Як доглядати за стомою

Дата публикации: 19.05.2014
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
При деяких онкологічних і запальних захворюваннях , а також травмах часто виникає необхідність видалення уражених відділів кишечника або ж органів сечовивідної системи. Нерідко при оперативному втручанні потрібно виведення кишки на поверхню передньої черевної стінки - формування стоми. Висновок товстої кишки , називають - колостома , а при виведенні кінцевого відділу тонкої кишки формується ілеостома . Стоми можуть бути постійними або тимчасовими. Вибір засобів по догляду за ними залежать від виду стоми , її місця розташування , особливостей шкіри і оформленості калових мас.

Як вибрати калоприймач

Калоприймачами називають пристрої , які носять на собі пацієнти після накладення стоми. Вони призначені для збору вмісту кишечника , компенсації порушеної функції організму і усунення агресивного впливу на шкіру. Калоприймач складається з фланця , що кріпиться на тіло липким краєм і мішка для калових мас. Такі вироби бувають однокомпонентними і двокомпонентними . Калоприймачі однокомпонентні мають незнімний мішок , монолітно прикріплений до фланця . Ця модель зручна тим , що при зміні калоприймач можна провести гігієнічний догляд за стомою , але з іншого боку кожен раз процес прикріплення фланця забирає багато часу. Калоприймачі двокомпонентні - це системи, що мають спеціальний пристрій , за допомогою якого мішок кріпиться до пластини ( фланця ) . Перевагою даних виробів є можливість у будь-який момент змінити мішок , чи не відклеюючи фланець. Такі вироби підійдуть для людей які ведуть активний спосіб життя. Мінусом таких систем є те що , залишаючи фланець на шкірі на тривалий час , погіршується гігієна стоми. Мішки також бувають двох видів. Відкриті мішки для стоми призначені для багаторазового використання , а закриті мішки для стоми відразу після наповнення утилізуються .

Як доглядати за стомою ?

На жаль , статистика показує , що приблизно 45 % стомованих пацієнтів отримують шкірні ускладнення різного ступеня тяжкості. Основними причинами є неправильно підібраний калоприймач і невмілий догляд за стомою . Для того щоб шкіра була здоровою , розроблені спеціальні високоефективні засоби - гелі , порошки , мазі і пр. Розглянемо найбільш дієві з них. Паста Stomahesive ( ConvaTec , Великобританія ) захищає від можливого роздратування шкіру навколо стоми. Засихаючи , вона утворює вологонепроникний , довготривалий бар'єр , що запобігає затікання вмісту під пластину. Крім того , паста заповнює нерівності на шкірі , створюючи рівну поверхню для накладення пластини. Порошок Stomahesive , що володіє що загоює ефектом , сприяє збільшенню терміну використання пластини. Це відбувається завдяки абсорбції вологи на поверхні шкіри. До припудреною порошком шкірі можна кріпити пластину , так як він не перешкоджає адгезії , слід лише здути надмірна кількість порошку. Паста Coloplast ( Данія ) поглинає вологу і утворює шар , легко пристосовується до рухам шкіри , заповнює всі нерівності і пластина лягає ідеально. Однак слід пам'ятати , що ця паста містить алкоголь , тому її не можна наносити на пошкоджену виразкою шкіру або рану.


Коментарі до статті
Доброго дня. Під основу часто заходить вміст кишківника. Хоча основа закріплена добре. Що я роблю не так. І чи у вас є основи 80 мм?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добрий день. є ось такий варіант, що може підійти по розміру основи /item_n15705.htm; але потрібно уточнити по телефону чи є в наявності до 80 мм.
Доброго дня. Де в Україні можна придбати еластичні пластини Coloplast
Доброго дня, Ольго. Можете розглянути варіанти в нас на сайті: /cat_231.htm/coloplast/ />
Дякуємо за звернення.
В мене стома товстої кішка в такому місті під ребром Коли я двигаюсь получається складка на животі через що кало приймач відклеюється до кого мені звернутись за порадою що можна зроби ?
Доброго дня! Можливо, справа у тому, що ви не надійно фіксуєте калоприймач. Дуже часто він відклеюється через те, що шкіра пітніє. Рекомендуємо спочатку максимальном висушувати шкіру, а для запобігання відклеювання калоприймач краще приклеювати лежачи на спині (у такому положенні стома не випирає і пакет приклеюється міцніше та рівніше).
Доброго дня. Прошу надати інформацію де можно придбати в Україні нейтралізатор запаха для калоприйомників.
Заздалегідь вдячний за відповідь.
Доброго дня! На жаль зараз у нашому асортименті немає таких засобів.