Як лікувати пролежні

Дата публикации: 05.11.2009
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

Які методи лікування використовуються при виникненні пролежнів?

Пролежневі рани - їх лікування

Лікування пролежнів - тривалий і складний процес, який включає в себе використання правильного протипролежневого матрацу з повітрообдувом, регулярна зміна пози хворого і медикаментозне лікування.

Рекомендації

Для початку слід зрозуміти і усвідомити:
1. Купити фармакологічні препарати - мазі, порошки і ін., Занадто мало для досягнення ефективного результату. Пролежнева рана повинна лікуватися тільки після того, як знайдена причина її виникнення: звільнення уражених місць від виникаючого здавлення для того, щоб забезпечити вільний доступ крові до місця, де почав формуватися або вже утворився пролежень.
2. Протипролежневі матраци не є остаточною панацеєю від пролежнів. Щоб не стикатися з питанням «як лікувати пролежні» необхідно повноцінно харчуватися, дотримуватися принципів загального гігієнічного догляду, контролювати регулярну діяльність товстого кишечника.
Сказати, що існує якийсь найефективніший засіб від пролежнів не можна, так як в кожному окремому випадку повинен бути індивідуальний комплексний підхід і підбір терапевтичних засобів.
Отже, тільки комплексний підхід:
- усуне причину появи пролежневих ран;
- повноцінний догляд;
- грамотна терапія.
Протипролежневий матрац і всі ці складові в комплексі будуть гарантувати результат в процесі лікування пролежнів.
Незважаючи на успішність лікування пролежневих ран, хочеться виділити той факт, що витрати матеріального і психологічного характеру будуть набагато менше, ніж безпосереднє лікування.
Як лікувати пролежні - основні принципи:
1. Усуваємо причину, яка привела до появи пролежневої рани. Максимальне відновлення кровообігу в ушкодженому місці за допомогою профілактичних і лікувальних виробів.
2. Сприяння відторгненню більшості некротичних мас (самих пролежнів)
3. Сприяння швидкому загоєнню ран, що вже очистились. Процес лікування пролежнів повинен відповідати стадії їх розвитку. Чим лікувати пролежні підкаже лікар, який обов'язково врахує ступінь процесу, індивідуальні особливості пацієнта (алергічні реакції, супутні захворювання).
Які рекомендації можна використовувати в процесі лікування пролежнів у відповідності з Agency for Health Care Policy and Research (1992).

На перших стадіях, перша ступінь еритеми, слід використовувати комплексні профілактичні принципи. Як лікувати пролежні - процес, який спирається на активні зусилля в процесі масажування найбільш критичних областей з їх подальшою обробкою. Обробка проводиться дратівливими препаратами для стимулювання активного кровообігу. Наприклад, можна використовувати камфорний спирт.
Друга стадія має на увазі нанесення антисептика, наприклад, зеленки, а по краю рану проводити обробку цинковою маззю для того, щоб вміст не надавав дратівного впливу на край і для подальшого уповільнення розростання рани.
Як тільки ділянку некрозу буде сформовано, ви зможете розпочати роботу медикаментозними препаратами, які будуть прискорювати процес самостійного відторгнення. Засоби для лікування пролежнів повинні володіти ранозагоювальними, підсушуючими властивостями, тому в їх складі часто міститься ксероформ, пантенол і інші компоненти для швидкого рубцювання ран.
Ціна подібних засобів доступна, а купити, наприклад, мазь «Іруксол», можна в будь-якій аптеці. Після очищення рани від некрозу, рекомендовано застосування різноманітних загоюючих засобів (мазі Левомеколь, Левосин, Актовегін, масло обліпихи і т.п.). Хороший засіб від пролежнів - аморфний порошок Ксероформ або мазь, що містить ксероформ, які мають в'язкі, антисептичні і підсушуючі властивості. Досить часто зустрічаються ускладнення у вигляді приєднань вторинних інфекцій і тут вже необхідно використовувати антибактеріальні та антисептичні засоби (білий стрептоцид, борна кислота, перекис водню, фурацилін та ін.).
Якщо ситуація особливо важка, ослабленим і літнім пацієнтам може бути призначений прийом препаратів усередину.

