Як носити ортопедичні устілки?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Людина проводить багато часу на ногах, стоячи або пересуваючись, при цьому стопи відчувають серйозні навантаження і втому, впоратися з якими допоможуть ортопедичні устілки . Вони сприяють правильному розподілу навантаження і виконують амортизаційні функції. Їх використовують для лікування дитячого плоскостопості, зниження прогресування деформацій стоп у дорослих і пов'язаних з ними порушень роботи опорно-рухового апарату. Устілки ортопедичні покращують кровообіг в нижніх кінцівках, знижують навантаження, усувають больові відчуття при ходьбі. Без них не обійтися жінкам, які люблять високі каблуки, оскільки все навантаження припадає на передню частину стоп. Через це відбувається деформація поперечного зводу. Для них розроблені спеціальні тонкі моделі зі шкіри та спінених матеріалів (в області склепінь), що займають у взутті мінімум місця.

Вибір устілок за функціональним призначенням

• Моделі з жорстким пластиковим супінатором і амортизатором під п'ятою, що поглинає удари. Вони знижують навантаження на хребет, суглоби і розподіляють вагу тіла рівномірно по площі стопи.
• З супинаторами з спінених матеріалів – використовують в модельну або взуття на підборах;
• Напівустілки – бувають з супінацією жорсткої або зі спіненого латексу. Останні підходять в взуття високими підборами або відкриті туфлі;
• Діабетичні - з жорстким супінатором або з полужесткой каркасної основою. Частина вироби, прилегла до стопи виконана зі спіненого пінополіетилену;
• Спортивні – розраховані на великі навантаження, бувають з жорстким супінатором, гелеві, виконані з високо-технологічного волокна, добре поглинає вологу і ін .;  
• Дитячі – з жорстким або напівтверді супінатором, для профілактики, корекції плоскостопості, виправлення вальгусной установки стоп, плоскостопості. Виготовляють з перфорованої шкіри або замші.

Силіконові устілки

Дані ортопедичні вироби рекомендують застосовувати для попередження плоскостопості. Вони показані людям, які мають суху шкіру стоп, на якій з'являються тріщинки, п'яткова шпора і страждають на псоріаз. Це пружний матеріалу, ступні не ковзають, не виникає дискомфорт і втому. Завдяки антибактеріальній покриттю знижується ймовірність виникнення грибкових захворювань і неприємного запаху. Такі моделі підійдуть для занять спортом, оскільки вбирають вологу. Вони практичні, міцні, мають пористу структуру і можуть використовуватися для відкритому взутті. Їх не бажано носити більш 16 годин поспіль і при відкритих ранках на стопах. Хоч виробник вказує на більшості моделей, що термін придатності необмежений, силіконові вироби краще міняти кожні 3 місяці.  
 

Гелеві устілки

 
Альтернатива силіконовим устілок - вироби з гелю. Їх регулярне застосування допомагає позбутися набряків і болів в нижніх кінцівках і спині. Вони мають такі переваги:
- Еластичність;
- Простота догляду;
- Гігієнічність;
- Легко підлаштовуються під форму стоп;
- Можливість носити в будь-який тип взуття.
Гелеві вироби також не бажано застосовувати більше 6 місяців. Перед початком експлуатації необхідно почистити взуття всередині і добре просушити. Перший тиждень носять 3-4 години в день, щоб ноги звикли.  
 
Каркасні устілки
 
Моделі з жорсткою основою називають каркасними. Такий тип конструкції забезпечує стопах надійну підтримку. Вони підходять для повсякденного застосування в закрите взуття. Каркасні моделі рекомендуються користувачам з високим склепінням. Супінатор поздовжній не деформується навіть при великих навантаженнях. У деяких моделях є амортизує подушечка, що поглинає удари. Такі вироби призначають людям, яким доводиться багато ходити або довго стояти. Як і більшість устілок, їх слід замінювати раз в 6 місяців, але якщо такої можливості немає, можна носити трохи довше, оскільки вони і після тривалої експлуатації не втрачають форму.
 
