Історія біотуалетів

Дата публикации: 26.06.2013
Дата обновления: 02.04.2023

Людина має право відпочивати і працювати в комфортній для нього обстановці. Це основний принцип сучасних умов праці для плідної діяльності людини. Зона туалету не є винятком. Саме тому в даній статті ми поговоримо про біотуалетах і їх історії.

Туалет (від фр. Toilette)   – це місце для відправки природних потреб (дефекації і сечовипускання). А біотуалет – це не пов'язаний з каналізацією туалет, як правило, переносний, в якому для розкладання відходів використовують спеціальні хімічні речовини, які в свою чергу руйнують неприємні запахи.  

Ідея портативного судини для відправки фізіологічних природних потреб була здійснена ще   в 3500 році до н.е., в   Стародавньому Єгипті. Він був у вигляді тумби, в яку ставився горщик, а безпосередньо тумбу ставили в потрібне місце. І саме це і стало першою моделлю портативного туалету.

Далі туалет - вже понад фіксований. У 1886 році   світ вперше побачив стаціонарний туалет зі змивом. Під час активного розвитку централізованнойканалізаціонной системи Томас Краппер зробив дуже корисну доопрацювання конструкції туалету.

Однак під час першої світової війни туалети призначалися в основному для англійських солдатів у військових частинах. Але на той момент вони були надто громіздкими і важкими, що про зручності не могло бути й мови.

У 1940-х роках в Каліфорнії був винайдений « докерських туалет », який також не відрізнявся особливою легкістю. Вони складалися з дерев'яних переносних кабінок з накопичувальним баком і розташовувалися на суднах для того, щоб робочі кожен раз не ходили в док, коли їм було необхідно в туалет. Саме цей туалет і був прабатьком сучасних біотуалетів, але він не затримував запахів і не передбачав слив.

Метал і дерево незабаром були замінені на скловолокно, туалети з якого важили менше, проте були менш міцними і недовго служили. Сьогодні в біотуалетах використовують поліетилен - НЕ пористий і легко відмивається матеріал, який не пропускає запахи і легко миється.

Канадський авіаконструктор Пітера Бюзінген, спостерігаючи, як мучиться його бабуся в реабілітаційний період, відвідуючи туалет і використовуючи лікарняну качку, розробив сучасний біотуалет.   Працюючи в конструкторському відомому бюро « Боїнг », Бюзінген знав про систему вакуумних туалетів в літаку. Після двох тижнів праці, він розробив перший біотуалет, запатентований пізніше, в 1981 році.

Біотуалет був мобільний, не залежав ні від води, ні від електроенергії. Не дивлячись на те, що туалет був розрахований на великі навантаження, він був повністю гігієнічний — точно підібрані точно   деталі вплотнуюблокіровалі погані запахи всередині конструкції. Пітер представив свій винахід бабусі. Саме ця подія була початком цілої нової області. Біотуалети зразка Пітера Бюзінген дуже швидко стали застосовуватися на дачі, в поїздках, на пікніках, при догляді за хворими і почали масово виготовлятися.

Сьогодні на ринку, вдобавокк біотуалетів зі змивом, існують і переносні туалети з торф'яному. Багато хто вважає, що дані туалети є найбільш незалежними і екологічно чистими   — для їх роботи фактіческінужна лише особлива торф'яна суміш, через закоторой відходи з вбиралень приймають вид компосту.

Откритіепервих туалетів з торфом зараховують древнім китайцям, але одне думки з даного приводу немає. У 1860 році британський інженер Генрі Моулу запатентував перший сучасний торф'яної туалет. Компанія Генрі благополучнопроізводіла переносні торф'яні туалети впродовж багатьох років, проте на початку 20-го століття система централізованої каналізації витіснила їх з ринку.
Історія торф'яних біотуалетів отримала новий розвиток у другій половині 20-го століття. Агентства по захисту навколишнього середовища   підтверджує те, що первоначальнийторфяной переносний біотуалет нинешнегообразца був створений в Швеції в 1972, компанією   BioLet. Сьогодні ринок представляє обіліеразнообразних зразків біотуалетів — і зі зливом, і торф'яних.

Варто відзначити і нову роботу в даній сфері - інтелектуальний біотуалет Numi, який коштує кілька тисяч доларів. Даний біотуалет - справжнє технологічне диво. Numi обладнаний автоматичним зливом, пультом управління з сенсорним екраном, що самі зачиняються і самовідкриваючимся кришкою, підсвічуванням, освіжувачем повітря, підігрівом сидіння, док-станцією для підключення плеєра і вбудованим керованим біде.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Плюси і мінуси біотуалетів
Плюси і мінуси біотуалетів
Біотуалет - це атрибут сучасного розвиненого суспільства , а його використання - це показник у високому ступені культури споживання та якості життя ! Розглянемо докладніше їх плюси і мінуси .
13.11.2011
Детальніше
Зручно, практично і дуже потрібно: все, що ви хотіли знати про біотуалетах
Зручно, практично і дуже потрібно: все, що ви хотіли знати про біотуалетах
З цієї статті можна дізнатися, які бувають біотуалети, як правильно вибрати необхідну модель і витратні матеріали до неї, а також, де можна придбати необхідний товар.
30.01.2018
Детальніше
Все про біотуалетах
Розгорнути