Як користуватися кварцовою лампою ?

Дата публикации: 29.08.2016
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Кварцова лампа – ртутна газорозрядна лампа, в результаті роботи якої утворюються ультрафіолетові промені, широко використовувані в лікувально-профілактичних установах, офісах і в домашніх умовах.
У бактерицидних опромінювачів можуть бути встановлені кварцові лампи – з колбою з кварцового скла і УФ-лампи – з увіолетового скла. Відмінність полягає в тому, що при роботі опромінювача з кварцового скла у великій кількості продукується озон, який не пропускають лампи з увіолетового скла.
 

Принцип дії

 
УФ-випромінювання кварцової лампи – це частина спектра електромагнітних хвиль (довжина – 205-315 нм), яка згубно впливає на ДНК ядра клітини, в результаті чого клітина руйнується, порушується дихальний процес і мікроорганізми гинуть.
УФ-промені найбільш активні з усього світлового спектру, При підвищеній активності і високу проникаючу здатність, глибина проникнення в підшкірні шари мінімальна (до 1 мм). Тому їх вплив обмежується поверхневими шарами опромінюваних ділянок слизових оболонок і шкіри.
 

Область використання

1. Кварцування приміщень, поверхонь і повітря з метою знезараження і запобігання передачі різних інфекцій повітряно-крапельним шляхом;
2. Кварцування організму людини.
 

Проводиться при:

 
- Гострих і хронічних патологічних станах суглобів (артритах, артрозах);
- Хворобах верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів (риніти, отити, бронхіт та інші);
- Захворюваннях жіночих статевих органів;
- Порушеннях цілісності шкірного покриву і шкірних захворюваннях;
- Ураження кісткової тканини туберкульозною паличкою;
- Для профілактики виникнення рахіту, підвищення імунітету і активізації опірності організму інфекціям.
 
Використання кварцевателей в домашніх умовах
 
Раніше процедури з використанням кварцових опромінювачів проводилися тільки в умовах ЛПУ. Сьогодні вони відносяться до категорії домашня медтехніка і з успіхом використовуються для проведення процедур в домашніх умовах.
Для отримання максимального ефекту і забезпечення безпеки при роботі облучателей, необхідно ретельно підбирати лампу відповідно до розмірів приміщення і дотримуватися правил її використання.
 
Правила кварцування повітря і поверхонь
 
Проводиться в приміщенні при частих захворюваннях членів сім'ї, в момент епідемій ГРЗ і ГРВІ, в приміщеннях, де буває велике скупчення народу. Для цієї мети доцільно використовувати бактерицидні УФ-опромінювачі, які могутніше простих кварцових опромінювачів. Довжина хвилі 253,7 нм.
 
1. Необхідно врахувати квадратуру кімнат, в яких проводиться знезараження, і вибрати потужність лампи.
При висоті стель від 2,5 до 3 м:
- 15-20 м ² (40-50 м ³) – 15 ВТ;
- 25-35 м ² (65-90 м ³) – 30 Вт;
- 40-50 м ² (100-125 м ³) - 36 Вт.
2. При включенні обов'язково треба звільнити приміщення від тварин, рослин і вивести людей;
3. Лампа включається на ½ години, після цього її вимикають і залишають до повного охолодження;
4. Обслуговуючий персонал повинен бути в захисних окулярах. Якщо лампа стаціонарна, краще вивести вимикач за межі кімнати, що забезпечить повний захист;
5. При роботі опромінювача з лампою з кварцового скла утворюється озон, який володіє протигрибковим дією і згубний для патогенної мікрофлори – бактерії, вірусів, спорових мікроорганізмів, однак у великих кількостях шкідливий для здоров'я людини. Тому, після виключення такого кварцевателя, необхідно провітрити кімнату.
 
