які тканини, якщо дитина поворухнеться. Такі термометри педіатри рекомендують використовувати для новонароджених.
Найбільш точні результати можна отримати при ректальному вимірі. Нормальний рівень знаходиться в межах 36,2-37,7С.
Оральне вимір, які проводиться за щокою або сублінгвально відхиляється від ректального на 0,3-0,8С. Більш точні результати виходять при вимірюванні під язиком.
Результати аксиллярного вимірювання (в пахвовій западині) нижче ректального на 0,5-1,5С. Таке відхилення спостерігається у дорослих, у немовлят цей показник нижче.
Похибка електронного термометра при правильному використанні не перевищує 0,1. Причиною більшою похибки може бути недотримання інструкції по використанню або необхідність заміни елементів живлення.
Інфрачервоні термометри різних типів Инфракрасный термометр
Цей вимірювальний прилад вловлює інфрачервоне випромінювання, що виходить від шкіри в місці вимірювання і розраховує значення еквівалента при вимірюванні оральним способом. Для розрахунку використовується алгоритм, заснований на даних про фактичну температурі тіла. Результат відображається на дисплеї через 1-2 секунди.
Інфрачервоні термометри - це високоточні прилади, які проте можуть давати похибку до 0,4 в разі, якщо пацієнт рухається під час вимірювання. Якщо температура вимірюється у дитини, то треба постаратися, щоб він не крутився, сидів або лежав нерухомо.
Існують моделі, які мають пам'ять на одне (останнє) або кілька вимірів. Деякі моделі подають звуковий сигнал при перевищенні норми, а також вимикаються автоматично, якщо протягом певного часу їх не використовують.
Види інфрачервоних термометрів
- Вушний ІК термометр використовується для вимірювання температури в слуховому проході. Такі термометри даватимуть неточні вимірювання, якщо у пацієнта діагностовано запалення середнього вуха. Термометр укомплектований одноразовими насадками, які захищають мембрану приладу і запобігають ушкодженню барабанної перетинки;
- Лобний термометр, для вимірювання яких необхідно доторкнутися до шкіри на лобі або скронях;
- Термометр інфрачервоний безконтактний проводить вимірювання без торкання до тіла пацієнта. Його необхідно піднести до скроні на відстані приблизно 2 см і натиснути на кнопку пуску. Використовуючи цю модель можна виміряти температуру сплячій дитині, абсолютно його не потривоживши.
Який термометр вибрати для новонародженого
Кращий термометр для новонародженого - електронний прилад з гнучким наконечником або безконтактний інфрачервоний вимірювач, які забезпечують максимальну безпеку. З огляду на дорожнечу інфрачервоного вимірювача, в пологові будинки і для будинку найчастіше купують саме електронні термометри. Гнучкий наконечник дозволяє провести вимірювання в будь-якому, навіть самому незручному положенні малятка.
Де можна швидко і комфортно придбати різні термометри.

Електронні, інфрачервоні і ртутні термометри різних моделей можна вибрати і придбати в аптечних установах, магазинах медичної техніки та на сайті med-magazin мережі « Ваше здоров'я ». Інтернет-магазин пропонує не тільки широкий вибір, але і безліч різної корисної інформації, і можливість доставки в різні регіони країни.



Коментарі до статті
Можливе придбання безготівково. Інфрачервоний термометр omron 720
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

види термометрів
види термометрів
Термометри можна розділити за принципом дії на 2 групи .
13.01.2012
Детальніше
Чим краще безконтактні інфрачервоні термометри
Чим краще безконтактні інфрачервоні термометри
Найбільш інформативним і безпечним є термометр інфрачервоний безконтактний .
15.01.2015
Детальніше
Способи вимірювання температури у дитини
Способи вимірювання температури у дитини
Існують різні правила підготовки термометра в залежності від його типу.
16.04.2013
Детальніше
Ртутний або електронний: який тип термометра краще обрати
Ртутний або електронний: який тип термометра краще обрати
Вимірювання температури здійснюється за допомогою простого і звичного для кожної людини приладу - термометра.
11.07.2018
Детальніше
Розгорнути