Неприємний запах з рота

Дата публикации: 22.07.2013
Дата обновления: 01.04.2023

Факти про неприємний запах з рота

Причинами неприємного запаху з рота або халітоза є їжа, куріння, погана гігієна порожнини рота, проблеми зі здоров'ям, сухість у роті, інфекція у роті, проблеми з зубами, чи ліки.

Симптоми неприємного запаху

Симптоми включають в себе неприємний запах або присмак у роті, сухість у роті, або білий наліт на язиці. Лікування неприємного запаху з рота включає належну гігієну порожнини рота, використання рідини для полоскання рота, жувальну гумку без цукру, відмова від куріння, а також зміна шкідливих звичок.

Неприємний запах з рота зазвичай можна запобігти шляхом належної чищення зубів, відмови від куріння, і уникнення продукти, які викликають неприємні запахи.

Причини неприємного запаху з рота:

Їжа

Харчування є основним джерелом неприємного запаху з рота. Деякі продукти, такі як часник, цибуля, і гостра їжа, екзотичні спеції (наприклад, каррі), деякі сири, риба, і кислотоутворюючі напої, такі як кава, можуть залишити тривалий запах. В основному - це короткострокове явище. Інші продукти, застряє в зубах, сприяють зростанню бактерій, що викликає неприємний запах. Нізкоуглеводи дієти, також можуть викликати "кетонах дихання». Ці дієти змушують організм спалювати жир як джерело енергії. Кінцевий продукт такого жірозжіганія - кетон, який викликає фруктове ацетоноподобное дихання.

Куріння

Куріння і жування тютюну може залишити хімічні речовини в роті. Куріння також може викликати інші причин поганого дихання, такі, як хвороби ясен або раку ротової порожнини.

Погана гігієна порожнини рота

Коли людина регулярно не чистить зуби зубною щіткою або ниткою, частки їжі, що залишаються в порожнині рота можуть призвести до гниття і неприємним запахам. Поганий догляд за зубами може призвести до накопичення зубного нальоту в порожнині рота, який викликають неприємний запах. Накопичення зубного нальоту також може призвести до пародонту (ясен). Легка форма захворювання ясен називається гінгівіт, якщо гінгівіт не лікувати, він може перерости в періодонтит.

Проблеми зі здоров'ям

Синусит, пневмонія, біль у горлі (фарингіт) та інші інфекції горла, молочниця, бронхіт, стікання слизу з носоглотки, діабет, кислотний рефлюкс, непереносимість лактози, а також деякі захворювання печінки або нирок можуть стати причиною неприємного запаху з рота.

Сухість у роті

Сухість у роті, яка також називається ксеростомія, теж може викликати неприємний запах з рота. Слина допомагає зволожити і очистити рот, а коли тіло не продукує достатньо слини, це може призвести до неприємного запаху з рота. Сухість у роті може бути викликана проблемами слинних залоз, захворюваннями сполучних тканин (синдром Шегрена), ліками, або диханням через рот.

Інфекції рота

Вплив карієсу, захворювань ясен або зубів може викликати неприємний запах з рота.

Протези або брекети

Частинки їжі, неочищені з технічних пристосувань у роті, можуть гнити або викликати ріст бактерій і запах. Простора установка зубних протезів може викликати рани або інфекції в порожнині рота, які можуть викликати неприємний запах з рота.

Ліки

Багато препаратів, в тому числі і антигістамінні і сечогінні засоби можуть викликати сухість у роті, що може стати причиною неприємного запаху з рота. До інших ліків, які можуть призвести до неприємного запаху з рота відносяться ін'єкції інсуліну, триамтерен, а також паральдегід.

"Ранкове дихання"

Неприємний запах з рота вранці дуже поширене явище. Вироблення слини майже зупиняється під час сну, що сприяє зростанню бактерій, викликаючи неприємний запах.

Інші причини неприємного запаху

Предмети, які застрягли в носі (зазвичай у дітей), алкоголізм і великі дози вітамінних добавок.

У мережі магазинів "Ваше Здоров'я" з'явилися нові товари для гігієни та догляду за порожниною рота - це зубна паста для дітей і дорослих, щітки, нитки, йоржики, ополіскувачі і ще багато корисних товарів для краси та здоров'я!



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Розгорнути