Види масажу

Дата публикации: 30.03.2012
Дата обновления: 04.04.2023

У світі існує дуже багато видів масажу. Терміном лікувальний можна назвати практично будь-який вид масажу, а між гігієнічним і профілактичним масажем існують скоріше теоретичні, ніж практичні відмінності. Будь-який вид масажу рефлекторно впливає на разлчіние органи і системи, але окремо виділяють - рефлекторний масаж. Єдиної класифікації масажу не існує. В залежності від того, з якою метою застосовується масаж, його можна розділити на кілька видів. Крім того, існують різні форми масажу, залежні від області дії масажних прийомів (загальний і локальний), а також від того, хто виробляє масаж (масаж, виконуваний масажистом, взаємний масаж або самомасаж). Розрізняються і методи проведення масажу (ножний, ручний, апаратний і комбінований).

У книзі В.Н. Фокіна дана наступна класифікація.
Види масажу:
гігієнічний (оздоровчий);
лікувальний;
спортивний;
косметичний.
Методи масажу: - апаратний; - ручний; - комбінований (поєднання ручного і апаратного).
Форми масажу: 1) загальний, 2) приватний; 3) самомасаж.
У книзі В. І. Дубровського "Спортивний масаж" дана наступна схема.
Топографія масажу:
- Загальний (всього тіла)
- Локальний (місцевий, зонний)
Методи масажу: 1) Руками (мануальний), 2) Ногами (ножний), 3) Апаратами (апаратний), 4) Грудьми, спиною, сідницями, 5) масажери, 6) щіткою.
Види масажу: Лікувальний, Спортивний, Сегментарно-рефлекторний, гігієнічного, профілактичного (превентивного), Самомасаж, Косметичний, Реанімаційний, Дитячий, Апаратний, Сексуальний, гінекологічних, урологічних, перкусійні, Холодовий (кріомасаж).
СПОРТИВНИЙ МАСАЖ - цей вид масажу застосовується для поліпшення функціонального стану спортсмена, його спортивної форми, зняття втоми, підвищення фізичної працездатності та профілактики травм і захворювань опорно-рухового апарату. Існує розподіл спортивного масажу на попередній (мобілізаційний) і відновний.
ЛІКУВАЛЬНИЙ МАСАЖ - лікувальний масаж є ефективним методом лікування різних травм і захворювань. Його модифікації міняються відповідно до характеру функціональних порушень організму. Він має свою методику, показання та протипоказання. Лікувальний масаж буває як загальним, так і локальним. При проведенні лікувального масажу можна виділити п'ять основних прийомів: погладжування, вичавлювання, розтирання, розминка, вібрація, а також застосовують активно-пасивні рухи.
гігієнічного масажу - цей вид масажу - активний засіб профілактики захворювань та догляду за тілом для збереження нормального функціонального стану організму, зміцнення здоров'я. Завдяки йому підвищується життєстійкість організму, зростає імунітет. Він буває загальним і локальним і застосовується окремо або у поєднанні з ранковою гігієнічною гімнастикою, в сауні, в російській лазні і т. п. Гігієнічний масаж найчастіше виконується у вигляді самомасажу. Його можна проводити у ванні, під душем. При цьому використовуються основні масажні прийоми: погладжування, розтирання, вичавлювання, розминка, вібрація.
КОСМЕТИЧНИЙ МАСАЖ - цей масаж буває тільки локального характеру. Він застосовується при догляді за нормальною шкірою, для попередження її старіння, при різних косметичних недоліках, захворюваннях і т.п. Він буває трьох видів: гігієнічний (профілактичний), лікувальний, пластичний.
Клініко-експериментальні дослідження показують, що для успішного проведення масажу необхідно мати правильне уявлення про стан масажованих тканин і особливостях масажних прийомів. Так, при травмах і захворюваннях масажист повинен враховувати патофізіологічні процеси, що протікають в тканинах, щоб уникнути їх порушення під час процедури масажу.
Який би Ви з видів масажу не вибрали, він буде дуже корисний для здоров'я всього організму. "Ваше Здоров'я" бажає Вам бути гарними й здоровими!


Коментарі до статті
у малюка ступінь на хребті що робити
Доброго дня, Людмило! Вам обов'язково потрібно звернутися до ортопеда! І не зволікати з візитом до лікаря.
який потрібен для шийного відділу
Добридень! Для шийного відділу хребта рекомендується оздоровчий масаж, який розслабить м'язи та покращить кровопостачання. Варто віддати перевагу п'ятитактному масажу, який потрібно починати і закінчувати прогріванням шиї та комірної зони за допомогою килимка, що прогріває.


Вам також може бути цікаво

Показання та протипоказання Ляпко
Показання та протипоказання Ляпко
Дана стаття допоможе Вам розібратися , в яких випадках можна застосовувати аплікатор Ляпко .
26.03.2013
Детальніше
Що таке аплікатор Ляпко ?
Що таке аплікатор Ляпко ?
У мережі магазинів « Ваше здоров'я» , Ви можете знайти потрібний для Вас вид аплікатора Ляпко .
26.03.2013
Детальніше
Інструкція по застосуванню аплікаторів Ляпко
Інструкція по застосуванню аплікаторів Ляпко
Найбільш оптимальний спосіб зняти втому , усунути біль , зарядитися енергією на весь день - це використовувати аплікатор Ляпко . Ці вироби діляться на валики і плоскі пластини з голками . Щоб досягти максимального сталого ефекту , слід застосовувати різні вироби в кожному конкретному випадку.
19.03.2014
Детальніше
Комплекс вправ при шийному остеохондрозі
Комплекс вправ при шийному остеохондрозі
Тривала робота за комп'ютером, телефоном, робота, яка змушує подовгу сидіти, - все це впливає на функціонування м'язів шийного відділу. В такому стані кровопостачання в цьому відділі погіршується, а значить, порушується робота головного мозку. Як наслідок, з'являється головний біль, здатність запам'ятовувати інформацію погіршується, концентрація думок підводить і з'являється швидка втома.
05.06.2020
Детальніше
Розгорнути