Для чого потрібні ортопедичні устілки?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Фізичні навантаження, тривала ходьба, робота « на ногах » не кращим чином позначаються на стані стоп, тому важливо правильно підійти до вибору взуття. Якщо в кінці дня з'явилася тяжкість, набряки в ногах, судоми, печіння, дискомфорт в стопах, болі в спині – пора придбати ортопедичні устілки . Вони допоможуть запобігти, припинити, вилікувати плоскостопість будь-якого типу. Навантаження, що припадають на хребет і суглоби, за рахунок устілок мінімізується. Правильно підібране ортопедичне пристосування допоможе поліпшити поставу, забезпечить комфорт і попередить вальгусную деформацію великого пальця, що є наслідком деформації поперечного зводу.

Будова і функції стоп

Людська стопа складається з поздовжнього і поперечного зводу, їх висота і формування безпосередньо залежить від зв'язок та м'язів. Одна з основних функцій стоп – амортизація. Вони пом'якшують ударні навантаження, що неминуче виникають при ходьбі, оберігаючи опорно-руховий апарат. У разі слабкості зв'язок і м'язів, склепіння стоп деформуються – виникає плоскостопість, при якому навантаження вже припадають на хребет, голеностоп, коліна і ін. Оскільки суглоби не в змозі амортизувати (пружинити), м'язам доводиться сильно перенапружуватися, відбуваються розтягнення зв'язок та інші неприємні наслідки.

Установки стоп, які потребують корекції

Ортопедичні вироби потрібні при неправильній установці стоп, в медицині виділяють два основних типи:
1. Вальгусная – знижена висота склепінь і Х-подібне викривлення осі стоп, що буває наслідком вродженої слабкості тканин (кісткової, сполучної). Також вальгусна деформація може розвиватися через плоскостопості (поперечного), порушень в роботі ендокринної системи, зайвої ваги, остеопорозу та ін. Її може спровокувати « неправильна » взуття (високі підбори, вузький носок), при носінні якої навантаження нерівномірно розподіляється і основна вага припадає на передній відділ.
2. Варусна – викривлення склепінь, стопи спрямовані всередину, основне навантаження припадає на зовнішню частину стоп. Така установка стоп схожа з клишоногістю, але останнім – вроджене захворювання. Причинами варусной деформації може бути: ослаблений, через перенесених захворювань, організм; проблеми з кістковою тканиною; рахіт; травми ступень і ін.
Вроджена слабкість зв'язок, некомфортна взуття, ходіння на каблуках і інші чинники провокують плоскостопість, тому при появі перших ознак слід обзавестися ортопедичними устілками.
Користь їх застосування полягає в наступному:
• Нормалізація кровообігу (особливо важливо при варикозі);
• Поліпшення роботи опорно-рухового апарату;
• Допомога в реабілітаційний період після травм;
• Зменшення болю в стопах, спині, суглобах;
• Попередження поперечної плоскостопості у жінок, що віддають перевагу ходити на високих підборах;
• Правильний розподіл навантаження у вагітних і людей з надмірною вагою;
• Допомога при динамічних тренуваннях;
• Підтримка при слабких м'язах і зв'язках стоп у людей похилого віку;
• Профілактика плоскостопості, втоми і болів у людей, чия діяльність пов'язана з тривалим (більше 4 годин) стоянням – вчителя, перукарі, продавці та ін.
Конструкція устілок
За своєю будовою устілки ортопедичні схожі між собою і включають в себе:
- Супінатор (пластиковий або з спіненого матеріалу) розташований під поздовжнім зводом з внутрішньої частини стопи;
- Пелот під поперечним склепінням;
- Амортизує подушечка під п'ятою (з зовнішньої сторони вироби).
Залежно від моделі та призначення, може бути відсутнім той або інший елемент.  
Застосовувані матеріали
Для виготовлення моделей використовують:
1. Натуральні матеріали – шкіра, замша, нубук, корк тощо. Ортопедичні вироби міцні і зносостійкі. Їх вартість вище, але вона виправдана тим, що їх носять тривалий час, при цьому вони не втрачають первинних властивостей;
2. Полімерні матеріали (губчаста гума, поліетилен та ін.). Моделі, ущільнені гелем, легко підлаштовуються під форму стоп, частіше використовують у виробах для профілактики. Недолік – трохи частіше потрібна заміна. Бажано, щоб було покриття з натуральної тканини.
Як вибрати устілки?
Приходячи в ортопедичний салон або спеціалізований магазин, візьміть з собою взуття, в яку плануєте вкладати вироби. Враховується розмір ноги, а при поперечному типі плоскостопості виміряйте лінійкою відстань між п'ятою і передньою лінією вкладиша. Пелот і супінатор повинні виявитися строго під склепіннями. Вклавши в туфлі, переконайтеся, що п'яткова частина устілки впирається в задник взуття і при рухах вона не зміщується. Пройдіться трохи, ви не повинні відчувати явний дискомфорт, тісноту в області пальців. При правильно підібраних устілках, деталі не тиснуть і практично не відчутні при ходьбі.
Чим важливий супінатор в устілці?
Супінатор – найважливіша деталь ортопедичної устілки. Він не допускає зміщення вкладиша при ходьбі, утримує поперечний звід і не допускає викривлення стопи. Відбувається рівномірний розподіл навантаження на всі зони стоп. Залежно від типу моделі його виготовляють з різних матеріалів. Для профілактичних моделей або взуття на підборах при виготовленні супинатора застосовують спінені матеріали (латексу, пінополіуретан та ін.). У пристроях для лікування – супінатор з термопластика і інших жорстких матеріалів. Дана деталь устілки є практично у всіх спортивних устілках – необхідна для поліпшення опорної і ресорної функцій стоп. Завдяки супінатори під час тренувань збільшується витривалість і знижується травматизм.  
Устілки в залежності від типу захворювання
• Для корекції поздовжнього плоскостопості в устілці обов'язково наявність супінатора (бажано жорсткого) і бажано амортизаційна подушечка під п'яткової областю.
• При поперечному плоскостопості є вставка (пелот) під переднім відділом стопи (жорсткий або зі спіненого матеріалу) і п'ятковий коректор.
• Для виправлення вальгусной деформації потрібні спеціальні пристосування з пронатором, пелотом і високим бортиком. Їх виготовляють їх жорстких матеріалів.
• Варусна установка стоп потребує серйозного коригування - використання індивідуальних устілок, з урахуванням всіх особливостей захворювання і ступеня деформації.
Щоб досягти максимальної ефективності в лікуванні, орієнтуйтеся на рекомендації ортопеда в підборі моделі.
Чому слід носити ортопедичні устілки
Від здоров'я опорно-рухової системи, зокрема, хребта і таза, залежить стан внутрішніх органів - шлунка, серця, нирок, сечового міхура, печінки і ін. Це говорить про те, що відновлюючи нормальне функціонування стоп, також поліпшується робота внутрішніх органів. Як свідчать користувачі устілок, проходять шум у вухах, часті головні болі, зменшується варикозне розширення вен, проходять інші неприємні симптоми і захворювання. Регулярне носіння устілок здатне кардинально змінити стан організму в кращу сторону і забезпечити щоденний комфорт ногам.
 