Устілки-супінатори
 
Залежно від моделі, устілки з жорстким (напівтверді) супінатором призначені для пацієнтів з поперечним, поздовжнім або комбінованим плоскостопістю. Різниця полягає в викладенні склепінь. У моделях для боротьби з деформацією поперечного зводу, під ним передбачений метатарзальних пелот. Для корекції поздовжнього плоскостопості у виробах є жорсткий або напівтвердий супінатор. Тим, кому поставлений діагноз поздовжньо-поперечна плоскостопість призначають устілки з пелотом під поперечний звід, супінатором і амортизаційної подушечкою під п'ятою. Вони істотно знижують навантаження на хребет, суглоби, покращують кровотік.  
 
Індивідуальне виготовлення
 
У деяких випадках ортопеди настійно рекомендують індивідуальні устілки, а не вироби масового виробництва. Лікарі призначають їх при більш серйозних деформаціях стоп, діабеті, дітям, людям похилого віку. Вони виготовляються з урахуванням всіх особливостей і проблемних ділянок, які в кожному випадку індивідуальні, тому заборонено носити чужі вироби.  
 
Основні переваги індивідуально виготовлених устілок:
• моделювання по стопі пацієнта;  
• зниження навантаження на суглоби (колінного, гомілковостопного, тазостегнового) і хребта;
• поліпшення кровообігу;
• корекція постави;
• поліпшення роботи опорно-рухового апарату;
• зниження втоми, усунення болю.  
 
Коли починати використовувати ортопедичні устілки дітям?
 
Купити устілки ортопедичні для дитини рекомендують в наступних випадках:
генетична схильність до плоскостопості;
підвищена еластичність стоп;
поставлений діагноз – плоскостопість, варусная або вальгусна деформація;
сколіоз;
вроджена аномалія розвитку стоп;
посттравматичний або післяопераційний період.
Якщо лікар не призначив індивідуальний план, можна починати використовувати вироби з 2-3 років. Не слід впадати в паніку, якщо плоскостопість виявлено до 7-8 років, оскільки в цьому віці зв'язки розтяжні і податливі, тому вчасно помічена патологія добре коригується.  
 
Установка і звикання до ортопедичних устілок
 
Важливо щоб виріб було підібрано строго за розміром ноги. Якщо це модель з жорстким супінатором або індивідуально виготовлені вироби, то взуття повинна бути за розміром устілки, щоб уникнути дискомфорту і натирання. Перед установкою вироби в взуття переконайтеся, що всередині немає іншого устілки або витягніть її. Найважливіше питання, яке хвилює користувачів - як носити ортопедичні устілки? Перші 1-2 тижні можливий дискомфорт. В основному це стосується індивідуальних моделей, до інших ноги звикають набагато швидше. Якщо по закінченні цього терміну неприємні відчуття не пройдуть, то зверніться до лікаря або майстру, або індивідуальної устілці потрібна корекція. Коли ноги звикнуть, устілки носять щодня і постійно протягом дня, можна навіть вкладати в кімнатні капці. Тривалість носіння для дітей визначає лікар, це залежить від віку і ступеня уплощения стоп. Зазвичай малюкам рекомендують використовувати до підліткового віку. Тим хто почали застосовувати пізніше, вже будучи підлітком – до настання юнацтва.  


Коментарі до статті
Як правильно користуватися ортопедичними устілками з шипами (голочки)? Дякую.
Добрий день! Ортопедичні устілки з шипами, або іншими видами впорядкованих точок стимуляції, можуть бути корисними для полегшення болю в ногах, поліпшення кровообігу та загального комфорту під час ходьби. Однак важливо правильно користуватися ними, щоб уникнути травм та неприємних відчуттів. Ось кілька порад щодо правильного використання ортопедичних устілок з шипами:

Почніть поступово: Почніть використання устілок з коротких періодів часу, наприклад, по 15-30 хвилин на початку, а потім збільшуйте час використання поступово, доки ваші ноги не звикнуть до них.

Носіть їх у взутті з достатньою підтримкою: Ортопедичні устілки з шипами краще використовувати в взутті з гнучким або середньою жорсткістю підошвою, яке добре підтримує дугу стопи.

