Вимірювання артеріального тиску

Дата публикации: 13.11.2011
Дата обновления: 01.04.2023

Вимірювання артеріального тиску - основний і дуже важливий метод діагностики артеріальної гіпертонії. Крім того, кожен, хто хворіє на артеріальну гіпертонію, повинен вміти правильно вимірювати артеріальний тиск. Навички самостійного вимірювання тиску допоможуть Вам разом з вашим лікарем контролювати перебіг хвороби, вчасно коригувати проведене лікування, своєчасно приймати лікарські засоби при раптовому підвищенні артеріального тиску.

Існує 2 основних типи апаратів:

  • механічні вимірники (анейроідние сфігмоманометри);
  • електронні вимірювачі (автоматичні і напівавтоматичні).

Тиск крові вимірювати за допомогою автоматичного тонометра дуже просто. Досить надіти манжету на руку і натиснути на кнопку. Решта дії автоматичний тонометр зробить. Дані вимірювання згодом будуть відображені на екрані.
Якщо ж Ви хочете вимірювати тиск напівавтоматичним тонометром, то процес по суті нічим не відрізняється від вимірювання «автоматом», за винятком того, що Вам необхідно самостійно накачати манжету за допомогою груші. Пам'ятайте, що накачувати манжету необхідно на 30-40 мм рт.ст. більше ніж передбачуване тиск, в іншому випадку прилад може показати неправильне значення тиску або взагалі не виконати вимір.

Вимірювання кров'яного тиску повністю механічним тонометром - досить складний процес.

  1. Для визначення, наскільки високо накачувати тиск в манжеті, спочатку необхідно оціните систолічний тиск.
  2. Контролюючи пульс, швидко надувайте манжету, поки пульс не зникне.
  3. Запам'ятайте показання манометра і накачайте ще 30 мм рт.ст.
  4. Швидко випустіть повітря з манжети і почекайте 2-3 хвилини.
  5. Поставте стетоскоп над плечовою артерією. Накачайте манжету до раніше визначеного рівня, і повільно випускайте повітря зі швидкістю приблизно 2-3 мм рт.ст. в секунду.
  6. Рівень, на якому ви почули звук, по крайней мере, двох послідовних скорочень відповідає систолі артеріального тиску.
  7. Продовжуйте знижувати тиск в манжеті, поки звук, затихаючи, не зникне. Для того щоб переконатися в тому, що звуки дійсно пропали, продовжуйте слухати, поки тиск не знизиться ще на 10-20 мм рт.ст.
  8. Точка зникнення тонів, яка всього на кілька міліметрів ртутного стовпа нижче точки початку приглушення, визначає значення діастолічного артеріального тиску у дорослих.

Не слід надувати манжету повільними повторюваними рухами, так як з'являється в результаті цього венозний застій може бути причиною неправильних показань.
Округляйте значення систолічного і діастолічного тиску в межах 2 мм рт.ст. Почекайте 2-3 хв. і потім повторіть. Обчисліть середній показник. Якщо перші два покази приладу відрізняються більш ніж на 5 мм рт.ст., потрібно виміряти артеріальний тиск ще раз.

При вимірюванні АТ необхідно строго дотримуватися певних правил. Ці універсальні правила слід дотримуватися незалежно від типу апарату:
 
- за 30 хвилин до вимірювання не слід палити і пити каву, міцний чай.перед вимірюванням артеріального тиску потрібно спокійно посидіти протягом 5 хвилин.
- вимірюйте АТ завжди в положенні сидячи, з виключенням схрещування ніг. Руку для вимірювання артеріального тиску необхідно розслабити і звільнити від одягу. На цій руці не повинно бути шрамів від розрізів плечової артерії, набряку або фістул для проведення гемодіалізу.
- розташувати руку так, щоб ліктьовий згин був на рівні серця. Найкраще покласти руку на стіл, трохи вище попереку.
- накласти манжету на плече так, щоб її нижній край був на 2,5 см (на 2 пальця) вище ліктьового згину. Закріпіть манжету так, щоб вона щільно облягала плече, але не викликала відчуття здавлювання або болю.
- вимірявши АТ, повторіть вимірювання через 2 хвилини. Якщо два показання приладу відрізняються більш ніж на 5 мм рт.ст. потрібно виміряти артеріальний тиск ще раз. Розрахуйте середнє значення.

Зверніть увагу, що необхідно виміряти артеріальний тиск на обох руках. При різниці АТ, що дорівнює або більше 10 мм рт.ст., в наступному АТ слід вимірювати на руці з великим тиском.
Людям з повною рукою (обхват плеча більше 36 см) слід використовувати манжету великих розмірів.

Коли і як часто вимірювати артеріальний тиск?
Вимірювати артеріальний тиск зазвичай потрібно в двох ситуаціях. По-перше, якщо артеріальна гіпертонія виявлена
вперше. В цьому випадку вимірювання артеріального тиску на дому в різний час доби допоможе лікареві уточнити підвищення артеріального тиску, виявить характер його коливань протягом доби, визначити реакцію вашої серцево-судинної системи на різні провокуючі фактори (фізичне навантаження, емоційне напруження і ін.).
По-друге, коли підбирають лікарські препарати. В цьому випадку вимірювання артеріального тиску на дому допоможе лікареві визначити, чи ефективні призначені препарати, найбільш підходящі для Вас дози і визначити режим прийому ліків.
У цих двох випадках зазвичай потрібно вимірювати артеріальний тиск 2 - 3 рази на день протягом 1-3 тижнів.

В інших випадках вимірювати артеріальний тиск слід:

- при появі головного болю, утруднення дихання, тяжкості і болю за грудиною або в області серця, шуму у вухах, «пелени в очах» або при появі симптомів, які у Вас зазвичай супроводжують підвищення артеріального тиску.
- при появі слабкості, запаморочення, «подкашіванія» ніг, потемніння в ногах, нестійкості ходи, так як ці симптоми можуть вказувати на зниження артеріального тиску (гіпотонію).
- після виконання фізичних вправ, особливо в період підбору оптимального навантаження.
- у випадках виразною реакції Вашого АТ на зміну погоди.

У нас в магазині і на сайті «Ваше Здоров'я» ви зможете ознайомитися з усіма видами тонометрів.



Коментарі до статті
Доброго дня.
Чи можна користуватися автоматичним тонометром людині, у якої стоїть кардіостимулятор.
Дякую.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як тонометр показує аритмію?
Як тонометр показує аритмію?
Сучасні автоматичні тонометри реєструють найменші коливання тиску повітря в камері манжети.
05.02.2018
Детальніше
ТОП найкращих автоматичних тонометрів 2024
ТОП найкращих автоматичних тонометрів 2024
Автоматичний тонометр - простий і зручний у використанні прилад, який стане в нагоді в кожній родині. Однак, коли справа доходить до вибору, визначитися буває не так вже й просто.
16.05.2019
Детальніше
Електронні тонометри: перепади погоди не страшні
Електронні тонометри: перепади погоди не страшні
Артеріальний тиск - це один з основних показників, що характеризують стан людини, тому його контроль входить в протокол обстеження хворих з різними патологіями, від головних болів до порушення діяльності серцево-судинної системи.
18.07.2018
Детальніше
Розгорнути