Кварцові і інфрачервоні лампи : основні відмінності

Дата публикации: 29.08.2016
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Прилади для кварцування і лампи інфрачервоні вже давно з розряду медичної техніки перейшли в побутову область. Ці лампи застосовуються в дитячих установах, салонах краси, офісах; в житті людей, що піклуються про своє здоров'я і здоров'я близьких. Щоб розуміти відмінності між лампою для кварцування і інфрачервоною лампою, варто розібратися в принципі їх впливу і корисних для здоров'я людини функціях.

Лампи кварцові

Мета застосування кварцового випромінювача – знезараження повітря і поверхонь. Спочатку їх дезінфікуючий властивість застосовувалося в медицині. Шляхом опромінення повітря очищається від мікробів, вірусів, найдрібніших шкідливих мікроорганізмів, алергенів, грибків і плісняви. Лікарі використовували раніше і зараз застосовують знезаражувальне вплив і лікувальний ефект кварцової лампи в лікувальних кабінетах, операційних, пологових відділеннях. Сьогодні кварцові лампи УФ випромінювання доступні всім. Їх використовують в дитячих садах, школах, в місцях скупчення людей; будинки, коли виникає необхідність очищати повітря від шкідливих бактерій і вірусів.

Різновиди кварцевателей

Бактерицидні опромінювачі діляться на два види: відкритого і закритого типу роботи. Відкриті кварцові лампи відносяться до приладів вузького профілю. Їх недоліком є те, що під час дезінфекції приміщення залишають люди, тварини, виносяться рослини. Після процедури кімната провітрюється. При цьому дотримуватись правил обережності: на рефлектор ні в якому разі не можна дивитися, в іншому випадку можливий опік слизової лазу. Тому кварцові лампи відкритого типу не рекомендуються в застосування в дитячих установах. Але при цьому, відкриті бактерицидні опромінювачі конкурентоспроможні в своїй ціні. Їх купують бутіки, приватні медичні кабінети або громадські організації.
Популярністю користуються сучасні кварцові лампи закритого типу. Їх принцип роботи більш безпечний: брудне повітря всмоктується в корпус приладу; проходить через фільтр; Кварц за допомогою ультрафіолетового опромінювання вбудованої безозонову лампи; далі повітря ще раз проходить через фільтри і вже повністю очищеним виганяється з приладу. Так як весь процес опромінення відбувається всередині приладу, кварцові лампи закритого типу абсолютно безпечні. Під час їх роботи в приміщенні можуть бути дорослі, дитина, тварини, кімнатні рослини.

Бактерицидні опромінювачі розрізняються по потужності і ефективності. Технічні відмінності:

  • Площа впливу. Існують рециркулятор для очищення повітря в приміщеннях до 30 м.кв., а є прилади, здатні дезінфікувати площі понад 80м.кв.
  • Швидкість прогону повітря. Чим більше в приладі встановлено вентилирующих пристроїв (вентиляторів) і чим більше їх потужність, тим вище ефективність роботи приладу.
  • Потужність ультрафіолетових ламп. Кількість ультрафіолетових ламп буває від 1 до 4-5. Чим вище пік ультрафіолетового випромінювання лампи, тим продуктивніше її вплив на шкідливі мікроорганізми.
  • Ресурсний (час) роботи ламп. В інструкції, як правило, зазначено термін, протягом якого лампа працює без перебоїв і ефективно – від 5 000 до 9 000 годин. Після закінчення ресурсного терміну, лампа ультрафіолетового випромінювання підлягає заміні.
  • Спосіб установки. Рециркулятори можуть бути стаціонарними (підлоговими) або мобільними. Якщо проділ оснащений довгим шнуром, його кріплять на стіні, стелі, меблів. Стаціонарні прилади кріпляться на штативі, висота якого може регулюватися.
Лампи інфрачервоні
Прилади інфрачервоного опромінення часто застосовуються при лікуванні великого спектра хвороб: захворювання шкіри, лікування гнійних ран і опіків. Опромінення застосовується в стоматології, хірургії, в терапії допомагає при запаленні органів дихання. Якщо раніше інфрачервоні лампи використовувалися в медичних кабінетах, в сучасному житті вони вже зайняли свою нішу в домашній медтехніки. Зігріваючими і опромінюють лампами типу Сонечко в домашніх умовах допомагають при перших ознаках нежитю, запалення вуха, лікуванні ангіни, при косметичних процедурах пов'язаних з шкірних покривів. Помічений хороший знеболюючий ефект від прогрівання при ударах за допомогою лампи інфрачервоної.
Лампи інфрачервоні мають зігріваючий ефект. Так само вплив інфрачервоного випромінювання використовують для ряду терапевтичних процедур.
Корисні властивості інфрачервоного випромінювання:
·         Дратуються шкірні рецептори, за рахунок чого поліпшується кровопостачання
·         На клітинному рівні стимулюється активність, енергообмін організму людини
·         Розслабляються гладкі м'язи
·         Поліпшуються процеси метаболізму
·         Розширюються судини, поліпшується кровообіг
·         Поліпшується обмін речовин
 
Розрізняються лампи інфрачервоні по потужності, кількості теплових режимів, мобільності і площі впливу опромінення. Як правило, для будинку набувають малогабаритні легкі прилади, які прості у використанні, з легкістю можуть направляти інфрачервоне випромінювання на необхідну ділянку. Добре, якщо прилад може змінювати кут нахилу і має функцію активного провітрювання.
Перш ніж придбати інфрачервону лампу, варто проконсультуватися з лікарем. Є спектр захворювань, при яких тепловий вплив приладу протипоказано. Перед застосуванням необхідно досконально вивчити інструкцію по умовам і режиму проведення лікувальних процедур.
Висновок
Якщо вибирати який з приладів більш необхідний в повсякденному житті, напрошується висновок про те, що і кварцовий опромінювач і лампа інфрачервона незамінні в побуті, той і інший піклуються про здоров'я людини. Кварцування повітря допомагає уникнути вірусних інфекцій під час загострення ГРВІ, так як через вдихаємо повітря відбувається інфікування небезпечними для здоров'я людини вірусами і бактеріями. Так само кварцова лампа необхідна, коли в будинку є маленькі діти грудного віку. Ультрафіолетове опромінення здатне знезаражувати повітря, поверхні в приміщенні: меблі, посуд, одяг. Ультрафіолетове опромінення позбавляє від цвілі і пилових кліщів в приміщенні.
 
Інфрачервоне випромінювання   і тепло допоможе і дорослим і малюкам при перших ознаках застуди. За допомогою інфрачервоної лампи проводять косметичні омолоджуючі процедури не виходячи з дому. Так само інфрачервона лампа незамінна в життя спортсменів: з її допомогою знімаються м'язові затиски, больові відчуття після тренувань або після травм.
 
Єдина відмінність між цими приладами полягає в тому, що інфрачервоні лампи не потребують заміни. При активному використанні ультрафіолетового рециркулятора, його комплектуючі безозонову лампи періодично змінюють на нові.
Цінова політика виробників домашньої медтехніки дозволяє придбати ці незамінні прилади практично кожної сім'ї. Їх довгий термін служби виправдовує вкладені кошти.


Коментарі до статті
Розгорнути