Які бувають і для чого потрібні кварцові лампи?

Дата публикации: 05.09.2016
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Великий винахід людства – кварцова лампа , допомагає позбутися від шкідливих мікроорганізмів, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Це причина всіляких інфекційних захворювань і якщо вдома або на роботі одна людина хвора, то у навколишніх можливість заразитися збільшується у сто крат. Видихаючи, хворий поширює хвороботворні організми, що потрапляють в повітря і осідають на поверхнях. Деякі з них зберігаються тривалий час і створюють ризик для людей. Кварцування – стандартна процедура в лікувальних установах, а й вдома її стали проводити все частіше, набуваючи для цього спеціальні кварцові лампи, звані ще облучателями бактерицидними.

Конструкція і застосування кварцової лампи

Даний тип медобладнання дезінфікує повітря і поверхні предметів в приміщеннях. Ще одне призначення кварцової лампи – опромінення хворого (зараженого) людини або профілактика. Найчастіше облучатели використовують в лікарнях, санаторіях та інших медустановах. Будинки кварцування відбувається після консультації з лікарем і може проводитися, в залежності від типу лампи, людям будь-якого віку, в тому числі маленьким дітям. Принцип роботи в наступному: колба з кварцового скла, розташована в лампі, нагріваючись, випромінює ультрафіолет, що знищує бактерії і мікроби. Лампа, в залежності від типу конструкції, може виділяти озон, шкідливий для людського організму, тому для домашнього застосування необхідно вибрати пристрій правильно – краще безозонову.

Типи ламп в залежності від призначення

1. Бактерицидні опромінювачі – призначені для санітарних і протиепідемічних обробок, діляться на 2 групи:
• озонові – при контакті з киснем виділяють велику кількість озону, висока концентрація якого шкідлива. Після кварцування даної лампою необхідно провітрювати приміщення;
• безозонову – прилади, з покриттям колби, що не пропускає токсичний озон, тому провітрювання не потрібно;
2. Ультрафіолетові облучатели – використовують в лікувальних цілях.
 

Особливості ламп для кварцування приміщень

 
Бактерицидні озонові лампи, звані облучателями медичними – довжина хвилі УФ 253,7 нм.   При їх використанні неприпустимо присутність в приміщенні людей і тварин, після чого потрібно провітрювання. Вони сприяють знищенню стрептококи, стафілококу, туберкульозної, кишкової, дифтерійної палички та інших вірусів і бактерій. У безозонових лампах колба з увіолевого скла, що перешкоджає утворенню озону. Даний тип приладів частіше використовують в домашніх умовах і не вимагають провітрювання приміщення після кварцування. Озонові і безозонову кварцевателі вибираються відповідно до площі приміщення.  
 
Кварцові лампи для лікування
 
У лікувальних цілях використовують кварцові лампи зі спектром випромінювання 100-280 нм. Область застосування таких ламп досить широка. Кварцеватель використовують для профілактики, лікування простудних, запальних і шкірних захворювань. Прилади застосовують в косметологічних кабінетах. При цьому, як озонові, так і безозонову кварцевателі мають знезаражувальні властивості. Вони більш портативні, в деяких моделях, наприклад « Сонечко » є спеціальні тубуси різного діаметру. Таким чином, проводиться безпосередньо кварцування хворого органу - гора, вуха, носа і ін. Її застосовують для лікування пролежнів, трофічних виразок, фурункулів.  
 
Показання до застосування
 
Основні призначення даних приладів з категорії домашня медтехніка , такі захворювання:
- Застуди, грип;
- Дихальної системи (туберкульоз, астма, бронхіт);
- Запалення очей (кон'юнктивіт, ячмінь);
- Жіночих органів;
- Лор-органів (риніт, ангіна, тонзиліт);
- Суглобів (подагра, артрит, артроз);
- Шкіри;
- Алергічні (дерматит, висип, пролежні)  
- Косметичні (бородавки і пігментні плями);
- Вугрі, прищі.
 
Кварцові лампи для дому
 
У сім'ях, де є маленькі діти, для профілактичних і лікувальних цілей, рекомендують купувати модель ОУФд 01 Сонечко. Вона випускається з пластиковим і металевим корпусом (ОУФК 01), однак якщо буде потрібно його заміна, легше це зробити з першим варіантом. Для локального кварцування дітей від 12 років і знезараження приміщень, підійде лампа ОУФб 04 з більшою потужністю. Це дозволяє обробляти приміщення до 30 кв.м. У разі, якщо необхідно лікувати шкірні захворювання або потрібно компенсувати недолік вітаміну D, вибирайте кварцову лампу ОУФК 03 Сонечко. Новий прилад п'ятого покоління – опромінювач ОУФК-05 Сонечко відрізняється від попередників наявністю чотирьох УФ ламп. Це забезпечує більш глибоке проникнення випромінювання в шкірні покриви.
 
