Що таке антиоксиданти ?

Дата публикации: 01.07.2014
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Скажений темп сучасного реальності з постійними стресами , екологічними катастрофами , соціальними проблемами та іншими факторами , отруйними наше життя , роблять особливо актуальним поняття « якість життя» . Зрозуміло в чому воно залежить від того наскільки правильні продукти ми вживаємо в їжу. Це безпосередньо впливає на самопочуття , настрій , а головне на тривалість життя. Антиоксиданти відіграють одну з найважливіших ролей в нормальній життєдіяльності здорової клітини і є універсальними регуляторами структури , складу і активності мембран клітин. Антиоксиданти можуть запобігти серцево -судинні захворювання , рак , виводити токсини і здатні оздоровити організм у цілому. Вони містяться в живій їжі , такий як овочі , фрукти і зелень. Однак не завжди вони є в необхідній кількості.

Навіщо потрібні антиоксиданти ?

Вільні радикали , що утворюються в результаті окислювальних процесів ( активні сполуки кисню) , необхідні людині , коли вони в нормальній кількості . Однак коли порушується обмін речовин , захист антиоксидантами слабшає і порушується баланс всередині клітини , а вільних радикалів стає надто багато. Іншими словами , відбувається збій в організмі , в результаті порушується робота шлунково-кишкового тракту , розвивається атеросклероз , хвороби серця , виникають злоякісні новоутворення і т.д. Такий синдром отримав назву - ліпідна пероксидация . Він не має явних ознак і визначається шляхом складних аналізів. Непрямими симптомами цього синдрому можуть бути сухість , тьмяність шкіри , застуди , швидка стомлюваність і старіння . До активізації вільних радикалів можуть привести стреси , задимлені вулиці мегаполісу вихлопними газами автомобілів , а також ультрафіолетове сонячне випромінювання . Антиоксиданти це речовини , що нейтралізують ці шкідливі вільні радикали і уповільнюють процес старіння.

Що є антиоксидантами ?

Найважливішими антиоксидантами, які сприяють омолодженню організму , є вітаміни : А, Е , С і селен. Завдяки каротину , з якого і утворюється вітамін А , люди виглядають молодо , а їжа багата каротином є чудовим захистом від раку. Крім того, що каротин міститься в овочах і фруктах яскравого забарвлення , бета -каротин існує і в полівітаміни . Також вітамін А міститься і в риб'ячому жирі. Коли вітаміну А достатньо в організмі , шкіра виглядає гладкою, здоровою , а судини зберігають свою еластичність оскільки він уповільнює виникнення бляшок.
Вітамін Е сприяє уповільненню окислення ліпідів (жирів) , перешкоджає утворенню тромбів , зміцнює імунітет, має антиканцерогенною дією . При його дефіциті відбувається порушення обміну жирів , ознаками цього є, зокрема , старечі плями на руках. Джерелом вітаміну Е є рослинні масла , боби , яєчний жовток , соя , насіння яблук , молоко , вівсянка , паростки пшениці , овочі із зеленим листям , кропива , шипшина і лляне насіння.
Вітамін С ( аскорбінова кислота ) впливає на роботу кровоносної системи і захищає гемоглобін , не дає йому окислюватися , нормалізує рівень холестерину і підтримує в організмі запаси заліза. Велика концентрація вітаміну міститься в плодах шипшини , обліписі , зеленому горошку , брюссельській капусті , смородині , горобині і полуниці .
Селен регулює роботу щитовидної залози , покращує рухову активність , перешкоджає виникненню катаракти та новоутворень. А його недолік веде до жіночого і чоловічого безпліддя. Продуктами багатими селеном є: тунець , печінка ( яловича і свиняча ) , сардини , яйця , молоко , кокос , свиняче м'ясо і яловичина .


Коментарі до статті
Розгорнути