Як доглядати за ортопедичними устілками?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Більшість людей, особливо молодих, в гонитві за модою купують красиву, але незручне взуття. Особливо це стосується прекрасної половини. Жінки люблять моделі на високих, не завжди стійких, каблуках, з вузьким носком, на платформі і ін. Тому 70% слабкої статі страждають плоскостопістю. Серед чоловіків ця цифра не настільки значна, але у них також є проблеми: п'яткова шпора, варикоз, болі в ногах через надмірної ваги (що викликає плоскостопість), надмірного навантаження на стопи та ін.
 
З кожним роком фіксується все більше випадків, звернення до ортопедів з проблемою неправильно сформованих склепінь у дітей. Основні причини – відсутність фізичних навантажень, « неправильна » взуття, незбалансоване харчування, надмірна вага. Наслідок цього - дисплазія сполучних тканин. Стопи просто виявляються нездатні повноцінно виконувати свої функції і тримати вагу малюка. Ортопедичні устілки стануть не тільки лікувальним, а й профілактичним засобом, що в майбутньому допоможе уникнути серйозних проблем в роботі опорно-рухового апарату.

Устілки при поперечному плоскостопості

Людська стопа складається з склепінь, суглобів, сухожиль, зв'язок, м'язів і 26 кісток. Навантаження, при вертикальному положенні тіла, доводиться на 3 основні точки: зовнішній край (звід) стопи, головку плеснової (першої) і п'яткової кістки. Внаслідок носіння незручного взуття, надмірного навантаження на склепіння та інших факторів відбувається сплощення, стопа розширюється і починає нагадувати віяло. Відбувається відхилення першого пальця назовні і опущення голівки інших плеснових кісток, виявляються під тиском. Починають зношуватися, руйнуватися хрящі в суглобах, деформується головка першої плеснової кістки, викривляються пальці, на стопах утворюються натоптиші і мозолі. Устілки при такому діагнозі потрібні з пелотом під поперечний звід, висота якого вибирається залежно від ступеня деформації.

Особливості поздовжнього плоскостопості

У дорослих плоскостопість поздовжнє фіксується в 20% випадків. Найчастіше це комбінований або поперечний тип плоскостопості. В основному уплощение поздовжнього склепіння діагностується у дітей. Малюки від народження мають уявно плоскі стопи, що формуються до 3 років. Діагностика даної патології до цього віку неможлива. Тому, коли починається формування склепінь, рекомендують устілки для профілактики. В основному, дитячі моделі виготовляють тільки з поздовжнім супінатором. У дорослих ця проблема знайома людям, чия робота змушує тривалий час стояти на ногах. Ортопедичні вироби для дорослих зазвичай мають супінатор і пелот поперечного зводу.  

Конструкція устілок

Відмінність ортопедичної устілки від звичайної – наявність спеціальних, що підтримують склепіння, елементів. Вони покликані коригувати біохімічні порушення стоп. Залежно від призначення, моделі розрізняються деталями, ступенем жорстокості, висотою супінатора, пелота, іншими деталями і матеріалами. Однак будова даних виробів приблизно ідентично. Внутрішній поздовжній звід підтримує спеціальний супінатор – (З пластика або спіненого матеріалу), під поперечним склепінням є метатарзальних подушка, п'яткова зона має поглиблення і амортизатор зі спіненого латексу (з зовнішньої сторони). Передня частина (хлястик під пальцями) – неробоча, відповідно, ефективність устілок і напівустілок (3/4 стопи) однакова.
Матеріал виготовлення устілок
Класичний матеріал для виготовлення – шкіра. Також застосовуються високоякісні полімери. Добрі відгуки мають вироби з пробки і інших гіпоалергенних матеріалів, що забезпечують міцність, гарну амортизацію і поглинання надлишкової вологи. Практичними вважають силіконові пристосування. Вони добре пружинять при ходьбі – сухожилля і м'язи розслабляються, поліпшується циркуляція крові і не відчувається втома в ногах. Покриття устілок, стикається зі шкірою стоп, повинна бути з натуральної матерії. Бажано наявність антибактеріального покриття і прошарку з активованого вугілля. Устілки ортопедичні призначені для щоденного носіння, тому повинні забезпечувати вентиляцію, комфорт. Щоб перевірити виріб капніть краплю води, якщо вона швидко вбереться, а не скотиться по поверхні, то матюкав відповідний.  
Коли рекомендують ортопедичні пристрої?
• Плоскостопість всіх типів;
• Натоптиші, шпори п'ят;
• Вальгусна деформація першого пальця (шишка на кісточці);
• Укорочення кінцівки до 3 см;
• Деформації, що супроводжуються болями в суглобах (артрити, артрози);
• Пошкодження зв'язок, травми кінцівок;
• Неврома Мортона, виражена болем міжплеснових проміжків;
• Патології хребта;
• Відновлювальний період після операцій на нижніх кінцівках;
• Хвороба Пертеса;
• Початкова стадія синдрому діабетичної стопи;
• Вагітність;
• Варикозне розширення вен.
Що впливає на термін експлуатації ортопедичних устілок?
Виробники даного типу пристроїв вказують термін служби на фабричній упаковці. У середньому цей термін - 6 місяців, але мається на увазі при належному догляді. Однак на те, як довго прослужать вироби, впливають безліч чинників. Вага тіла користувача, хода, фізична активність при експлуатації і інтенсивність шкарпетки, що відбивається на стані устілки. Основне в виробі – коригуючі елементи: супінатор, пелот і ін. Верхній шар з вовни, замші, шкіри та інших матеріалів з часом забруднюється і стирається. Каркасна основа і підтримують елементи не деформуються, зберігаючи функціональність. Якщо потерте покриття не доставляє дискомфорту при ходьбі, то така устілка придатна для подальшої шкарпетки. Важливий і догляд за пристосуванням, головна мета – не допустити порушення цілісності вироби та збереження коригуючих властивостей.
Особливості догляду
Частий питання покупців, що стосується догляду: чи можна прати ортопедичні устілки? Оскільки основа виробів частіше довговічна, а зношується покриття, то догляд потрібно, стикаються з тілом, матеріалами. Вони контактують з потом, тому виробники просочують тканину спеціальними антибактеріальними речовинами. Для обробки покриття використовують м'яку щіточку або ганчірочку. Шкіряні моделі протирають слабким спиртовим розчином. Для інших матеріалів дозволено застосування, слабо концентрованого, мильного розчину. Заборонено прання під проточною водою і в пральній машинці. Категорично не можна використовувати миючі засоби з агресивними компонентами. Не засмучуйтеся, якщо взуття з устілками промокла під дощем, це не означає, що вони тепер непридатні. Для виготовлення застосовують водостійкі матеріали і недовге перебування під водою не спричинить серйозних наслідків. Сушіть вироби в природних умовах, далеко від опалювальних приладів і прямих сонячних променів. Щодня виймайте устілки з взуття і провітрюйте. Пам'ятайте, що на дефекти, отримані через неправильну експлуатацію і недотримання правил догляду, гарантія не поширюється.


Коментарі до статті
Популярні товари
Розгорнути