Що таке Артеріальний тиск ?

Дата публикации: 13.11.2011
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Артеріальним тиском (АТ) можна назвати силу, з якою кров тисне на стінки судин.

Розрізняють:

•       систолічний артеріальний тиск (« верхнє »), що показує тиск на стінки судин в момент викиду чергової порції крові серцем (в систолу);
•     діастолічний артеріальний тиск (« нижнє »), що позначає тиск в момент паузи в серцевої діяльності, коли серце відпочиває і знову наповнюється кров'ю (в діастолу).

Різниця між систолічним і діастолічним АТ називають пульсовим тиском. Чим менше пульсовий тиск, тим більше серце недоотримує крові для своєї нормальної роботи (в нормі пульсовий тиск не менше 20-25 мм рт.ст..)

Артеріальний тиск може бути різним при вимірюванні на обох руках, в нормі різниця не повинна перевищувати 10 мм рт.ст. Правильне вимірювання артеріального тиску дуже важливо для його подальшої оцінки.
Яке ж « нормальне » артеріальний тиск? Ідеальне, або оптимальне, артеріальний тиск, на думку провідних кардіологів світу, становить 120/80 мм рт. ст. (Тиск « космонавтів »). Нормальний артеріальний тиск становить не більше 130/85 мм рт. ст. Прикордонне артеріальний тиск становить 130-139 / 85-89 мм рт. ст. Але якщо тиск знижується нижче 100/60 мм рт. ст. – це теж поганий знак.
При таких значеннях АТ лікування не вимагає. Рекомендується контроль артеріального тиску (тобто періодичне вимірювання). Якщо за цей час артеріальний тиск піднімається понад прикордонного рівня або опускається, необхідно звернутися до лікаря.

Гіпотонія - зниження артеріального тиску в плечовій артерії нижче 100/60 мм ртутного стовпа; є основним симптомом гіпотонічній хворобі, часто – одна з ознак різних захворювань органів травлення, нервової системи, інфекційних захворювань, хвороб ендокринної системи.
Це суб'єктивно проявляється різноманітними неприємними відчуттями – головними болями, запамороченнями, сонливістю, схильністю до непритомних станів, загальною слабкістю, швидкою фізичної і розумової втомлюваності, дратівливістю, емоційною нестійкістю, підвищеною пітливістю, недовірливі-тривожному станом, підвищеною чутливістю до холоду, спеки, змін погоди, клімату, метеорологічних чинників. У багатьох випадках тільки підвищення тиску крові, навіть без застосування всеосяжного лікувального комплексу, здатне в значній мірі усунути або зменшити прояв у людини цих хворобливих відчуттів. Тому потрібно вимірювати і контролювати артеріальний тиск.

Діагноз   Гіпертонія   ставиться, якщо при двох вимірах АТ і більш в різній обстановці: 1) систолічний артеріальний тиск становить 140 мм рт. ст. і більше;   2) діастолічний артеріальний тиск становить 90 мм рт. ст. і більше
В цьому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем і почати лікування в самий найближчий час!
Через можливість вираженого розкиду значень АТ необхідно вимірювати його повторно (не менше 2 разів) в різній обстановці.

Артеріальний тиск може підвищуватися у здорових людей:

•       після фізичних навантажень;
•       в післяобідній час (на 15 мм рт.ст.);
•       у жінок під час вагітності (на 15-20 мм рт.ст.)
•       при переповненні сечового міхура;
•       при відчутті болю або холоду;
•       при постійному вдиханні запахів сосни і ялини;
•       під час спілкування з лікарем (« гіпертонія білого халата »).

Існують наступні види артеріальної гіпертонії:

Первинна артеріальна гіпертонія (або гіпертонічна хвороба) є самостійним захворюванням. Цей діагноз, як правило, встановлюють після виключення так званих вторинних гипертоний.
Вторинна (або систематична) артеріальна гіпертонія є одним із проявів захворювань нирок, ендокринної системи, ниркових артерій та ін.
Запідозрити вторинну артеріальну гіпертонію можна в наступних випадках:
•       при високих значеннях АТ (особливо діастолічного) в молодому віці;
•       при слабкій ефективності комбінації з 2-3 препаратів, що знижують артеріальний тиск.
Ця форма гіпертонії називається ще й злоякісної через швидке прогресування захворювання і частого розвитку ускладнень. У зв'язку з цим при найменшій підозрі на вторинну гіпертонію необхідно якомога швидше пройти обстеження в спеціалізованому стаціонарі.
Багато хто задається питанням, а чи потрібно контролювати і лікувати гіпертонію, якщо підвищений артеріальний тиск не відчувається суб'єктивно? В даному випадку, фахівці попереджають, що відсутність неприємних відчуттів при підвищеному АТ не перешкоджає розвитку ускладнень гіпертонії.

При гіпертонії страждають в першу чергу такі органи:

•       головний мозок (інсульт);
•       серце (серцева недостатність, інфаркт);
•       очі (прогресуюче зниження зору);
•       нирка (ниркова недостатність).

Чи можна вилікувати гіпертонію і гіпотонію?

Лікування від гіпотонії і гіпертонії можливо лише на ранніх стадіях. В цьому випадку допомагають зміна способу життя і відмова від шкідливих звичок. В інших випадках можна говорити про успішне контролі артеріального тиску протягом усього життя без зниження її якості. Щоб контролювати свій тиск ми пропонуємо в нашому магазині вибрати будь-яку модель тонометра . Ми вас проконсультуємо і допоможемо підібрати модель просту у використанні і за доступною ціною.



Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Норма артеріального тиску у дітей: таблиця
Норма артеріального тиску у дітей: таблиця
Кожна мама повинна знати, яка норма тиску у дітей певного віку, і, власне, вміти вчасно помітити зміни. Для початку варто відзначити, що артеріальний тиск у дітей у порівнянні з дорослими нижче, але з віком ситуація змінюється.
11.09.2019
Детальніше
Порівняння тонометрів AND 777 і 888
Порівняння тонометрів AND 777 і 888
Тонометри AND відмінно зарекомендували себе на ринку медичної техніки. Пропонуємо порівняти популярні моделі AND 777 і 888.
11.07.2019
Детальніше
Порівняння тонометрів Omron і Microlife
Порівняння тонометрів Omron і Microlife
Omron і Microlife є провідними світовими брендами на ринку медтехніки. Їх тонометри займають лідируючі місця в міжнародних рейтингах. Чим же відрізняються товари двох брендів?
14.05.2019
Детальніше
Порівняння тонометрів Омрон M2 Classic і Basic
Порівняння тонометрів Омрон M2 Classic і Basic
Omron - один з лідерів на ринку медтехніки. Особливою популярністю користуються тонометри японського бренду. Пропонуємо порівняти варіації моделі M2 Classic і Basic.
11.07.2019
Детальніше
Розгорнути