Як вибрати кварцову лампу ?

Дата публикации: 29.08.2016
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Кварцування - це процес обробки повітря в приміщенні з метою знезараження, в результаті якої повітря очищається і насичується озоном за допомогою спеціальних пристосувань – кварцових ламп.
Кварцова лампа - це газорозрядна ртутна лампа з колбою з кварцового скла, призначена для отримання ультрафіолетових променів.

Особливість кварцової лампи

Кварцові скло, з якого виготовлена лампа, має особливість, яка полягає в тому, що воно разом з УФ-променями виробляє велику кількість озону. Сприятливий вплив на організм можуть надавати тільки мінімальні кількості озону, у великій кількості цей газ може призвести до пошкодження легенів, виникненню алергічних реакцій, різі в очах, головним болем, нудотою.   Концентрація озону в повітрі робочого приміщення не повинна перевищувати 0,1 мг / м3 (0,1 мкг / л).
Він руйнує мікрофлору і запахи.
Для опромінення без утворення озону необхідна кварцова лампа з УФ-облучателем   (бактерицидна лампа)
 

Область застосування

Загальне опромінення:
- Лікувально-профілактичні установи. Кварцування проводиться в лікарняних палатах, операційних, маніпуляційних, кімнатах для персоналу, підсобних приміщеннях;
- Кімнати, де постійно проживають люди (квартири, приватні будинки);
- Приміщення в санаторіях, дитячих установах (школах, дитячих садах), офісах;
- Обробка предметів обстановки, посуду та інших побутових предметів;
- Обробка продуктів харчування з метою збільшення терміну їх зберігання.
 

Принцип дії ультрафіолетової кварцової лампи

 
Ультрафіолетові промені, які продукуються лампою, надають на мікроорганізми патогенний (згубний) вплив. Вони поглинаються протоплазми мікробної клітини і викликають руйнування ДНК, порушення процесу дихання мікрокліток, перешкоджають синтезу ДНК. Всі ці дії зупиняють розвиток, розмноження і викликають загибель мікробних клітин.
 
Класифікація за типом конструкції
 
Всі кварцові ультрафіолетові лампи діляться на дві групи
- Відкритого типу. В опромінювач цього типу УФ-промені вільно поширюються по всьому оброблюваного приміщення. Це найефективніший метод знезараження поверхонь;
- Закритого (реціркуляторного) типу. У цих опромінювач УФ-промені сконцентровані в закритому, обмеженому просторі. Повітря знезаражується при його надходженні всередину лампи через спеціальне вентиляційний отвір. Після дезінфекції повітря міститься всередині лампи і звідти потрапляє в приміщення. Лампи такого типу використовуються в приміщеннях, де знаходяться люди і рослини.
 
Використання кварцових ламп в домашніх умовах
 
Раніше кварцові ультрафіолетові опромінювачі використовувалися тільки в лікувально-профілактичних установах. Сьогодні облучатели відносяться до категорії домашня медтехніка , так як вони можуть використовуватися в домашніх умовах для очищення і стерилізації атмосфери і лікування деяких захворювань. При виборі бактерицидного опромінювача необхідно врахувати характеристики моделей і вибрати найбільш підходящі.
 
Що необхідно врахувати при виборі УФ-лампи
 
1. Потужність лампи
- 15 Вт - використовуються в приміщеннях з площею 15-20 м ², в 25-35 м ² при висоті 2,5-3 м. Обсяг приміщення 65-90 м ³. Це дуже вигідна модель, так як вона підходить для кімнат з площею від 15 до 35 м ². Якщо в будинку немає приміщень з більшою площею, немає необхідності купувати більш потужну лампу, при цьому її можна використовувати для менших приміщень;
- 36 Вт - призначені для обробки приміщень, квадратура яких 100-125 м ³. Площа – 40-50 м ², при висоті стель 2,5-3 м.
 
2. Тип опромінювача, який застосовується в кварцовою лампі
- Відкритого типу. Такий опромінювач слід вибирати в тому випадку, коли обробці буде піддаватися вся кімната і поверхні в ній. Вона створює ненаправленої потік УФ-випромінювання, який стосується всіх поверхонь. Слід пам'ятати, що при роботі такого опромінювача необхідно звільнити кімнату від рослин, тварин і людей. Після проведення обробки необхідно обов'язково провітрити приміщення для того, щоб видалити надлишок озону, що утворився в результаті роботи лампи;
- Закритого типу, які використовуються для спрямованої обробки конкретних об'єктів;
- Універсальні (УФО-кварцові лампи) – екрановані лампи, використовувані для знезараження повітря і проведення внутрішньопорожнинного і зовнішнього опромінення:
· Терапевтичні процедури – лікування запальних захворювань в отоларингології, опромінення при артритах;
· Хірургічні процедури – знезараження гнійних ран, пролежнів, маститів, виразок, обморожень;
· Стоматологічні процедури – при лікуванні стоматиту, пародонтозу;
· При лікуванні шкірних захворювань – стрептодермія, гнійні запалення і інші шкірні патології
Універсальний опромінювач - найкомфортніший для домашнього використання, так як ці апарати комплектуються тубусами для проведення кварцування ротової, вушної, носової порожнин. Опромінювач такого типу дозволяє знезаражувати повітря в приміщенні і проводити терапевтичні процедури в комплексі лікування. При придбанні універсальної кварцової лампи, треба ретельно вивчити властивості матеріалу, з якого виготовлені комплектуючі. Вони повинні піддаватися обробці різними дезінфікуючими засобами.
 