Протипоказання до використання
 
Для дезінфекції приміщень - протипоказань немає. Для опромінення людини такими є:
- Запальні процеси (хронічні, гострі);
- Ниркова і серцево-судинна недостатність;
- Пухлини і новоутворення;
- Схильність до кровотеч;
- Порушення в роботі щитовидної залози, ендокринної системи;
- Туберкульоз (активна форма);
- II і III стадії недостатності кровообігу;
- Виразка шлунка;
- II і III стадії гіпертонії.
 
Критерії вибору
 
• Призначення – для дезінфекції приміщень або лікувальних цілей;
• Потужність – це стосується приладів, які ставлять в приміщеннях і даний параметр вибирається відповідно до розміру приміщення (площею). В описі моделей наводяться таблиці, за якими підбирається відповідний прилад;
• Комплектація – тубуси (насадки) для лікування;
• Габарити – апарати, розміром до 60 см, простіше зберігати;
• Ціна – залежить від типу лампи і виробника;
• Універсальність – застосування для лікування і обробки приміщень.
 
Правила застосування кварцових ламп
 
Використовуючи прилад для лікувальних цілей, обов'язково надягайте окуляри (в більшості моделей входять в комплектацію). Ділянки, які не плануєте опромінювати, закривайте одягом або рушником. Після включення почекайте 5 хв для встановлення стабільного робочого режиму і потім починайте сеанс. При опроміненні, лампу поставте на відстані 0,5 м. Час процедури залежить від моделі – читайте в інструкції. Його необхідно поступово збільшувати з 50 сек до 3 хв. Наступні процедури на 1 хв, а вплив на ділянку не більше п'яти сеансів (один на добу). Збільшення часу проведення процедури призводить до пігментації і сухості шкіри. Повторне включення приладу можливо через 15 хв після охолодження.  
 
Будьте уважні!
 
Не проводьте сеанс, якщо у вас температура тіла вище норми або недавно перенесли серйозне захворювання. Перед початком застосування, проконсультуйтеся з лікарем, особливо якщо у вас дуже суха шкіра або ослаблений організм. У разі, коли після опромінення, починає боліти голова, з'являється запаморочення, нервове роздратування і інші неприємні ознаки – припиніть процедури. У деяких людей є індивідуальна непереносимість сонячного ультрафіолету, в даному випадку кварцування також може бути протипоказано. Пам'ятайте про пожежну безпеку.
При правильній експлуатації, кварцова лампа стане кращим помічником і забезпечить безпеку вам і оточуючим.  
 


Коментарі до статті
А віруси лампа знищує?
чи лікує кварцування коросту
Добридень!
Перш ніж користуватися лампою проконсультуйтеся про протипоказання та відповідне дозування з лікарем.
Показання для застосування УФ-променів:

гострі та хронічні захворювання суглобів
бронхіт
аденоїди
алергічний нежить
бронхіальна астма
гострі респіраторні захворювання піднебінних мигдаликів
захворювання органів дихання
запалення ЛОР-органів (вухо, горло, ніс): ангіна, риніт та ін.
захворювання жіночих статевих органів
захворювання шкіри
захворювання периферичної нервової системи
рани (місцеве опромінення)
компенсація ультрафіолетової недостатності з метою підвищення опірності організму різним інфекціям
нестача вітаміну D
профілактики рахіту
при туберкульозному ураженні кісток
хвороби внутрішньосмугових та слизових оболонок тіла людини
міозит
неврит
трофічні виразки та пролежні/


Вам також може бути цікаво

Як користуватися кварцовою лампою ?
Як користуватися кварцовою лампою ?
Кварцова лампа - ртутна газорозрядна лампа , в результаті роботи якої утворюються ультрафіолетові промені , широко використовувані в лікувально - профілактичних установах , офісах і в домашніх умовах .
29.08.2016
Детальніше
Бактерицидні та кварцові лампи та їх переваги
Бактерицидні та кварцові лампи та їх переваги
Чим відрізняються бактерицидні та кварцові лампи.
18.10.2013
Детальніше
Де купити кварцову лампу ?
Де купити кварцову лампу ?
Кварцові лампи спочатку використовувалися медиками , як прилади для знезараження повітря
29.08.2016
Детальніше
ТОП - 5 виробників кварцовою лампи
ТОП - 5 виробників кварцовою лампи
Кварцові бактерицидні лампи стали популярними приладами , що відносяться як до групи медтехніки , так і до побутового класу .
29.08.2016
Детальніше
Розгорнути