Мультивітаміни під час вагітності

Дата публикации: 28.07.2014
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Вагітність це щасливе і хвилююча час для будь-якої жінки і саме в цей період і самої майбутньої мами, і малюкові вкрай необхідно отримувати вітаміни в достатній кількості. Важливість правильного харчування для жінки в положенні очевидна, але не завжди в продуктах харчування є достатня кількість мінеральних речовин і вітамінів. Тому були розроблені спеціальні вітаміни для вагітних. Може здатися, що все просто - береш таблетку і отримуєш повний набір вітамінів для здорового розвитку плоду. Однак не все так просто. Слід пам'ятати, що на різних термінах вагітності майбутній мамі і дитині необхідні різні мікроелементи і вітаміни.
 

Які вітаміни і, на якому місяці необхідні?

1-й триместр вагітності

 
В даний період вагітним потрібні: вітаміни А і Е, фолієва кислота, кальцій, йод.
Фолієва кислота рекомендується як вагітним, так і тим, хто планує зачати дитину. Вона підтримує активний розподіл клітин, сприяє правильній передачі генетичної інформації. Крім того забезпечує повноцінне формування плаценти, запобігає завмерла вагітність і викидні. Вона вкрай необхідна організму на 2-4 тижні вагітності, оскільки в цей період закладається нервова трубка. З неї згодом розвивається головний мозок. Навіть правильне харчування не дасть гарантій, що організм отримає необхідну норму, так як з продуктів кислота фолієва засвоюється лише на 50%, тому лікарі призначають відповідний препарат цього вітаміну.
Вітамін А призначають за 2-3 місяці до вагітності і в перші 1,5-2 місяці. Потім роблять перерву і починають приймати знову за 2-3 місяці до пологів. Він необхідний для розподілу і диференціювання клітин по органам і тканинам. Пізніше він потрібен для правильного розвитку скелета, а також зору та нервової системи.
Вітамін Е слід приймати ще за кілька місяців до зачаття і в першому триместрі. У період зачаття він сприятиме виробленню жіночих статевих гормонів, а на ранньому терміні запобігає викидень. Також вітамін бере участь в створенні плаценти, нормалізує обмін речовин.
 

2-й триместр

 
На цьому терміні жінкам необхідні: залізо, йод, кальцій.
Йод, як правило, необхідний в першій половині вагітності, а протипоказаннями є захворювання щитовидної залози. Він потрібен для синтезу гормонів щитовидної залози, що забезпечують нормальне формування скелета і розумовий розвиток. Його недолік негативно позначається на стані шкіри, нігтів і волосся майбутньої мами, також страждає обмін речовин, і жінка швидко гладшає.
Кальцій рекомендують приймати протягом 1-го і 2-го триместрів вагітності. Він потрібен для формування скелета, нирок, ендокринної системи. Найбільш ефективними препаратами кальцію є добавки третього покоління, до складу яких входять: кальцій, мідь, цинк, марганець, магній, вітамін Д, бор та інші мікроелементи.
 

3-й триместр

 
У цей період організму вагітних потрібні такі вітаміни і мікроелементи: вітаміни А, С, D, і залізо.
Залізо особливо необхідно вагітним у 2-3 триместрах, як профілактичний засіб анемії і для синтезу особливого білка, який сприяє скороченню м'язів. Нестача заліза в організмі веде до м'язової слабкості, зниження тонусу матки.
Вітамін С призначають в 1 і 3 триместрах. Він потрібен для нормального розвитку плаценти, а також формування оболонок плодового яйця. Він підтримує імунітет, а при його нестачі жінка стає вразливою перед бактеріальними, вірусними інфекціями, а вони можуть завдати непоправної шкоди плоду.
Вітамін Д рекомендують приймати всім вагітним в 3 триместрі, для профілактики рахіту у дитини. Він також приймає участь в формуванні скелета плода і необхідний для нормального розвитку серцево-судинної системи.


Коментарі до статті
Коли приймати вітаміни ? А коли ні


Вам також може бути цікаво

Як перевірити свій імунітет?
Як перевірити свій імунітет?
Організм людини - це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету, про це запитує себе кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.
24.04.2020
Детальніше
Як правильно приймати вітамін D3?
Як правильно приймати вітамін D3?
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
23.04.2020
Детальніше
Що таке вітаміни та їх види
Що таке вітаміни та їх види
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок.
18.06.2014
Детальніше
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин).
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути