Як правильно вибрати контактні лінзи ?

Дата публикации: 06.07.2015
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Популярність контактних лінз в останні роки різко зросла, це й зрозуміло, оскільки, по суті, вони є непомітним, простим і легким у зверненні замінником очок. Носити контактні лінзи можуть практично всі. Їх купують, як люди, яким набридло носити окуляри, так і ті, хто хоче змінити колір очей. Багато модниць з хорошим зором вибирають кольорові, що не покликані поліпшити зір, а просто фарбують очі в інший колір. Людина, яка раніше не носив лінзи, перед їх купівлею повинен проконсультуватися у лікаря-офтальмолога, який дасть рекомендацію яке саме виріб буде більш підходящим, виходячи з існуючої проблеми із зором. Але все ж буде добре, перед придбанням лінз ознайомитися з інформацією, які їх типи існують і дізнатися про їх особливості, переваги і недоліки.  

Відмінності контактних лінз по їх параметрах

1. За еластичності лінзи діляться на жорсткі і м'які. Перші застосовуються при серйозних порушеннях зору (зокрема, при астигматизмі), оскільки за рахунок їх жорсткості можна домогтися збільшення гостроти зору. Другий варіант (м'які вироби) більш затребуваний. М'які лінзи можуть коригувати зір в діапазоні від +20 до -20 діоптрій.
2. За частотою заміни. Жорсткі лінзи можуть носитися до декількох років. М'які лінзи придатні для носіння від 6 місяців до 1 року. Такі терміни для традиційних лінз, але існують і вироби планової заміни: місячні, 3-х місячні, 6-й місячні, а також - частої планової заміни: одноденні, тижневі, 2-х тижневі.
3. По режиму носіння. Є денні контактні лінзи, які надягають вранці, знімаються   перед сном. Вироби гнучкого режиму носіння - застосовуються протягом 2 діб (на ніч не знімаються). Лінзи пролонгованого режиму – носяться, не знімаючи 7 днів.
4. За дизайном. Контактні лінзи сферичні коректують наслідки далекозорості й короткозорості, лінзи торичні застосовують при далекозорості й короткозорості з ускладненням у вигляді астигматизму, при старечій далекозорості рекомендують контактні лінзи мультифокальні.
5. За призначенням. Контактні лінзи оптичні застосовуються для корекції поганого зору, лінзи косметичні - для виправлення придбаних або вроджених дефектів очей, наприклад, помутніння рогівки. Лінзи терапевтичні використовуються, як бандажная захист рогівки. Декоративні лінзи - допомагають змінити колір очей, є відтінкові і кольорові вироби, а також є карнавальні лінзи з різними картинками і ефектами (« око вампіра », « котяче око » і т.д.).
6. За ступенем прозорості лінзи діляться на прозорі і забарвлені. Останні мають слабке забарвлення, щоб вони були помітними в розчині, а природного кольору очей вони не надають ніякої відтінок.
7. За здатністю вбирати УФ-промені. Даний тип лінз здатний захистити ваші очі від ультрафіолету.

Яким лінзам віддати перевагу

Оскільки питання, які лінзи вибрати задають люди, які раніше їх ніколи не використовували те, щоб не помилитися, рекомендується вибирати вироби, які відповідають наступним характеристикам:
Призначені не для тривалого носіння, щоб у разі якщо вони виявляться незручні, можна було спробувати інший варіант , нічого при цьому не втративши. Зазвичай лікарі для новачків призначають м'які контактні одноденні лінзи, які носяться від 7 до 10 годин;
Повинні мати високий ступінь гідрофільності. Такі лінзи ідеально підходять для звикання, так як прекрасно пропускають кисень до рогівці і до таких виробів відносяться м'які гідрогелеві вироби, що володіють гладкою поверхнею і, не травмують рогівку.
Для коригування далекозорості, короткозорості або слабкого астигматизму вибрати лінзи силікон-гідрогелевий або гідрогелеві. Для корекції такої проблеми, як кератоконус або вираженого астигматизму, можна застосовувати лише жорсткі лінзи, але оскільки такий діагноз зустрічається нечасто, то такі вироби користуються меншим попитом.
Якщо стоїть завдання вибрати кольорові лінзи, то необхідно знати, що вони призначені для людей, що мають зір Проте -6 діоптрій. Слід пам'ятати, що кольорові контактні лінзи, особливо тривалого носіння, підходять не всім, оскільки їх застосування має велику ймовірність появи алергічних реакцій, ніж носіння традиційних лінз.
Іншими словами того, хто вирішив контактні лінзи купити вперше, краще зупинитися на варіанті, який стане свого роду пробним. Після того, як ви переконаєтеся, що обрані лінзи зручні і не викликають дискомфорту, то можна змінити той тип лінз, який був використаний для проби на аналогічний варіант пролонгованої носіння.


Коментарі до статті
Вітаю. Підкажіть будь ласка, якщо зір -1.75, то лінзи з якою діоптрією потрібно обирати такою ж чи меншою?
Добридень. Рекомендуємо Вам звернутися до лікаря. Рецепт на лінзи виписує окуліст. Дякую за звернення.


Вам також може бути цікаво

Шкода і користь від контактних лінз для очей
Шкода і користь від контактних лінз для очей
Зручність контактних лінз оцінили мільйони людей нашої планети. Але все ж, у деяких є ще сумніви про безпеку цього поширеного способу корекції зору. Численні за або проти носіння контактних лінз для очей - всі ці аргументи спробуємо порівняти і зробити висновки.
07.03.2018
Детальніше
Типи контактних лінз
Типи контактних лінз
Для початку слід зрозуміти, що контактні лінзи відрізняються один від одного матеріалом виготовлення , призначенням , режимом носіння, ступенем прозорості , дизайном і т.д.
06.01.2015
Детальніше
Хто такий офтальмолог?
Хто такий офтальмолог?
Більше 50% людей страждають від порушень зору різного характеру. Причина може бути як вроджена, так і придбана з часом. Зокрема такі електронні пристрої як смартфони, комп'ютера і телевізори здатні стати причиною погіршення зору, діагностувати яке і призначити необхідне лікування може лікар офтальмолог.
07.02.2019
Детальніше
Розгорнути