типи калоприемников

Дата публикации: 02.04.2015
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Сучасні калоприймачі   є справжнім порятунком для людей, що мають серйозні захворювання кишечника. Завдяки їм можна своєчасно збирати, а також усувати природно виділяється організмом кишковий вміст. Що особливо важливо, якісні калопріёмнікі роблять це таким чином, що для оточуючих вони залишаються абсолютно непомітними, а з часом і сам пацієнт звикає до цього незвичайного стану.

Які бувають калоприймачі?

Сучасні калоприймачі представляють собою ємність, що складається з фланця, що кріпиться липким краєм на тіло і запахонепроніцаемого СТОМН мішка для калових мас. Сьогодні на вітчизняному фармацевтичному ринку представлені калопріёмнікі двох основних типів:
Однокомпонентні калоприймачі - це незнімний мішок, монолітно прикріплений до фланця. Даний варіант зручний, оскільки кожен раз, коли змінюється калоприймач, проводиться гігієнічний догляд за стомою, однак якщо потрібно його зміна кілька разів на день, то краще вибрати двокомпонентний варіант, оскільки процес прикріплення до шкіри фланця займає досить багато часу;  
Двокомпонентні калоприймачі - це комплект, що складається з фланця та мішка для калових мас. Цей варіант ідеально підійде для активних людей, оскільки в будь-який момент можна швидко замінити мішок, без заміни фланця. До мінусів відноситься те, що якщо залишати фланець на тривалий термін, то це погіршує гігієну стоми.
Крім того калопріёмнікі бувають відкритого типу, які   можна легко спорожнити від усього виділяється і помити, а також повністю закриті - використовуються виключно одноразово, після чого обов'язково утилізуються.  

Поради щодо вибору калопріёмніка

Основні компанії-виробники, що випускають найбільш якісні та зручні калопріёмнікі – це ConvaTec (Великобританія) і Coloplast (Данія). Калоприймачі цих марок максимально комфортні в застосуванні, не пропускають назовні рідину і запах. Вони мають пласку форму, займають мінімум місця, не шелестять при рухах і абсолютно   надійні при тривалому повсякденному використанні. Для людей, яким потрібна заміна калопріёмніка більше 3-х разів на день, краще вибрати   двокомпонентні вироби відкритого типу, щоб уникнути механічних пошкоджень шкірного покриву навколо стоми. А для пацієнтів, у яких стілець частий і не оформився, слід застосовувати калоприймачі з випуском знизу, так як їх можна звільняти від вмісту в міру необхідності, а робити заміну раз в дві-три доби. Важливо пам'ятати, що для кожного різновиду стоми є конструктивно різні мішечки, а також типи пластин.

Вибір пластин і мішків

Адгезивні пластини у сучасних калоприемников мають гіпоалергенну гидроколлоидная основу, що охороняє шкіру, володіє захисними і клеять. Вони можуть бути різної форми: овальної, круглої, квадратної, а також бувають плоскими і конвексними (увігнутими). Останні мають різну величину угнутості і призначені для людей з втягнутими стомами і коли стома знаходиться між складками шкіри або на рівні шкіри. Є універсальні пластини, призначені для носіння протягом 1 - 3 діб, а також вироби тривалого носіння - можна залишати на шкірі до 7 днів. Мішки, виготовлені з багатошарового, що не пропускає запах поліетилену – бувають прозорими і непрозорими.  

Існує два типи мішків:

Закриті мішки оснащені фільтром, ефективно усуває запах і випусковим з мішка гази і повітря. Вони показані пацієнтам з оформленим стільцем;
Відкриті мішки спорожняються через відкритий (дренажний) кінець. Така система гігієнічна і надійна. Ці мішки показані для людей з полуоформленний або рідким стільцем і пацієнтам з ілеостомою.
Щоб підібрати розмір пластини, необхідно враховувати діаметр стоми, так наприклад при стомі діаметром 50 мм необхідно брати пластину (фланець) не менше 60 мм. Перед покупкою калопріёмніка проконсультуйтеся з лікарем, щоб він порадив, який тип вироби необхідний у вашому конкретному випадку, а підібрати модель вам допоможуть у спеціалізованому магазині.
 


Коментарі до статті
Доброго дня, моя мама користується прозорим калоприймачем, але їй незручно випустити з нього вміст через застібку з цими дужками. Підкажіть зручну для бабусі застібку.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Підбирати потрібно в магазині та за прописаними рекомендаціями лікаря.
У мами -сигма стома одностовбурна втягнута близько 40мм бажано щоб калоприймачі були тривалого використання на пластині що ви мені порекомендуєте
Здрастуйте, Олено. Для втягнутих стом рекомендую пластину http://med-magazin.com.ua/item_n1056.htm" target="_blank">http://med-magazin.com.ua/item_n1056.htm та відкритий мішок http://med-magazin.com.ua/item_n1199.htm" target="_blank">http://med-magazin.com.ua/item_n1199.htm або закритий http://med-magazin.com. ua/item_n1053.htm


Вам також може бути цікаво

Як вибрати калоприймач ?
Як вибрати калоприймач ?
Калоприймач є засобом реабілітації , для людей які мають порушення функції виділення калу , яким була накладена колостома .
16.05.2014
Детальніше
Розгорнути