Догляд за порожниною рота у дітей

Дата публикации: 14.05.2014
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Відповідно до сучасної статистикою карієс зубів має 90 % людей. Їм страждають навіть діти , і нерідко його наявність виявляють у малюків до 2-3 років. Тому гарантією стійкого зниження каріозних поразок і запальних захворювань є правильний догляд за порожниною рота. У це поняття вкладається багато , але батькам варто знати кілька основних правил. Не слід забувати , що дуже важливий догляд за молочними зубами , оскільки саме вони готують , зберігають місце для корінних зубів. Якщо прищепити дитині ази догляду за порожниною рота з ранніх років , це дозволить запобігти захворювання пародонту ясен і уникнути безлічі проблем в майбутньому.

Як вибрати дитячу зубну щітку

Як тільки у малюка з'являються перші зубки , йому необхідно купити дитячу зубну щітку. Але такі вироби повинні строго відповідати певним вимогам. Щетина обов'язково повинна бути м'якою , а розмір робочої частини щітки повинна становити близько 18 мм і захоплювати 2-3 зуба. Ручка вироби повинна бути досить товстою і ергономічною , так як у малюка суглоби кисті слабо розвинені і занадто тонку щітку йому буде важко утримати в руці. На упаковці виробу обов'язково має зазначатися , для якої саме вікової категорії воно призначене . Для самих маленьких розроблені спеціальні вироби для формування позитивних емоцій , які повинні виникати під час чищення зубів. Зазвичай дитячі зубні щітки мають різнобарвну щетину , а також ручки з картинками різних мультиплікаційних героїв. Для дітей від 3 років створена спеціальна дитяча електрична зубна щітка Oral -B , особливістю якої є музичний таймер. Він програє одну з 16 мелодій протягом хвилини , що мотивує малюків продовжити чистку до 2 хвилин , як рекомендують стоматологи . Особливо батьків цікавить питання , як часто необхідно міняти зубні щітки. Це необхідно робити кожні два місяці. Але є особливі випадки , коли виріб повинен змінюватися частіше , наприклад , при стоматитах та інших запальних захворюваннях порожнини рота. Після проходження лікування слід змінити щітку , оскільки якщо користуватися тим же виробом , великий ризик повторного інфікування.

Як правильно чистити зуби

Слід навчити малюка чистити зуби від ясен до краю зубів і з усіх боків. Щітку слід тримати щетиною щодо ясна під кутом 45 °. Необхідно послідовно очищати щечную , жувальну , внутрішню поверхні зубів. Вся процедура повинна тривати близько 2-3 хвилин , це відповідає 160 рухам на кожну щелепу . Також наприкінці необхідно очистити мову. Догляд за порожниною рота обов'язково включає очищення міжзубних проміжків. Найкращим і менш травматичним способом , на відміну від зубочисток , є зубні нитки - флоси . Ці нитки м'яко проникають у важкодоступні місця , видаляючи залишки їжі , при цьому , не травмуючи ясна.

Дитяча зубна паста - основний засіб гігієни порожнини рота

У кожному віці до зубної пасти пред'являються певні вимоги. До 2 -х років до складу паст входять ксиліт і молочні ферменти. Також допустимо наявність рослинних компонентів. Вони значно знижують ризик запалення в тканинах ясен. Але в неї не повинні входити барвники , абразивні компоненти , фтор , барвники та ароматизатори. При виробництві таких паст враховується той факт , що малюк може проковтнути її . Для дітей від 2 років рекомендують застосовувати гігієнічну зубну пасту. очищуючий ефект в ній досягається за рахунок поверхнево активних речовин. У їй складу входять біологічно активні добавки: екстракти , вітаміни , мікроелементи , настої лікарських рослин , що сприяють зміцненню зубів. Фтор -містять пасти належать до лікувальних і рекомендовані не раніше 3 років. Це спеціально адаптовані дитячі пасти, які містять мінімальний вміст солей фтору. Але їх можна використовувати , тільки у випадку , коли малюк вже вміє спльовувати і не стане ковтати пасту. Є спеціальні дитячі зубні пасти для дітей від 6 до 12 років. Вони призначені для того періоду , коли відбувається заміна молочних зубів на постійні . Також випускаються пасти для підлітків від 12 років , призначені для комплексного захисту постійних зубів.
Основне правило , яким слід керуватися при виборі засобів по догляду за порожниною рота , це вибір перевірених виробників , таких як Oral -B ( Німеччина ) , DenTek ( США ) , Curaprox , Paro Swiss і Wild- Pharma (Швейцарія).


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Що таке ремінералізація емалі ?
Що таке ремінералізація емалі ?
Таке поняття як реміналізація емалі зубів , багатьом незнайома, її потребує маса людей , незалежно від віку. Спробуємо розібратися , що ж являє собою цей процес.
18.05.2014
Детальніше
Розгорнути