12 міфів і фактів про карієс

Дата публикации: 06.08.2013
Дата обновления: 01.04.2023
12 міфів і фактів про карієс
1. Цукор є головною причиною карієсу
Міф, але майже факт.
Правда в тому, що кислоти, вироблені бактеріями в роті, є причиною карієсу, як каже Кімберлі А. Хармс, доктор стоматологічних наук. Тим не менше, ці бактерії викликані для того, щоб утворювати кислоту, коли Ви їсте небудь з вуглеводами, а цукру - це вуглеводи. Рис, картопля, хліб, фрукти і овочі - також вуглеводи. Після того, як кислота роз'їдає ваш зуб, для бактерії "утворюється комфортне отвір для життя, куди Ваша зубна щітка і нитка не може дістатися", говорить Хармс. Бактерії продовжують засвоювати вуглеводи і виробляють кислоти - і Ваш карієс стає більше. Ось важливий факт. Не кількість вуглеводів, яке Ви їсте, викликає карієс, а тривалість часу впливає на утворення карієсу. Якщо ви їсте багато вуглеводів на обід, це одне велике подвергание. Але якщо ви проводите день, потягуючи солодкі напої, це безперервний вплив - і набагато шкідливіше для зубів.
2. Вплив кислих продуктів, таких, як лимони, викликає карієс
Факт. Кислотоутворюючі продукти, такі, як лимон, цитрусові соки або безалкогольні напої не викликають карієс, але вони можуть становити небезпеку для емалі. "Кислоти можуть зруйнувати емаль і послабити зуб. Якщо ви втратите захисну емаль і піддайте дії лежить в основі зуба дентин, зуб тепер буде більш схильний до гниття.
3. У дітей набагато більше шансів утворення карієсу, ніж у дорослих
Міф. За допомогою пломб, фторированной води і профілактики, ми фактично скоротили утворення карієсу у дітей шкільного віку в два рази за останні 20 років.
4. Аспірин, розташований біля зубів, допомагає від зубного болю
Міф. Ковтання аспірину - ось те, що допомагає зменшити зубний біль. Оскільки аспірин є кислотою, розташування його поруч із зубами, дійсно може знищити тканини ясен, викликаючи абсцес. Так не робіть цього, завжди ковтайте аспірин!
5. В кінці-кінців, всі пломби потребують заміни
Міф. Амальгаму або складову пломбу необхідно замінити, якщо вона ламається або навколо неї формується карієс або ламається зуб. Якщо жодна з цих проблем не виникає, можна зберегти ту ж пломбу на все життя.
Пломби мають тривалість життя, але це залежить від такого чинника, як знос зубів і гігієни порожнини рота. Якщо ви чистите зуби два рази на день фторированной зубною пастою і ниткою, полощіть порожнини рота один раз на день, у Вас буде менше шансів придбати карієс і пломби можуть прослужити довше.
6. Якщо у Вас з'явиться карієс, Ви будете знати про це
Міф. Це великий, великий, поганий міф. М'який карієс не викликає симптомів. Біль, яку ми пов'язуємо з карієсом, приходить, коли він має більш складну стадію і призводить до пошкодження нерва. Дозволяючи карієсу прогресувати, Ви приведете себе до більш дорогої процедури, такий як депульпірування зуба. Ось чому регулярні стоматологічні огляди так важливі. Крім того, коли починається карієс, сам по собі він не виліковується. Карієс неминуче буде прогресувати, як тільки дійде до точки, де Ви не зможете його очистити. Як тільки карієс досягає дентину зуба - під емаллю - він просто продовжує розвиватися.
7. Після того, як зуб виліковується, руйнування зуба зупиняється
Факт. Карієс може утворитися як-небудь потім в інших областях зуба, але даного карієсу більше не буде. Як тільки зуб запломбований - і якщо Ви підтримуєте добрі звички чищення зубів, використання зубної нитки, а також полоскання - у Вас більше не повинно бути проблем з карієсом в цьому місці знову.
8. Виникнення карієсу більш імовірно між зубами
Факт. Бактерії можуть ховатися в будь-якому місці, де Ви не в змозі скористатися зубною щіткою або ниткою і це є імовірним місцем для карієсу. Наприклад, глибокі канали на задній частині передніх зубів є хорошим місцем для карієсу. І так, карієс може утворитися між зубами, так як зубна щітка не там часто не дістає і багато людей мають проблеми із зубною ниткою. Саме в цьому випадку використовують полоскання порожнини рота з фтором (також називають противокариозное полоскання), що може дати Вам додатковий захист.
9. Щілини в зубах заохочують розвиток карієсу
Факт. Якщо у Вас є невелика щілина між зубами, яка має важкий доступ, то це місце більш схильне до розвитку карієсу. Великі щілини легше очистити. Так що, поки щілини не мають бактерій, вони менш схильні до розвитку карієсу.
10. Чутливість у зубах означає, що у Вас карієс
Міф. Чутливість зубів просто може означати, що у Вас - надчутливі зуби, або існує рецесія ясен, якій піддаються деякі коріння. Також у Вас може бути тріснутий або зламаний зуб або може знадобитися канал кореня зуба. Є багато речей, в тому числі і карієс, які можуть призвести до підвищеної чутливості зубів.
11. Стискання і прішліфовка може призвести до карієсу
Факт. Стискаючи і шліфувальні є одним із найбільш руйнівних речей, які Ви можете зробити для зубів. Під час нормального жування, зуби стосуються лише мілісекунди, створюючи незначний стрес. Але Стискання і прішліфовка роблять величезний тиск на зуби протягом тривалого періоду часу.
12. Вам не потрібно турбуватися про Карієс в молочних зубах
Міф. Молочні зуби тримати місце для постійних зубів. Якщо каріозні порожнини в молочних зубах не лікувати, вони можуть перерости в серйозну біль і абсцеси. Іноді інфекція може поширитися на інші ділянки тіла, а в окремих випадках навіть може призвести до смерті.
 
 
 
 
 
 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Рейтинг зубних паст
Рейтинг зубних паст
Сліпуча біла усмішка здатна творити чудеса і відразу розташовувати до себе оточуючих. А одним з найважливіших факторів , що впливають на здоров'я порожнини рота , є вибір зубної пасти.
30.03.2014
Детальніше
Розгорнути