Третій і четвертий період пролежневих ран вимагатимуть механічного втручання у вигляді видалення уражених мас хірургічним методом, при неможливості досягнення консервативними шляхами.
Гнійні пролежні повинні накриватися вологими компресами з антисептичними препаратами. Для зняття набряклості використовується гіпертонічний розчин NaCl 10%. Якщо присутня вторинна інфекція, то рекомендовано застосування медикаментозних препаратів, які були вказані вище.
Серед нетрадиційних методів лікування хотілося б виділити компреси з таким засобом: 3% розчин муміє на 25% спирту (3г муміє розчинити в 100г 25% спирту (горілку розвести)) +25 крапель йоду. Компреси прикладаються на пролежневі рани при будь-яких стадіях її розвитку. Щоб лікування було ефективним, слід звернутися до лікаря, який підкаже чим можна лікувати пролежні, а також розповість, які ще необхідні заходи для зменшення ступеня ураження і захисту від формування пролежнів.



Коментарі до статті
На сідниці моєї мами появилася рана але вона зверху затягнена пльонкою тому щоб я не ставила її вилікувати неможливо бо гній затягнутий пльонкою вона в мене нерухома , може порекомендуєте мазь щоб цю гнійну плівку забрати.
Мокрі рани я виліковувала а тут таке , незнаю що робити.?
Добрий день ! Гідроколоїдні пов,язки /ua/cat_293.htm/hartmann/
Чим лікувати пролежні після видалення некрозу?
Добрий день! Після видалення некротичних тканин внаслідок пролежнів важливо дотримуватися правильної процедури лікування для поліпшення загоєння та запобігання подальшому утворенню пролежнів. Ось деякі кроки, які можуть бути корисними:

Дотримання гігієни: Ретельно доглядайте за областю, де був некроз, для запобігання інфекцій та подразненням. Регулярно мийте область м'яким милом та водою та оберігайте її від подразників.

Використання захисних засобів: Використовуйте м'які, неабразивні пов'язки або спеціальні прокладки для пролежнів, щоб запобігти тертю та подразненню.

Регулярний поворот: Якщо можливо, перевертайте пацієнта, щоб зменшити тиск на шкіру та запобігти подальшому утворенню пролежнів.

Використання протидіабетичних препаратів: Якщо пролежні розвинулися у людини з діабетом, контроль рівня цукру в крові може сприяти швидшому загоєнню.

Лікування інфекцій: Якщо з'являться ознаки інфекції, такі як червоніння, набряк або виділення, зверніться до лікаря для призначення антибіотиків або інших протизапальних засобів.

Забезпечення правильного харчування та гідрації: Важливо забезпечити пацієнту достатній прийом рідини та вітамінів, щоб підтримувати здоров'я шкіри та сприяти її швидшому відновленню.

Фізіотерапія: Після видалення некротичних тканин може бути корисно виконувати фізіотерапевтичні вправи та масаж для поліпшення кровообігу та загоєння.