Правила кварцування людини
 
Кварцові лампи для будинку використовуються не тільки для знезараження повітря і поверхонь обстановки, але і для обробки шкірних покривів і слизових оболонок людини. З метою економії краще вибрати універсальний варіант, який можна використовувати для обробки атмосфери, а також для внутрішньопорожнинного і зовнішнього опромінення людини.
Процедура кварцування тіла повинна бути рекомендована лікарем із зазначенням дози і тривалості, проводити її за самостійним розсуд не рекомендується, особливо це стосується маленьких дітей.
1. При обробці УФ-променями людина повинна надіти захисні окуляри (купуються окремо або в комплекті з апаратом). Всі ділянки тіла, які не підлягають обробці, повинні бути закрити рушником;
2. Лампа включається на 5 хвилин перед початком сеансу для стабілізації робочого режиму;
3. Відстань до оброблюваної ділянки – 50 см;
4. Перед сеансом опромінення на шкіру необхідно нанести тонкий шар сонцезахисного крему або масла і рівномірно розподілити його по ділянці, який необхідно обробити;
5. Перший сеанс опромінення повинен бути не більше 30 секунд. Кожен наступний – зростає на 0,5-1 хвилину, поки тривалість не досягне 3-х хвилин. Кількість сеансів в день – 1, всього повинно бути не більше 5-ти сеансів. Якщо тривалість сеансів буде необгрунтовано збільшена, це може привести до небажаної пігментації і пересушування шкірного покриву;
6. Після сеансу лампа вимикається, наступна обробка проводиться не раніше ніж через 20 хвилин;
7. Процедури з використанням УФ-опромінювачів не рекомендуються при підвищеній сухості шкіри, схильної до тріщин і лущення, в цьому випадку можлива заміна на дарсонваль. Не слід проводити кварцування при підвищеній температурі тіла або загальної слабкості;
8. При проведенні процедур, необхідно стежити за станом пацієнта. При виникненні головного болю, запаморочення, нервового перезбудження, лікування відміняють.
 
Рефлектор Мініна
 
Зручним пристроєм для домашнього застосування є синя лампа Мініна (рефлектор), в якій використовується інфрачервоний діапазон електромагнітного випромінювання (ІК-промені ). Глибина проникнення в епідермальні шари становить 60 мм.
 
Показання для застосування:
 
- Простудні захворювання ЛОР-органів (ГРЗ, ГРВІ);
- Травми і пошкодження шкірного покриву;
- Косметичний і лікувальний догляд за шкірою тіла та обличчя.
 
Дії:
 
- Стимулює і зміцнює імунну систему, має загальнозміцнювальну дію;
- Покращує лімфотоку і кровообіг, активізує обмінні процеси;
- Сприяє регенерації шкірних покривів, з бактерицидною дією;
- Зміцнює судинні стінки і зменшує в'язкість крові;
- Покращує проходження нервових імпульсів;
- Виявляє знеболюючий і протизапальний ефекти.
 
Пристрій
 
Дзеркальна полусферическая поверхню з нержавіючої сталі – відбивач, в центрі якої синя лампочка, фокусує і направляє промені на об'єкт.
Згинається ручка і пристрій для підвішування дозволяє розташувати лампу для повного покриття променями необхідного ділянки тіла.
 
Правила використання
 
1. Тривалість сеансу – для дорослих – 10-20 хвилин, для дітей – 5-10 хвилин;
2. Кількість сеансів в день 3-4, для курсу достатньо 25 сеансів;
3. Краще становище пацієнта – лежачи, напрямок променів – під кутом;
4. Відстань до оброблюваного об'єкта 30-50 см. Якщо відчувається печіння, лампа піднімається вище;
5. Очі пацієнта повинні бути закриті або захищені спеціальними окулярами;
6. Не можна прогрівати при підвищеній температурі.


Коментарі до статті
Чи досить того щоб прокварцувати маску ??
Доброго дня, Петро Йосипович. Рекомендуємо для надійності випрати маску, та ще й пропрасувати.


Вам також може бути цікаво

Бактерицидні та кварцові лампи та їх переваги
Бактерицидні та кварцові лампи та їх переваги
Чим відрізняються бактерицидні та кварцові лампи.
18.10.2013
Детальніше
Що таке кварцові лампи ?
Що таке кварцові лампи ?
Кварцування - стандартна процедура в лікувальних установах , а й вдома її стали проводити все частіше , набуваючи для цього спеціальні кварцові лампи , звані ще облучателями бактерицидними .
05.09.2016
Детальніше
Де купити кварцову лампу ?
Де купити кварцову лампу ?
Кварцові лампи спочатку використовувалися медиками , як прилади для знезараження повітря
29.08.2016
Детальніше
ТОП - 5 виробників кварцовою лампи
ТОП - 5 виробників кварцовою лампи
Кварцові бактерицидні лампи стали популярними приладами , що відносяться як до групи медтехніки , так і до побутового класу .
29.08.2016
Детальніше
Розгорнути