 


Коментарі до статті
після операції на шийці стегна одна-оперована нога стала коротшою. Я купила устілку під п'яту і збільшила набійку на 2 см на підборах черевика, але нічого не змінилося - так само кульгаю і біль залишився. Чи можуть мені допомогти якісь ортопедичні устілки?
Добридень. Рекомендуємо Вам зробити індивідуальні ортопедичні устілки. Потрібно під'їжджати до магазину, заздалегідь записавшись. Технік-ортопед є за адресами: Київ, вул. Є. Теліги 3 (м. Шулявська, м. Дорогожичі) (044) 456-01-26, (099) 208-70-04, (097) 847-70-76 м. Лук'янівська вул. Білоруська 10/18 +38 (098) 738-26-98, +38 (044) 592-16-53 м. Дарниця вул. Петра Запорожця 26а +38 (068) 178 61 22 Дякуємо за звернення.


Вам також може бути цікаво

Устілки для спорту SofComfort
Устілки для спорту SofComfort
Щоб відчувати себе комфортно, не відчувати втоми в ногах і печіння в стопі при активних заняттях спортом і ходьбі , американські фахівці розробили спеціальні устілки серії SofComfort .
14.04.2015
Детальніше
Різновиди устілок SofSole
Різновиди устілок SofSole
На сьогоднішній день одну з провідних позицій на ринку ортопедичної продукції займаю вироби SofSol .
22.04.2015
Детальніше
Вибираємо устілки для активного способу життя
Вибираємо устілки для активного способу життя
Сьогодні, це обов'язковий атрибут будь-якої якісного взуття. Ортопедичні устілки, купити які можна в спеціалізованих магазинах, забезпечать здоров'я ніг і допоможуть запобігти формування різних форм плоскостопості та інших порушень, що виникають при підвищених навантаженнях, неправильному їх розподілі або при носінні тісного взуття на високих підборах.
30.08.2017
Детальніше
Розгорнути