Що таке пульсометр ?

Дата публикации: 22.07.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Виміряти частоту серцебиття і здійснити моніторинг в різних умовах допоможе спеціальний пристрій - пульсометр. Завдяки йому контролюється робота серцево-судинної системи і аналізується стан при медичних дослідженнях. Даний тип пристроїв використовують при заняттях фітнесом, кардиотренировках, у велоспорті, бігу та інших видах спорту. Пульсометр допомагає дізнатися ЧСС і визначити потрібний темп тренування, тривалість перерв під час занять, які потрібні для відновлення нормального серцебиття.

Принцип роботи пульсометра

Функціонування даних пристроїв аналогічно тому, як знімається електрокардіограма. Сигнали, які виникають при скороченні серцевого м'яза, передаються з датчика, прикріпленого до тіла, на приймаючий пристрій. Приймач обробляє отримані сигнали і виводить свідчення на дисплей. Отримані дані зберігаються, щоб переглянути після закінчення тренування. Пульсометри розрізняються за типом конструкції, кріпленням, датчиком, способом передачі сигналу, функціями та ін.
Типи пульсометра
• Сенсорні - дотик запускає процес виміру в годинах (утримання 5-8 сек). Підходять для спортивної ходьби і тривалих прогулянок, коли потрібно вимірювати ЧСС періодично протягом дня, а не постійно. Прилад з категорії домашня медтехніка підходить для самостійної діагностики;
• З нагрудним ременем - оснащені електродом і Кардіопередавачі, які вловлюють серцебиття і передають радіосигнал до годинника. Гідність – отримання безперервного сигналу (постійний моніторинг), багатофункціональність, підходять для всіх видів спорту;
• Годинник-пульсометри - оптичні пристрої, що просвічують кров і, виходячи з отриманих даних, в режимі реального часу визначають пульс. При роботі зі смартфоном користувач планує, аналізує тренування, стежить за маршрутом і швидкістю руху.
 

Спосіб передачі сигналу

 
За способом передачі сигналу прилади бувають бездротовими і дротяними.
1. У пристроях проводового типу датчик з'єднаний дротом з браслетом. Переваги – точність сигналу, фіксуються тільки показники користувача і виключені перешкоди сторонніх сигналів пристроїв, що знаходяться поруч. Вони рекомендуються користувачам, які страждають нерегулярністю серцебиття (аритмія).
2. Бездротові прилади – найбільш поширений і зручний тип, в яких сигнали передаються по бездротовому зв'язку. Вони не заважають рухам і підходять для активних занять (аеробіки, бігу та ін.), Коли потрібні більш енергійні заняття. Бездротовий спосіб передачі буває аналоговим або цифровим, кожен з яких має переваги і недоліки.
 

Різниця між цифровою та аналоговою передачею сигналу

 
Перевага аналогової передачі в тому, що сигнали (ЧСС) зчитуються з датчика приладами (телефони, тренажери та ін.) На відстані до 1 метра. Вони не зручні на груповий тренуванні, оскільки помилково можуть зчитуватися дані з чужого датчика, а ваші – відправляться на пристрій свого друга. Аналогові пульсометри схильні радіоперешкод.
Цифровий сигнал не поширюється на інші прилади, тому на нього можна покладатися. Передача сигналу точніше, ніж у аналогового. Сказати з яким способом передачі даних пульсометр краще, однозначно не можна, кожен користувач вибирає для себе найбільш прийнятний.
 
Конструктивні особливості датчиків
 
Більшість приладів даного типу складаються з 2 частин - браслета і датчика. Розрізняють три основних види датчиків, що кріпляться в різних місцях:
- Датчик вмонтований в браслет;
- Нагрудний датчик, який ременем кріплять на рівні грудей, такий варіант дає точні свідчення;
- Датчик на мочку вуха або палець, дає похибку і може злетіти під час занять.
 
Критерії вибору пульсометра
 
Перш ніж купити пристрій, прочитайте відгуки про виробника. Рекомендується віддати перевагу добре зарекомендували себе брендам, навіть якщо ціна вище.
Ще одна важлива характеристика - харчування пульсометра. Зручніше пристрої зі стандартними елементами живлення – батареями, тому що легко замінити своїми силами. Краще відмовитися від тих, які потрібно міняти в сервісних центрах майстерень.
Важливо, щоб пристрій був комфортним у використанні. Користувачеві має бути зручно спостерігати за показаннями – чіткий дисплей з великими, легко читаються цифрами.
 
Функції пульсометра
 
Залежно від типу моделі пульсометри оснащуються корисними і необхідними функціями. Звичайні сучасні моделі показують дату, час і служать користувачеві годинами, таймером, секундоміром, будильником. Моделі складніше обчислюють середній показник пульсу за тренування, показують витрачені калорії. Корисна функція – сигнал, в разі перевищення частоти серцевих скорочень за допустиму межу. Розроблено пульсометри з компасом і висотоміром. « Просунуті » моделі оснащені GPS приймачем, що визначає пройдена відстань, і можуть будувати графіки навантаження. У деяких з них додаткові функції wi-fi або bluetooth, що дозволяють передавати дані на ПК або мобільний телефон.
 
Де купити пульсометр
 
Купуйте пульсометри в спортивних або спеціалізованих магазинах медтехніки, де на усі товари представлені сертифікати. Там же можна придбати тонометр , щоб крім частоти серцевих скорочень стежити за артеріальним тиском. Ціна на пульсометри залежить від бренду і функціоналу. Якщо вам не потрібен складний прилад, то не варто переплачувати. Прості, але функціональні моделі, наприклад, монітор серцевого ритму PC 3.11 Blue Sigma Sport стоять 950 грн. і вище. Пульсометри (Пульсотахографи) c програмним пакетом і широким функціоналом, такі як модель Beurer PM 90 (Німеччина) коштують близько 5700 грн. Вони навіть можуть заміряти висоту – зручно для альпіністів, лижників і ін. У них, крім поточної і максимальної висот, відображаються дані про виконаному підйомі і кількості спусків. Для професійних спортсменів в сучасних удосконалених, максимально функціональних моделях представлено все необхідне для контролю за тілом і підвищення результатів.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсометр для бігу?
Як вибрати пульсометр для бігу?
Завдяки функціональним можливостям пульсометрів, користувач дізнається не тільки частоту серцевих скорочень, а й іншу корисну інформацію про стан організму і свої досягнення.
15.12.2016
Детальніше
Як вибрати пульсометр ?
Як вибрати пульсометр ?
Пульсомірів називають пристрій, що вимірює і відстежує частоту серцевих скорочень ( пульс ) під час тренувань .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 5 моделей пульсометрів
ТОП - 5 моделей пульсометрів
Основні критерії , за якими користувачі і експерти виділили ТОП кращих моделей : точність , зручність , співвідношення ціна / якість , надійність , довговічність , сервісне обслуговування .
22.07.2016
Детальніше
Для чого потрібен пульсометр ?
Для чого потрібен пульсометр ?
Виміряти частоту серцебиття , відстежувати його в реальному часі , записати дані для подальшого використання , допоможе пульсометр .
22.07.2016
Детальніше
Розгорнути