Тренажери - кращий засіб для реабілітації

Дата публикации: 07.08.2014
Дата обновления: 03.04.2023
Головним призначенням тренажерів для реабілітації є профілактика захворювань , а також відновлення , оздоровлення пацієнтів , які перенесли травми або операції різного ступеня тяжкості . Тренажери є необхідним атрибутом для занять лікувальною фізкультурою . Конструкція виробу передбачає використання його людиною, що має порушення опорно - рухових функцій. Тренажери реабілітаційні мають спеціальні обмежувачі амплітуди силових навантажень , рухів та інших важливих параметрів . Це забезпечує безпеку під час експлуатації та найбільшу ефективність від фізичних тренувань. Конструкцію використовують для пасивних і активних тренувань , а також їх чергування . Займатися на таких тренажерах можуть люди з абсолютно різними фізичними можливостями .
Кому необхідні тренажери ?
Такі вироби широко застосовують для людей з м'язовими контрактурами , що перенесли інсульт , параліч , мають травми хребта , порушення опорно - рухового апарату і т.д. Тренажери для реабілітації дозволяють зменшити тугоподвижность суглобів , а це є вкрай важливим при контрактурах , оскільки розробка контрактур є дуже довгим і досить складним фізичним процесом. Крім того , при заняттях на тренажері зникає м'язова скутість , викликана вимушеним тривалим лежанням , відновлюється кровообіг , відбувається напрацювання втрачених від атрофії м'язів . Також вироби ефективно використовуються людьми , котрі перенесли інфаркт міокарда , оскільки тренажер сприяє поліпшенню роботи дихальної та серцево - судинної систем , а також відновленню тонусу м'язів .
Принцип дії тренажерів
Залежно від способу управління і регулювання тренажери бувають:
- Механічні та електромеханічні ;
- Автоматичні і напівавтоматичні ;
- Пневматичні ;
- Гідравлічні ;
- Інерційні .
 
Види тренажерів для реабілітації
Тренажери для реабілітації функцій хребта і зміцнення всього організму. Застосовуються при лікуванні деформацій суглобів , міжхребцевих дисків , артриті і відновлення жізненнонеобходімих систем організму.
Тренажери для відновлення функцій ніг . Використовуються при активної і пасивної реабілітації , для відновлення функцій ніг , поліпшення кровообігу , нормалізації роботи м'язів і профілактики атрофії.
Тренажери для відновлення функцій рук . Вони ефективні для реабілітації грудних м'язів , плечей , кистей , рук і пальців . Апарати в основному застосовуються після інфарктів , дозволяють нормалізувати тонус м'язів верхніх кінцівок .
Універсальні тренажери . Ці вироби покликані відновлювати активність і основні функції рук і ніг . Також застосовуються для профілактики .
Хоча моделі відрізняються один від одного, проте основний принцип у них однаковий. Він полягає в повторенні траєкторії руху кінцівки ( суглоба ) . Однак важливо пам'ятати , що не повинно бути великих навантажень на хребет , а тренажер слід підбирати і регулювати індивідуально в залежності від потреб та фізичних можливостей користувача .


Коментарі до статті
Розгорнути