3. Розміри кварцової лампи грають роль в тому випадку, якщо буде проводитися опромінення всередині закритих просторів. Наприклад, в холодильнику, або побутовому шафі. Для цих цілей необхідно вибирати невелику кварцову лампу. Також враховуються розміри ванної кімнати і кухні, якщо опромінення проводиться саме в них. Громіздка, велика лампа утруднить переміщення лампи всередині приміщення.
 
4. Тип кріплення.
 
За цією ознакою облучатели поділяються на два класи:
 
- Переносні, які переміщуються з приміщення в приміщення для їх обробки. При використанні такої лампи можна заощадити на покупці. Її встановлюють таким чином, щоб випромінювання охоплювало всю кімнату і досягало кожного куточка. Перевага такої лампи полягає в тому, що вона пересувається по кімнаті. Якщо кімната має ніші, опромінюється кожен куточок. Якщо опромінюється предмет, промені прямують прямо на його поверхню. Є можливість встановити лампу на підставку з колесами, це полегшує переміщення;
- Стаціонарні облучатели встановлюються в приміщеннях, які повинні постійно піддаватися обробці (маніпуляційні, операційні та інші кімнати). Стаціонарна установка дозволяє вивести вимикач за межі кімнати, убезпечивши при цьому обслуговуючий персонал.
При цьому лампа розміщується горизонтально на стінці приміщення, відстань від стелі 20-30 см.


Коментарі до статті
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, яку лампу потрібно для обробки кімнат при стрижучому лишаї, щоб вбивати його суперечки на предметах, меблях, килимах?
Добрий день! /ua/cat_573.htm Бактерицидні лампи
Доброго ранку,підкажіть будь ласка яку мені купити лампу для папи,він має поясничний лишай і нам сказали що потрібно йому кварцувати
Скажіть , будь ласка, чи допомагає лампа в шкільному приміщенні при коронавірусі. Якщо так, то яку придбати?
Доброго дня, Ірина! Кварцова лампа - це джерело ультрафіолетових променів з довжиною хвилі від 205 до 315 нм. Тривала дія променів руйнує клітинну структуру бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів, розриваючи зв'язку в ДНК, що призводить до їх загибелі. Причому кварцування вбиває не тільки віруси, але і взагалі будь-які живі мікроорганізми: цвіль, бактерії, грибок. Саме тому його так часто застосовують в приміщеннях медичних установ. Лікарі стверджують, що COVID-2019 може жити на поверхні поза організмом до 10 годин. Ось тут кварцування буде дуже до речі. Лампа стане в нагоді і для обробки предметів одягу. Правда, опромінення іноді викликає вицвітання тканин.

Кварцування приміщення виконується протягом 30 - 40 хвилин. Потім його потрібно провітрити протягом 5 - 7 хвилин. Намагайтеся проводити кварцування мінімум два рази на день.

Ви маєте можливість придбати кварцеву лампу за посиланням:
/cat_573.htm
купили кварцову лампу через інтернет – вона дуже схожа на просту, денного світла. Підкажіть, як переконатися, що це кварцова лампа?
Цікавлять лампи кварцові та опромінювачі
Добридень! Мені потрібна кварцова лампа для носа. Яку виробнику краще, Новатор чи Бактосфера? Дякую
Добридень! Обидва ці українські виробники відмінно зарекомендували себе на ринку. Якщо ви вибираєте між конкретними моделями цих двох фірм, то можете подивитися порівняння кварцувальників на нашому сайті та визначитися з вибором, виходячи з характеристик, відгуків та ціни.


Вам також може бути цікаво

Багатофункціональність і доступність: види кварцових ламп і їх застосування
Багатофункціональність і доступність: види кварцових ламп і їх застосування
Щоб запобігти спалаху інфекційних захворювань, треба регулярно проводити очистку та стерилізацію навколишнього повітря там, де буває багато людей, наприклад в поліклініках, дитячих установах, залах конференцій і зборів та подібних приміщеннях.
01.09.2017
Детальніше
Як вибрати прилади для очищення і зволоження повітря?
Як вибрати прилади для очищення і зволоження повітря?
Щоб поліпшити стан навколишнього повітря - видалити шкідливі домішки і бактерії, зволожити і іонізувати повітря, треба обзавестися сучасної кліматичної технікою, до якої відносяться, іонізатори, зволожувачі, очищувачі повітря, бактерицидні опромінювачі, кондиціонери, соляні лампи та інші корисні пристрої.
10.11.2018
Детальніше
Профілактика грипу: 5 відмінних способів
Профілактика грипу: 5 відмінних способів
Останнім часом все частіше і частіше спалахують епідемії грипу, який небезпечний своїми ускладненнями - порушенням роботи серця, запаленням оболонок головного мозку, запаленням легенів. Саме тому, так важлива своєчасна профілактика від грипу, що дозволяє уникнути захворювання або значно полегшити його перебіг і наслідки.
20.01.2020
Детальніше
Розгорнути