Для чого потрібен пульсометр ?

Дата публикации: 22.07.2016
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Виміряти частоту серцебиття, відстежувати його в реальному часі, записати дані для подальшого використання, допоможе пульсометр. Дані монітори серцевого ритму стануть корисним і необхідним помічником тим, хто займається спортом, починаючи з довгих піших або велосипедних прогулянок і закінчуючи інтенсивними тренуваннями в залі. Лікарі рекомендують даний прилад з категорії домашня медтехніка людям, що страждають серцевими захворюваннями, яким потрібно контролювати пульс.  

Конструкція пульсометрів

Прилади виглядають, як наручний годинник і розрізняються за типом конструкції:
1. Більшість моделей складаються з 2-х частин датчика і пристрою одержувача. Датчик, в залежності від типу приладу, кріпиться:
- Під грудьми;
- На вусі;
- На пальці.
2. Пульсометри з вбудованим датчиком – інформація про ЧСС зчитується з зап'ястя (виробники MIO і Beurer). Вони коштують дорожче, ніж з окремим датчиком, проте все частіше саме їм віддають перевагу.

Чому корисно знати пульс?

Завдяки тому, що за допомогою пульсометра користувач контролює ЧСС, людина підбирає для себе оптимальний тренувальний режим, силові навантаження і визначає час перерв. Нормальна частота скорочень серцевого м'яза 70-80 уд / хв. Поступово підвищуючи навантаження, інтенсивність і темп занять, пульс частішає і сягає небезпечної межі - 220 ударів. Але тренуватися з підвищеним пульсом загрожує для здоров'я. Це негативно позначається на роботі серця і викликає стрес організму. Якщо значення пульсу під час спортивних занять менше 100 ударів – ефекту теж не досягти. Для кожного організму свої кордони пульсу (мінімум і максимум), виходити за які не слід. Щоб кожне тренування приносила користь, важливо правильно розподіляти сили і навантаження. Для вирішення даного завдання і потрібні пульсометри.

Чому пульсометри необхідні спортсменам?

Купити пульсометр для занять спортом важливо, щоб відстежувати уникнути перенапруги і перевантажень в період підготовки до змагань. Початківців спортсменів даний прилад вчить дозувати навантаження. ЧСС безпосередньо впливає на якість тренувань. Справа в тому, що при фізичних навантаженнях людина не відчуває на 100%, то що « переживає » серце – стомлено воно після виснажливого тренування або організм ще не працює на межі можливостей. За допомогою пульсометра можна самостійно зрозуміти чи варто від розминки переходити до серйозної тренуванні або ще рано. Прилад просигналізує, що пора зробити перерву і відпочити для відновлення серцевого ритму. Не покладайтеся на внутрішні відчуття, які бувають оманливі і призводять до неприємних наслідків – проблемам в роботі серця. Пульсометр годинник дозволять, глянувши на дисплей під час тренування, визначити для себе допустимі навантаження.
Фахівці визначили наступні зони для ефективних тренувань:
1. Терапевтична (безпечна) зона – частота пульсу 60-70% МЧСС (максимального пульсу), підходить для спортсменів новачків. У такому ритмі б'ється серце під час розминки або швидкої ходьби;
2. Зона « Фітнес » (Схуднення) – пульс 70-80% МЧСС. Тренуючись в такій зоні, активно спалюються жири. Зазвичай даний показник пульсу при підйомі-спуску по сходах, бігу підтюпцем;
3. Аеробне зона – пульс 80-90% МЧСС. Спалюються як жири, так і вуглеводи, такий показник пульсу буває у тих, хто займається спортивними танцями або аеробікою;
4. Анаеробна зона – пульс 90-95% МЧСС. Дана величина пульсу характерна для лижників, ковзанярів, велосипедистів і при заняттях іншими активними видами спорту. « Тренуються » витривалість і сила;
5. Зона максимального навантаження – більше 95% МЧСС. Ця зона для професіоналів, організм уже на межі, тому звичайним людям не можна брати таку високу планку – небезпечно для здоров'я.  
Якщо спортсмен перейде межу, пульсометр подасть звуковий сигнал і буде зрозуміло, що необхідно зменшити або, навпаки, додати обертів.
Пульсометри для різних видів спорту
• Для велоспорту - модель по типу бортового комп'ютера, розташованого на кермі. В даних приладах на монітор виводиться не тільки пульс, а також швидкість пересування, кількість оборотів педалей і GPS дані про трасі.
• Для мультиспорту – годинник пульсометри з датчиком. Місце кріплення датчика: вухо (як кліпса), палець (як перстень), під грудьми (в області серця) на ремені. Вони підходять для бігунів, лижників і ін. Такі пульсометри з широкими функціональними можливостями: показують тривалість тренування, середню швидкість, кращі результати, час, за який був пройдений коло. Вони визначають режим навантаження виходячи з індивідуальних показників ЧСС. Деякі моделі йдуть з крокоміром і датчиком GPS.
• Для фітнесу – вражають своїми можливостями. Залежно від функціональних особливостей моделі, вони видають дані про витрату калорій, обсязі спалюваного жиру, індивідуально визначають допустимі навантаження. Пульсометри запам'ятовують план тренування, показують персональний прогрес.
• Для плавання – розроблені спеціальні водонепроникні моделі.
Про користь пульсометра
Використання пульсометра дає наступні переваги:
- Дає змогу побачити, як організм реагує на навантаження (бачити пульс, витрата калорій і ін.);
- Показує межу скорочень серця, яку не слід переступати;
- Попереджає про небезпеку перевантажень при серйозних тренуваннях;
- Допомагає визначити інтенсивність занять;
- Показує результати занять - досягнутий прогрес;
- Визначає зону максимального ККД тренувань;
- Налаштовує індивідуальні програми.
Пульсометр корисний професійним спортсменам і любителям. Завдяки йому відкриється дорога в спорт людям з ослабленим здоров'ям, адже легкий фітнес показаний навіть тим, хто страждає серцевими захворюваннями.
 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсометр для бігу?
Як вибрати пульсометр для бігу?
Завдяки функціональним можливостям пульсометрів, користувач дізнається не тільки частоту серцевих скорочень, а й іншу корисну інформацію про стан організму і свої досягнення.
15.12.2016
Детальніше
Як вибрати пульсометр ?
Як вибрати пульсометр ?
Пульсомірів називають пристрій, що вимірює і відстежує частоту серцевих скорочень ( пульс ) під час тренувань .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 5 моделей пульсометрів
ТОП - 5 моделей пульсометрів
Основні критерії , за якими користувачі і експерти виділили ТОП кращих моделей : точність , зручність , співвідношення ціна / якість , надійність , довговічність , сервісне обслуговування .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 3 виробників пульсометрів
ТОП - 3 виробників пульсометрів
Сьогодні на ринку пропонуються пульсометри різних брендів , що відрізняються типом конструкцій , кріпленням датчика і способом передачі інформації . Щоб не загубитися в такому достатку , виділили параметри , за якими склали рейтинг виробників пульсометрів .
25.07.2016
Детальніше
Розгорнути