Види медичних бандажів

Дата публикации: 05.09.2016
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Для профілактики різних захворювань опорно-рухового апарату, полегшення стану пацієнтів після травм і операцій і в ситуаціях, коли необхідна підтримка для кісткової і м'язової тканини використовують різні ортопедичні вироби – бандажі, корсети, еластичні пов'язки, устілки.

Відмінність бандажа від корсета

Бандаж (bandage – пов'язка, франц.) – це ортопедичне виріб з еластичного матеріалу, який оснащено застібками, вставками (Пелота), стяжками і використовується з медичної та косметичної (корригирующей) метою.
Бандаж відрізняється від корсета тим, що він призначений для різних частин тіла з метою підтримки органів і попередження розтягнень, а корсет виконує коригувальну і фіксуючу функцію.
Бандаж – це виріб медичного призначення, тоді як корсет може використовуватися для утягіванія і корекції фігури, якщо цього вимагають певні моделі одягу.

Основні показання для використання бандажів

- Післяопераційні бандажі для реабілітації різних частин тіла після хірургічного втручання;
- Випадання грижі;
- Гінекологічні патології – видалення або опущення матки;
- Для підтримки м'язів живота при багатоплідній вагітності або певних патологіях при вагітності;
- Підвищені фізичні навантаження – тривалі спортивні заняття, ходьба або необхідність тренувань відразу після травм;
- Болі в поперековій області, остеохондроз, численні хребетні грижі;
- Варикозне розширення, п'яткова шпора, ниючий біль в м'язах ніг при підвищених навантаженнях.
 

Види бандажів

 
Кожен бандаж має своє призначення і використовується при певних патологіях. Перед придбанням необхідно проконсультуватися з фахівцем - гінекологом, ортопедом, хірургом, травматологом.
 
 
Знижує болі при дорсопатии і загостренні проявів остеохондрозу, знімає тиск на хребці, підтримує спинні м'язи, попереджає захворювання у людей, що входять до групи ризику (офісні працівники, спортсмени, водії).
 
Бандажі для спини по призначенню підрозділяються на основні групи:
 
1. Ортопедичні – зміцнюють і захищають ушкоджені хребці, знімають больовий синдром, зменшують гипермобильность. Мають кілька ребер жорсткості (від 2 до 6) для максимального прилягання бандажа до тіла з урахуванням анатомічних вигинів. Для створення додаткової зручності і міцної фіксації забезпечуються застібками-липучками, стяжками, ременями.
Ортопедичні пов'язки бувають:
- Грудне-поперекові тверді й напівтверді, для фіксації поперекового і грудного відділів;
- Бандаж для попереку , носиться на нижній частині грудної клітки та верхньої поперекової частини;
- Попереково-крижовий - покриває всю поперек і область тазу.
 
2. Допологові і післяпологові бандажі використовуються в період вагітності і після пологів для допомоги жінці в виношуванні плоду, відновлення стану м'язів і швидкого загоєння швів в післяпологовому періоді.
- Дородовий бандаж - для надійної фіксації м'язів спини і зменшення навантаження на хребет на 4-5 місяці вагітності. Запобігає утворенню розтяжок, болі в спині при многоплодии і великій вазі. Носиться таким чином, щоб щільно прилягав до спини і не чинив підвищеного тиску на живіт – розташовується під животом, підтримуючи його;
- Післяпологовий бандаж допомагає швидко відновити м'язи, прибрати провислий живіт і розтяжки, сприяє формуванню правильного рубця після кесаревого розтину;
- Комбінований бандаж, який можна носити в допологовому і післяпологовому періоді. Перед пологами – широка сторона пояса розташовується на спині, вузька під животом. Підтримує живіт і фіксує спину, зменшуючи навантаження.
Після пологів – широка частина розташовується на животі, підтримуючи і зміцнюючи м'язи черевного преса.
 
3. Протирадикулітний бандаж – пояс, який найчастіше виконаний з зігріває тканини (вовни), надає легкий масажний і фіксує ефект. Такий бандаж покращує кровообіг, знімає больові відчуття, підсилює обмінні процеси.
 
