Рідкі пластирі та їх застосування

Дата публикации: 20.03.2015
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Всі ми, користуючись звичайними пластирами, стикалися з його недоліками, такими як парниковий ефект, труднощі з його видаленням (в разі сильно липкою основи), водопроникність, а також відклеюванням в самий невідповідний момент (при не дуже липкою основі). Але фармакологічна промисловість не стоїть на місці і винаходить все нові і досконалі форми пластирів і одним з найбільш зручних типів є рідкий пластир. Спробуємо розібратися, що ж це таке і в чому полягають його переваги.

Що таке рідкий пластир?

Рідкий пластир або, як його ще називають, шкірний клей, являє собою легколетучую рідина, яка після випаровування залишає на шкірі тонку еластичну прозору липку плівку. Рідина, наноситься на чисту суху шкіру і висихає за 30 секунд, формуючи "дихаючий" захисний бар'єр на шкірі. Завдяки такій "штучної шкіри" ранка або травмоване місце дезінфікується і захищається від зовнішніх подразників. Одним з найбільш ефективних рідких пластирів на сьогоднішній день є 3M Cavilon, що створює захисний бар'єр між шкірним покривом і фізіологічними виділеннями, рідинами. Такий пластир дбайливо захищає шкіру від попрілостей і запобігає потраплянню вологи в рани.

Переваги рідкого пластиру

У порівнянні зі звичайними пластирами на тканинній (або нетканій основі) рідкий пластир має низку істотних переваг:
• Зручна форма випуску (спрей) - легко і швидко наноситься, простий в застосуванні, не відклеюється і може стати основою для стандартних пов'язок;
• Водостійкість - що дозволяє приймати душ і купатися в басейні;
• Еластичність - плівка легко розтягується до потрібного розміру, що не пошкоджуючи при цьому, легко наноситься на будь-які місця, де звичайні пластирі доставляють дискомфорт під час згинання (лікті коліна), не обмежує рухів;
• мікропористої - пропускає вологу назовні, захищає від мацерації;
• Прозорість - дозволяє оглядати рану без ризику потрапляння інфекції і забруднення, практично не помітний;
• Гіпоалергенний;
• Нецітотоксічний;
• Тримає захист протягом 3 днів;
• Не має в своєму складі спирту;
• Не викликає больових відчуттів при використанні на запалених, пошкоджених ділянках шкіри.

Показання до застосування рідкого пластиру

Рідкі пластирі рекомендуються в найрізноманітніших випадках, перерахуємо основні з них:
Для швидкої обробки саден, подряпин, порізів, невеликих ран;
Захисту поверхні шкіри при обмороженнях і опіках І - ІІ ступеня;
В клінічній практиці для обробки місць ін'єкцій, післяопераційних ран, вакцинацій, пункцій - внутрішньосуглобових і епідуральних в тому числі;
Захисту шкіри при дерматитах (бактеріальному, алергічному, викликаному ультрафіолетовим випромінюванням);
Закриття шкіри навколо уро; ілео-, колостом, дренажів, фістул, свищів;
Захист шкіри від фізіологічних рідин в області трахеостоми;
Захист шкіри перинеальной області;
Захист шкіри, яка регенерує;
Захист шкіри від натирання і попрілостей;
Для запобігання адгезивних травм, які можуть виникнути при використанні хірургічних пластирів.

Крім того рідкий пластир використовується для новонароджених при пелюшковому дерматиті, обробці пупкової ранки, а також показаний лежачим хворим для попередження виразок в місцях тертя.

Як застосовувати рідкий пластир

Необхідно добре очистити і висушити пошкоджену ділянку шкіри, на ній не повинно бути залишків лосьйону, крему, також не рекомендується попередньо наносити якісь додаткові антисептичні засоби. Утримувати розпилювач спрею необхідно на відстань 15 см. Від ділянки пошкодженої шкіри і нанести рівний і однорідний шар пластиру. Для створення більш щільного шару необхідно почекати пару хвилин і нанести другий шар пластиру. Слід дати плівці висохнути (це займає 30 - 60 секунд). У разі, якщо на травмованій ділянці шкіри є складки, то потрібно тримати їх відкритими поки рідина не висохне. Можна наносити тільки 2 шари рідкого пластиру (не більше), оскільки в іншому випадку він не зробить належного ефекту. Чи не дозволяється використовувати в комбінації з цим пластиром будь-які лосьйони і креми. Повторно можна нанести пластир через три дні.
Не потрібно спеціально видаляти пластир з шкіри, оскільки під впливом шкірних ліпідів він розчиняється, якщо є гостра необхідність, то його можна зняти за допомогою медичних розчинників. Рідкий пластир - це ідеальний варіант, якщо необхідно покрити великі ділянки пошкодженої шкіри, а також для пацієнтів, що страждають нетриманням. Рідкий пластир не рекомендується застосовувати на глибоких, кровоточивих ранах і сліди від укусів тварин.


Коментарі до статті
Розгорнути