Дисплазія кульшового суглоба

Дата публикации: 17.06.2013
Дата обновления: 04.04.2023

Дисплазія кульшового суглоба

Це аномальне формування кульшового суглоба, в якому головка у верхній частині стегнової кістки (стегна) не міцне утримується в гнізді. В окремих випадках, зв'язки тазостегнового суглоба можуть бути ослаблені або розтягнуті. У разі дисплазії кульшового суглоба ступінь ослабленности кріплення стегна та нестабільності різна. У деяких дітей, стегнова кістка просто слабо держиться в гнізді при народженні. У інших дітей - кістка повністю виходить із гнізда. Іноді ступінь розхитаності погіршується в процесі росту і збільшення активності дитини.

 

Педіатри визначають дисплазію кульшового суглоба у новонароджених під час першого огляду і, відповідно, при кожному ретельному профілактичному огляді. При визначенні порушень при народженні, зазвичай, цей дефект може бути виправлений. Але якщо стегно не вправі при народженні, ДТЗ можна і не помітити, поки дитина не почне ходити. Тоді лікування є більш складним і невизначеним.

 

При відсутності лікування дисплазія кульшового суглоба може привести до болів і остеоартриту під час дорослішання дитини. Це може привести до різниці в довжині ніг або "уткаообразной" ході, а також - до зниження рухливості. Якщо вчасно й успішно лікувати (і чим раніше - тим краще), у дітей відновлюється нормальна функція кульшового суглоба. Однак, навіть при відповідному лікуванні, особливо у дітей 2-ох років і старше, деформація стегна і остеоартрит може розвинутися пізніше в житті.

Причини

ДТЗ може з'являтися в обох стегнах або в кожному стегні окремо. Вона зазвичай вражає ліве стегно і домінує у:

 

дівчаток

 

Первістків

 

Дітей, народжених з тазові передлежанням плоду (особливо у позиції ніг за плечима). Сьогодні академія педіатрії рекомендує ультразвукове обстеження всіх немовлят жіночої роду в тазовому передлежанні плоду.

Симптоми

У деяких дітей, народжених з дисплазією кульшового суглоба зовнішніх ознак не видно.

Зверніться до Вашого педіатра, якщо у Вашої дитини:

Ноги різної довжини

Нерівномірно розподілені шкірні складки на стегні

З одного боку - менше мобільності або гнучкості,

Хромая хода, хода на пальцях або качина хода

 

Консультація лікаря

На додаток до зовнішніх ознак, лікар ретельно оглядає, використовуючи такі прийоми, як прослуховування і намацування "глухого звуку" при маніпуляції зі стегном. Для дітей більш старшого віку, можна використовувати рентген тазостегнового суглоба.

 

Нехірургічне лікування

Методи лікування залежать від віку дитини.

Новонароджені

Новонароджених дітей лікують за допомогою стремен Павлика від 1 до 2 місяців при ДТЗ.

Від 1го - до 6ти місяців

Стегнова кістка дитини перепозиціюють в осередку з допомогою джгута чи подібного пристрою. Цей метод зазвичай успішний. Але якщо він не працює, лікар може анестезувати дитини і перемістити стегнову кістку в правильне положення, а потім помістити дитину в кокситную гіпсову пов'язку (колосовидну пов'язку).

 

Хірургічне втручання

Від 5ти місяців - до 2-ох років

Дитину анестезують, і стегнову кістку пересувають у належний стан в клітинку. Відкрите хірургічне втручання іноді необхідно. Після цього, дитину поміщають в кокситную гіпсову пов'язку (колосовидну пов'язку), щоб підтримувати правильну позицію стегна.

Старше 2-ох років

Деформація може погіршитися, викликаючи потребу в операції для переміщення стегна. Після цього, дитину поміщають в кокситную гіпсову пов'язку (колосовидну пов'язку), щоб підтримувати правильну позицію стегна.

Потрібно, щоб кокситная гіпсова пов'язка утримувала стегнову кістку в суглобі під час загоєння. Регулярний подальший моніторинг необхідний після лікування дисплазії кульшового суглоба, до пори, поки зростання дитини не буде завершений.

Ускладнення

Ускладнення лікування може проявитися у вигляді запізнення ходьби, якщо дитина використовував кокситную гіпсову пов'язку. У деяких випадках лікувальні пристрої позиціонування стегна можуть викликати роздратування шкіри, а різниця в довжині ніг може залишитися. Порушення росту верхньої частини стегна встречаестся рідко.



Коментарі до статті
Розгорнути