Бандажі для верхніх кінцівок
 
1. Для лікування і профілактики патологій і травм лучезапястного суглоба і кисті призначений бандаж на зап'ясті .
Запобігає деформаційні процеси і патологічні зміни кісткового кістяка зап'ястя, усуває контрактуру і прискорює процеси відновлення.
Рекомендується для захисту лучезапястного суглоба при підвищених фізичних навантаженнях, активних заняттях спортом.
Показаннями для цього бандажа можуть бути бурсити, артрити, постійна нестабільність суглоба, наслідки різних травм.
 
2. Бандаж для плечового суглоба використовується при травмах поясу плечового, зламано ключицю, ударах, розтягненнях. Для профілактики артритів, періартритів, артрозів, зменшення навантаження на плечовий суглоб і його стабілізації.
 
Залежно від необхідної інтенсивності стабілізації можна використовувати різні види плечових бандажів:
- Косиночная типу (з м'якої тканини);
- Іммобілізірующую (пов'язка Дезо);
- При необхідності жорсткої стабілізації використовуються ортези, де вбудовані жорсткі елементи з металу і пластика.
 
3. Бандаж для ліктьового суглоба використовується при посттравматичної нестабільності суглоб, в післяопераційному періоді і для профілактики розтягнень.
 
Бандажі для нижніх кінцівок
 
1. Бандаж для голеностопа охороняє кісточку від травм і розтягувань. Він забезпечує зігріваючий ефект, легке масажне дію і компресію.
Особливістю цього бандажа є те, що він носиться в взуття у вигляді носка. Поліпшується кровообіг, обмінні процеси і прискорюється процес відновлення після травм і переломів. Часто застосовується спортсменами для зниження навантажень в момент інтенсивних тренувань.
При пошкодженнях п'яткової кістки (одно- і двосторонніх переломах), ударах і інших патологіях в реабілітаційному періоді і в складі комплексної терапії використовується бандаж на п'яту.
Гомілковостопний бандаж із закритою п'ятою забезпечує підтримку поздовжнього зводу стопи і переносить частину опорної функції на литковий м'яз, завдяки цьому розвантажується п'яткова кістка.
При використанні бандажа забезпечується правильний анатомічний перекат стопи. Загоєння і реабілітаційний період прискорюються, кісткова тканина відновлюється.
2. Бандаж на коліно для зниження небезпеки травмування суглоба коліна, менісків і зв'язок, особливо в процесі спортивного тренування. Бандаж надійно фіксує суглоб, зменшує больовий синдром, знімає підвищене навантаження на чашечку коліна, запобігають подальшу деформацію суглоба в тому випадку, коли є пошкодження суглобів і сухожиль.
 
Показання для використання:

- Артроз чашечки коліна;
- Набряки, запалення сухожилля і травми;
- Больовий синдром;
- Підвищені навантаження.
Можуть бути у вигляді пов'язки еластичною, Тутора або фіксаторів. Вибір проводиться відповідно до тяжкості і фазою патології.


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Попереково-крижовий радикуліт: симптоми і лікування
Попереково-крижовий радикуліт: симптоми і лікування
Попереково - крижовий радикуліт - часто зустрічається захворювання у людей у віковій групі 35-50 років і старше. При ньому відбувається запалення і здавлювання корінців нервових закінчень хребта в поперековому відділі, що і провокує гостру або тягне біль внизу спини.
22.12.2017
Детальніше
Протрузія хребетних дисків: симптоми і лікування
Протрузія хребетних дисків: симптоми і лікування
Протрузія - це початкова стадія міжхребцевої грижі, коли відбувається випинання стінки диска без розриву його оболонки. Може протікати без вираженого больового синдрому, якщо немає обмеження нервових корінців. Своєчасне лікування протрузії дозволить уникнути формування міжхребцевої грижі і хірургічного втручання.
07.11.2017
Детальніше
Показання для носіння корсета для попереку
Показання для носіння корсета для попереку
Розвантажити нижню область хребта при травматичних ураженнях, у момент загострення захворювань допоможе корсет для попереку. Таке ортопедичне пристосування є невід'ємним, а іноді і найбільш ефективним елементом лікування.
11.05.2017
Детальніше
Біль у спині між лопатками - що робити?
Біль у спині між лопатками - що робити?
Біль - це сигнал нашого організму про те, що щось йде не так, і потрібно йому допомогти впоратися з цим станом. Болі у верхній частині спини між лопатками, на жаль, дуже поширені останнім часом не тільки у літніх людей, а й у молоді.
07.10.2019
Детальніше
Розгорнути