Додаткові функції пульсометра

Дата публикации: 05.07.2016
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Визначити відповідний режим тренувань, уберегтися від надмірного навантаження і перенапруження організму допоможе пульсометр . Використовуючи такий прилад, заняття спортом стають простіше і ефективніше. Конструкція виглядає, як наручний годинник, в яких датчик фіксує пульс (частоту серцевих скорочень). Носіння таких пристроїв дозволяють контролювати свій стан і бачити порушення серцевого ритму людям з серцево-судинними захворюваннями. Вибір пульсометра залежить від виду спорту. Моделі, як мінімум, відображають інформацію про ЧСС (кількість ударів або відсоток від максимального пульсу), тривалість тренування, поточний час.
 

Прилади розрізняються за призначенням:

- Велоспорт;
- Фітнес;
- Мультиспорт (біг, лижі, спортивна ходьба і ін.).  
 

Як правильно вибрати пульсометр

 
Залежно від моделі, вимірювачі ЧСС оснащуються всілякими додатковими функціями, які залежать від професійного призначення. Вибір залежить від того, для чого ви плануєте їх використовувати. Купуючи модель, слід чітко визначитися, які з функцій необхідні, а від яких легко відмовитися, оскільки надлишок ускладнить управління. Крім того, зрозуміло, що функціональність відбивається на вартості. Який сенс переплачувати за опції, які вам не потрібні. Можна сказати і навпаки, який толк в приладі, де відсутні необхідні функції.
 

Пульсометри для різного спорту

 
• Для велосипедистів - встановлюється на кермо спеціальний велокомпьютер, що показує дані спортсмена, а також інформацію про те, як змінюється кут нахилу, обертання педалей, атмосферний тиск і висота;
• Для бігунів і лижників - на дисплеї відображається загальний час заняття, проходження кіл, розраховується середній і показується найкращий результат. Він допомагає визначити допустимий рівень навантаження і тривалість відпочинку для відновлення нормальної ЧСС. Зустрічаються моделі з датчиком-GPS.
• Для фітнесу – мають найширший функціонал, визначають індивідуальні навантаження, скільки спалено жиру, витрачено калорій. Вони зберігають у пам'яті результати тренувань, це дає змогу побачити, наскільки ефективні заняття.
 
Функціональні особливості пульсометра
 
1. Годинники, секундомір , будильник, час тренування – мінімально необхідні функції.
2. Історія тренувань – запам'ятовується час, ЧСС та ін. на одній (декількох) тренуваннях.
3. Нагадування – зайнятій людині пульсометр нагадує, що пора йти на тренування, в прилад вносять календар занять і він попереджає про майбутню пробіжці або відвідуванні фітнес-центру, також може надсилатися сигнал на смартфон або комп'ютер.
4. Лічильник калорій – показує, скільки калорій витрачено за день і витрачено енергії на тренуванні.
5. Кількість кіл, час проходження кола, середній пульс – необхідно людям, що тренуються на одному і тому ж ділянці, наприклад, пробігає (проїжджає) кола на стадіоні, лічильник кіл допомагає бачити результативність занять.
6. Розрахунок тренувальних зон – в залежності від моделі 3 або 5 зон, визначається автоматично або вводяться вручну. Задається стать, вік і прилад визначає, виходячи з пульсу, коли починається спалювання жирів, вуглеводів, тренується витривалість і ін.
7. Попередження про вихід із зони (звук і / або вібрація) – потрібно людям, яким здоров'я не дозволяє тренуватися в зоні підвищеного пульсу. Користувач знає, коли тренування ефективна, а коли пульс дуже частий, що загрожує перевантаженням або спокійний і навантаження недостатня.
8. Зв'язок з телефоном або комп'ютером – перенесення даних дозволяє бачити й аналізувати інформацію про тренування за допомогою спеціально встановленої програми.  
9. Фітнес-тест для новачків, щоб визначити рівень підготовки і, на підставі цього, прилад обчислює тренувальні зони.
10. Автоматична пауза - зручна на вуличній тренуванні, якщо доводиться зупинитися на світлофорі.
11. GPS – необхідний бігунам, велосипедистам і тим, хто займається ходьбою, а також іншими видами спорту, які вимагають переміщення поза приміщеннями. Така функція показує швидкість і відстань. Розраховується середній, максимальний, поточний показник темпу на колі. Датчик визначає довжину підйомів, спусків, ухили і висоту. Пам'ятайте, якщо необхідно визначати висоту, потрібні моделі пульсометрів з вбудованим барометричним альтиметром – вони більш точні, у звичайного GPS датчика показання завищені. При передачі на ПК, програма відкоригує результат, але на тренуванні точні показники ви не побачите.
12. Створення індивідуальних тренувань – потрібно досвідченим спортсменам, нарощують швидкість, що розвиває витривалість і ін. Можна задати інтервали тренування, пристрій повідомляє (візуальним або звуковим сигналом), коли потрібно прискорити або сповільнити темп.
13. Зміна тренування – для тих, хто змінює заняття, наприклад, бігає, їздить на велосипеді, плаває і потрібно отримувати дані про кожного з даних видів активності.
14. Налаштування екрану – користувач вибирає, які свідчення він хоче бачити на екрані під час занять, а які пізніше переглядати на ПК.
 
Тут перераховані не всі можливості сучасних моделей пульсометрів. При виборі приладу, кожен відштовхується від роду занять та особистих уподобань. Одному подобаються складні багатофункціональні гаджети, які є своєрідним стимулом і показують досягнутий прогрес. Інша людина хоче прилад зручний і простий у використанні. У спеціалізованих магазинах вам запропонують найрізноманітніші моделі на будь-який смак і гаманець.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсометр для бігу?
Як вибрати пульсометр для бігу?
Завдяки функціональним можливостям пульсометрів, користувач дізнається не тільки частоту серцевих скорочень, а й іншу корисну інформацію про стан організму і свої досягнення.
15.12.2016
Детальніше
Як вибрати пульсометр ?
Як вибрати пульсометр ?
Пульсомірів називають пристрій, що вимірює і відстежує частоту серцевих скорочень ( пульс ) під час тренувань .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 5 моделей пульсометрів
ТОП - 5 моделей пульсометрів
Основні критерії , за якими користувачі і експерти виділили ТОП кращих моделей : точність , зручність , співвідношення ціна / якість , надійність , довговічність , сервісне обслуговування .
22.07.2016
Детальніше
Для чого потрібен пульсометр ?
Для чого потрібен пульсометр ?
Виміряти частоту серцебиття , відстежувати його в реальному часі , записати дані для подальшого використання , допоможе пульсометр .
22.07.2016
Детальніше
Розгорнути