Використання ефірних масел

Дата публикации: 04.02.2015
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Ефірні олії є унікальними природними речовинами, що надають комплексний вплив на організм і емоційно - психологічний стан. Незважаючи на те , що вони володіють такою ефективністю і універсальністю, варто пам'ятати, що застосовувати їх   бездумно, це вкрай безвідповідально по відношенню до свого здоров'я. Ароматерапія є нешкідливим методом лікування , але лише при правильній методиці застосування . При порушенні правил використання та ігноруванні протипоказань можуть не тільки виникнути загострення вже наявних захворювань , а й з'явитися нові проблеми зі здоров'ям. Щоб цього не сталося , суворо дотримуйтесь інструкцій , перевіряйте характеристики масел, звертайтеся за консультацією до фахівців і т.д.  

Правила застосування ефірних масел


1. Купувати ефірні масла слід в спеціалізованих точках продажу, де на товар є відповідні сертифікати якості ;
2. Не порушувати умови зберігання і стежити за терміном придатності ;
3. Суворо дотримуватися дозування і рекомендації щодо їх розбавленню ,   проводити всі необхідні тести , при виникненні нетипових реакцій негайно припинити процедуру ;
4. Запах масла повинен подобатися і не викликати дискомфортних відчуттів ;
5. При вагітності , застосуванні для дітей, схильності до алергії, хронічних захворюваннях перед їх використанням необхідно проконсультуватися з лікарем ;
6. Не наносити їх нерозбавленими , якщо даний спосіб не передбачений в інструкції, не використовувати аромамасла в методиках і процедурах , що виходять за сферу їх застосування;
7. Не слід використовувати стимулюючі ефірні масла перед сном ;
8. Не використовувати в добу понад 7 ефірних масел ;
9. Терміни безперервного застосування окремих масел слід обмежити 3 тижнями, а далі можливо відновити процедури після тижневої перерви .

Що слід знати перед початком застосування

Перед тим як вибирати ефірне масло , оцініть його аромат. Без обмежень можна застосовувати лише масла- адаптогени ( петітгрейн , неролі , мандарин ), а стимулюючі ( кориця , гвоздика , імбир ) і заспокійливі масла ( сандал , лаванда ) необхідно вибирати не тільки виходячи з мети застосування, а й відповідно до особливостей вашого характеру і темпераменту .
Далі слід вивчити всі характеристики ефірного масла і провести тест на індивідуальну переносимість . Якщо у вас раніше виникали алергічні реакції – триденну перевірку ( аромаванна з однією краплею олії і аромамедальон , нанесення на шкіру).
« Знайомитися » з будь-яким ефірним маслом слід з однієї краплі , дійшовши поступово до рекомендованих дозувань. Вагітним жінкам і літнім людям дозування необхідно зменшити вдвічі , а для дітей до 12 років розраховується множенням на вік і коефіцієнт 0,12 .
При безпосередньому нанесенні ефірного масла на шкіру і використанні його для ванни потрібно попереднє розведення , наприклад в базовому або рослинному маслі, косметичних засобах , меді , йогурті . Перші процедури повинні мати мінімальну тривалість – аромаванну не брати більше 5 хвилин , тривалість роботи аромалампи скоротити до 20 хвилин. Час процедур збільшувати поступово.

Обов'язкові запобіжні заходи

Слід уникати потрапляння ефірних масел в очі, а якщо це сталося , необхідно обробити їх очними краплями або ж очищеним рослинним , м'яким базовим маслом і лише після цього, промити очі теплою водою і накласти заспокійливий компрес.
Незважаючи на те, що не у всіх аромамасел в списку протипоказань згадується фоточутливість (як , у цитрусових) , все ж краще уникати нанесення будь-яких ефірних масел на відкриту шкіру в сонячний жаркий день за 2 години до виходу з дому і вже тим більше перед цілеспрямованим прийняттям сонячних ванн. Дуже сильний фотодерматоз можуть викликати такі масла, як лимон, мандарин , бергамот і апельсин.
З великою обережністю потрібно користуватися ефірними маслами тим, хто має чутливу шкіру , слід обов'язково проводити тести навіть для тих масел, які рекомендують для даного типу шкіри. Протипоказані для чутливої шкіри ефірні масла , що викликають подразнення епідермісу – розмарин , лимон і чебрець . Вкрай обережним слід бути людям, що страждають алергіями - застосовувати ефірні масла тільки після консультації з алергологом . І слід пам'ятати, що найбільш алергенними маслами є лимон, мандарин , апельсин і кориця .


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Косметика для діабетиків
Косметика для діабетиків
Для цих цілей існують спеціальні засоби по догляду за шкірою і нігтями - косметика для діабетиків.
11.02.2015
Детальніше
Кілька порад щодо застосування ефірних масел
Кілька порад щодо застосування ефірних масел
Як один з універсальних варіантів, може стати набір масел чайного дерева , лаванди і будь-якого цитрусового . Розповімо кілька рецептів з використанням цих речовин , які підійдуть для різних випадків життя .
26.02.2015
Детальніше
Топ-3 виробника косметики для вашої краси
Топ-3 виробника косметики для вашої краси
Зробивши самостійний і часто неправильний вибір, можна нанести волоссю і шкірі непоправної шкоди, який потім виправити буде складно і дорого, так як професійні лікувальні склади стоять на порядок дорожче, ніж звичайні доглядають косметичні засоби.
03.08.2017
Детальніше
Ефірні масла для краси і здоров'я
Ефірні масла для краси і здоров'я
Вже не одне тисячоліття людство знайоме з тим, якими цілющими властивостями володіють ефірні масла, як вони здатні підвищувати настрій і покращувати загальний стан організму .
20.02.2015
Детальніше
Розгорнути