Важливо консультуватися з лікарем або медичним фахівцем для отримання індивідуальних порад та рекомендацій щодо лікування пролежнів після видалення некрозу.
Доброго дня.Прошу поради..Мама87років ,лежача.Утворився пролежень з раною на стегні(вона лежить тільки на цій Промиваю фурациліном,бетайод,стриптоцид,але результату0.Фіксувати не можливо.Рана відкрита.Що робити?).
Добрий день ! Гідроколоїдні пов,язки /ua/cat_293.htm/hartmann/
Добрий день, підкажіть будь ласка, як лікувати пролежні на п'ятах. Дякую.
Добридень! В першу чергу, під хвору ногу, можна підкладати протипролежневі подушечки, щоб нога не стикалася з ліжком, відновлюємо кровообіг. Можна використовувати різні мазі або гідроколоїдні пов'язки для лікування!
Добридень! Підкажіть будь ласка, моя мама інвалід 1-ї групи, зламаний хребет, немає чутливості нижче за поперековий відділ. На внутрішній стороні стегна утворився свищ і вже рік не гоїться і не прогресує. Перепробували всілякі мазі, промивання, пов'язки...але результату немає. У 2011 році була така ж проблема, що робили специфічну операцію в Саках (з елементами пластики). На той момент там був єдиний лікар в Україні, котрий був готовий взятися за це. На жаль, наразі можливості поїхати до Криму на лікування немає. Можливо, за 10 років з'явилися фахівці в подібному питанні? Якщо є можливість – поділіться контактами. Завчасно дякую) 068 811 45 48 (Вайбер, Телеграм)
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. На жаль контактів таких немає. але можемо порекомендувати протипролежневі матраци, у будь-якому випадку потрібно запобігти виникненню нових вогнищ. /item_n11431.htm; /item_n10330.htm;
Доброго вечора у моєї свекрухи утворились пролежні на попі на пів попи були вчора але сьогодні менші стали я їй тільки перекіссю промиваю і дитячою присипкою посипаю підскажіть може есть якась мазь якась лікувальна.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
В нашої мами теж були дуже великі пролежні на попі і глибокі. Ми вилікували пов'язками гелевими абсорбуючими, можна з металурацилом. Обов'язково зверху фіксували дихаючим пластирем. Це все продається в магазинах медтехніка. Зараз купили пов'язки зі сріблом, бо на нозі не заживає. В нас на багато препаратів алергія. Але попередні підхрдили. Ці ще не пробували.
Перекисю обробляють гнійні рани...якщо таке є....
Свіжу чисту рану краще обробляти хлоргексидином...фурациліном. на пов'язку бетадин...
Перекисю ви спалите нові тканини і буде довго заноюватися...
Навколо рани і почервоніння змащуйте левоміколем
В чисту рану можна закладати агросульіанову мазь чи присмаку банеоцин
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня, на рахунок лікувальної мазі це питання тільки до лікаря, що займається даною пацієнткою. Ми не можемо рекомендувати лікарські препарати чи коректувати назначену терапію. Та можемо порекомендувати ортопедичні вироби, що розраховані якраз на полегшення стану в таких випадках. Для цього є спеціальні матраци, які слід використовувати при пролежнях: /item_n11449.htm; /item_n10327.htm;
Доброго вечора, підкажіть як лікувати проледень на копчику,стадія 3-я, гноїться,є маленька дирка
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. При такій стадії та уже утворенні нориці в обов'язковому порядку показане консервативне лікування, можливо і хірургічне, в залежності від об'єму некротизованих тканин, потрібна консультація хірурга. Правильний догляд за пролежнем це обов'язковий безперервний процес, яким повинен займатися середній медичний персонал, чи як мінімум періодично контролювати стан пацієнта.
Здрастуйте, у бабусі на куприку з'явилися тріщини, підкажіть чим краще мазати? Дякую
Добридень. Якщо ви маєте на увазі тріщини і запалення шкіри в даній області потрібно провести огляд, щоб побачити чи немає запалення. Важливо враховувати умови проживання та фізичну активність людини. Роздратування і надалі запальні процеси можуть виникати в областях, які беруть на себе основне навантаження підтримки тіла в лежачому або сидячому положенні (найбільше контактують з тканинами ліжка або одягу). Лікування залежить від зазначених факторів. Використовуються мазі із протизапальними властивостями. Для конкретної призначення потрібна консультація лікаря-дерматолога. Але в першу чергу слід розвантажити ділянку із ураженою шкірою. Дякую за звернення.
На місці пролежня (де копчик) утворилося ущільнення з мертвої шкіри. Підсушую та механічно видаляю мертві шари. Не проходить. До якого лікаря звернутись? Чи в домашніх умовах можна впоратися? Минуло вже 4 місяці
Вітаю! Звернутися краще до хірурга.
Спочатку видаляються мертві шари. Підсушувати не треба. Кожний покрив краще відновлюється у вологому середовищі.
Можна використовувати:
Пов'язка Hartmann із волокон кальцію-альгінату Sorbalgon 5 x 5 см. Код товару: 15749
Гідроколоїдна пов'язка Hartmann Hydrocoll Thin 7,5 x 7,5 см
Код товару: 915
Нам допомогла мазь Вишневського
Солкосорил-непогана мазь