Звертайте увагу на відчуття: Почуйте своє тіло. Якщо устілки з шипами викликають біль або неприємні відчуття, зніміть їх та зверніться до лікаря або ортопеда для консультації.

Не використовуйте їх протягом тривалого часу без перерви: Зробіть перерви під час використання устілок з шипами, щоб дати вашим ногам відпочинок та уникнути подразнення шкіри.

Дотримуйтеся інструкцій виробника: Переконайтеся, що ви читаєте і розумієте інструкції щодо користування стельками, наданими виробником.

Звертайте увагу на якість взуття: Якщо ваші старі взуття мають зношену або нерівну підошву, це може спричинити неправильне розподілення тиску на ноги. Розгляньте можливість купівлі нового взуття або виробництва індивідуальних ортопедичних устілок.

Якщо ви маєте будь-які питання або сумніви щодо використання ортопедичних стельок з шипами, краще звернутися до лікаря, ортопеда або фахівця з реабілітації, який зможе надати вам індивідуальні поради на основі вашого стану здоров'я та потреб.
Здрастуйте підкажіть будь ласка термін зберігання устілок пройшов рік тому, чи можна купувати такі устілки?
Добрий день! Рекомендується уникати використання устілок після закінчення терміну придатності та замінити їх на нові. Вибираючи нові стельки, слід врахувати ваші індивідуальні потреби та рекомендації фахівця, щоб забезпечити оптимальний комфорт та підтримку для вашої стопи.
Вітаю! Ортопед прописав дитині 7 років ортопедичні устілки. У взуття, що дитина носить зараз, вона не підходить. Запитання нам шукати ортопедичне взуття? Купити звичайну щоб увійшла устілка? Дякую
Добридень! Підкажіть будь ласка, як правильно користуватися індивідуальною устілкою дитині 6років, при носінні ортопедичного взуття.Дякую.
Індивідуальну устілку необхідно розмістити у взутті таким чином, щоб підп'ятковий край устілки щільно прилягав до задника взуття. при цьому каркас поздовжнього склепіння стопи та пілот поперечного склепіння повинні поєднуватися з анатомічними склепіннями стопи. У перші кілька днів користування устілками може виникнути відчуття дискомфорту у стопах. Це пов'язано з відновленням анатомічно правильного положення кісток, м'язів та зв'язок стопи. Якщо під час експлуатації відбувається зміщення устілок у взутті, їх необхідно закріпити двостороннім скотчем.
Доброго дня Лідія. Користуватися індивідуальною устілкою потрібно так само, як і будь-якою лікувально-профілактичною устілкою. Перші 1-2 тижні можливий дискомфорт. Здебільшого це стосується індивідуальних моделей, до інших ноги звикають набагато швидше. Якщо після цього терміну неприємні відчуття не пройдуть, то зверніться до лікаря або майстра, або індивідуальній устілці потрібна корекція. Коли ноги звикнуть, устілки носять щодня та постійно протягом дня, можна навіть вкладати у кімнатні капці. Тривалість носіння для дітей визначає лікар, це залежить від віку та ступеня сплощення стоп. Зазвичай, малюкам рекомендують використовувати до підліткового віку. Тим, хто почав застосовувати пізніше, вже будучи підлітком – до настання юнацтва.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Тест на плоскостопість
Тест на плоскостопість
Ортопедичні устілки - профілактика і лікування плоскостопості .
29.07.2010
Детальніше
Ортопедичні вироби для стопи
Ортопедичні вироби для стопи
Наші ортопедичні устілки і вкладиші перетворюють модельне взуття в зручне взуття !
20.02.2012
Детальніше
Показання для носіння ортопедичних устілок
Показання для носіння ортопедичних устілок
На думку лікарів-ортопедів носіння ортопедичних устілок показано 90% людей.
27.09.2016
Детальніше
Де купити ортопедичні устілки?
Де купити ортопедичні устілки?
При деформації, склепіння не можуть в повній мірі виконувати своє призначення і потребують корекції і підтримки, забезпечити яку здатні ортопедичні устілки.
27.09.2016
Детальніше
Розгорнути