Порадили від пролежнів самим зробити: 100 гр димексиду та 4 капсули рифампіцину змішати та зберігати в холодильнику. При необхідності 1 ч.л. цього розчину змішувати з 4 ч.л. хлоргексидину та після обробки рани перекисом прикласти на марлевій пов'язці. Боюся застосувати так як димексидом як користуються якщо цілісність шкірного покриву не порушена?
Зараз з'явився гель з ферментами Іруксан (напевно, за аналогією з Іруксолом -була така мазь з колагеназою у продажу). У складі фермент колагеназу та антисептик Мірамістін. Пробували на трофічній виразці у діабетика – добре очищає виразку від гною та відмерлих тканин, виразка почала затягуватися. Думаю на пролежнях теж має спрацювати.
Добрий день)))У моєї бабушки на спині , на попі зробились гнійні рани, пролежні, справа в тому що вона не ходить більше лежить. порекомендуйте таку мазь щоб помогла від цего???
Доброго дня! Мазь або протипролежневий крем потрібно вибирати в залежності від стану ран та мікроциркуляціії крові. Щоб визначити стан та необхідні для нього лікувальні засоби, зверніться до лікаря - після огляду він проконсультує вас у питанні необхідних засобів для вашої бабусі.
Що можете порадити для лікування пролежнів у 92-річної бабусі? Пролежні няня почистила від гнилого м'яса, утворилися величезні дірки, деякі з гноєм, деякі з сукровицею, але є практичні дірки сухі. Няня каже, щоб ми купили якусь загоювальну мазь для сухих дірок. Вона хоче в дірки покласти мазь, а зверху заклеїти пластиром, щоби дірки затяглися. Лікарі приходили (терапевт та хірург) і сказали, що марно. Аналіз крові показав високий гемоглобін, відсутність цукру на крові, але наявність гнійно-запального процесу всередині. Серце у неї відмінне, легкі чисті, але хвороба Альцгеймера у тяжкій стадії. Питання таке – є сенс у мазях і яких? Там величезний арсенал медикаментів – ксероформ, стрептоцид, фурацилін, зеленка. Діри такі, що туди можна вставити кулак. Тим не менш, старенька співає пісні, добре їсть, але потребу справляє лише під себе. Якби не пролежни, вона була б цілком фізично здоровою.
Добридень! На жаль, не можемо нічого вам порадити щодо мазей для сухих ран. У цьому питанні краще прислухатися до лікарів або придбати мазь за їхньою порадою, можливо, вона не буде марною і вплине на рани, що утворилися. А для того, щоб запобігти пролежням, можемо порекомендувати протипролежневі матраци, з ними догляд буде в рази простіше.
У мами були пролежні кілька років тому, причому досить серйозні - з температурою під 40 інфекцією. Перше у лікарні видалили частину зараженої тканини. Після робили 2-3 перев'язки щодня – використовували Декасан – допомогло. Згодом пролежень затягнувся. Так як вона у мене інвалід 1-ї групи використовуємо протилежний матрац.
І як Вам такий матрац? Чи не дає утворюватися пролежням? Якщо так, як довго він у Вас увімкнений протягом дня? Дякую.
Якими можна користуватися пов'язками або пластирями при пролежнях, щоб вони при знятті не пошкоджували рану, що гояться?
Доброго дня, Катю! Для пролежневих ран підійдуть гідрогелеві та гідроколоїдні пов'язки, наприклад: med-magazin.ua/item_n3051.htm, med-magazin.ua/item_n2861.htm. Гідроколоїдні пов'язки можна використовувати при І-ІІ ступені пролежнів.
Нам порадили користуватися відваром жесту. Результат побачили вже на 4-й день, на 10-й день рани затяглися. Необхідно взяти 50 г желесту, залити 1 літром холодної води, довести до кипіння і відварити на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Потім зможіть марлевий відріз і прикласти на хворе місце до повного висихання. Процедуру слід робити один-два рази на день. Відвар желесту високоефективний протимікробний ранозагоювальний народний засіб.
І ми користувалися Рескінолом! Коли з проблемою пролежнів зіткнулися, нам в аптеці порадили, гарна мазь, просто врятувала, пролежні дуже важко лікувати, але ми впоралися.
хто користувався гідроколоїдними пов'язками чи пластірями при пролежнях? ефективно ???
Пробувала використовувати гідроколоїдний пластир, протягом 2 тижнів ефекту не отримала. Некроз продовжується на куприку. Поки що не вирішили проблему
Здрастуйте Світлана. Гідроколоїдні пов'язки, представлені на нашому сайті, за відгуками клієнтів мають високий загоюючий ефект, але підбираються індивідуально залежно від ступеня пролежнів та їх розмірів. Детальну консультацію можна отримати за тел.0 800 757-307
Коли лікували бабусю від старанності, випробували багато різних засобів. У тому числі народні. Але найефективнішим виявився нафтадерм. Прочитали в інструкції, що цю негормональну мазь використовують при різних захворюваннях шкіри. У принципі виявилася досить ефективною.
Доброго дня зіткнулась із такою ж проблемою, цікавить чи допомогло вам?
Є ще хороша мазь від ран, рескінол начебто, мені ця мазь допомагає. Біль прибирає миттєво.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як заклеїти протипролежневий матрац
Як заклеїти протипролежневий матрац
Протипролежневі матраци досить стійкі до пошкоджень різного характеру. Але що робити, якщо все-таки є пошкоджена ділянка? Існують матеріали і клеї, придатні для цих цілей.
07.11.2018
Детальніше
Розгорнути